Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών

Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών

Την ευκαιρία να ενταχθούν στη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας τους έχουν χιλιάδες πολίτες που είναι δικαιούχοι της ρύθμισης οφειλών για ευάλωτα νοικοκυριά. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα, που φέρνει μέχρι και διαγραφή χρεών, άνοιξε το μεσημέρι της Πέμπτης (22.07.2021).

Μέσα από την πλατφόρμα, οι δικαιούχοι μπορούν να ρυθμίσουν χρέη στο δημόσιο σε έως 240 δόσεις και σε έως 420 δόσεις προς τις τράπεζες και άλλους χρηματοδοτικούς φορείς και να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία, προστατεύοντας την πρώτη κατοικία τους.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών, προβλέπει:

ρύθμιση οφειλών, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, σε έως 240 δόσεις προς το Δημόσιο και έως 420 δόσεις προς τους χρηματοδοτικούς φορείς και η επιδότηση δανείων 1ης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών για 5 έτη, σε όσους ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα επιτρέπει στους οφειλέτες με ισχυρή οικονομική αδυναμία να λάβουν τη σχετική βεβαίωση ότι όντως αποτελούν ευάλωτα νοικοκυριά. Ακολούθως, μπορούν να επωφεληθούν από τις προστατευτικές πρόνοιες του Νόμου 4738/2020, δηλαδή να διαγράψουν όλες τις οφειλές τους και να λάβουν τη 2η ευκαιρία.

Η πλατφόρμα σχεδιάστηκε από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, από την οποία αναπτύχθηκε, υποστηρίζεται διαρκώς και φιλοξενείται στις υποδομές της.

Όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών για περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο και τις επιλογές διαχείρισης των οφειλών τους, οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν σε ένα από τα 50 Κέντρα και Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που λειτουργούν πανελλαδικά, κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο 213.212.57.30.

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη ΕΔΩ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις