Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Ανώμαλη προσγείωση από Stratfor: Δύσκολα θα τα καταφέρει μόνη της η Ελλάδα μετά το καλοκαίρι του 2018

Ανώμαλη προσγείωση από Stratfor: Δύσκολα θα τα καταφέρει μόνη της η Ελλάδα μετά το καλοκαίρι του 2018
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Μπορεί τα δύσκολα να πέρασαν για την Ελλάδα, ωστόσο το μέλλον της είναι αβέβαιο μετά τη λήξη του μνημονίου τον Αύγουστο το 2018., σύμφωνα με το Stratfor.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε έκθεσή του το αμερικανικό κέντρο στρατηγικών μελετών, ύστερα από πολλά χρόνια οικονομικής και πολιτικής κρίσης και τρία μνημόνια, η ελληνική κυβέρνηση είναι πιθανό να μην μπορεί να σταθεί μόνη της στα πόδια της.

Στην ανάλυσή του, το Stratfor σημειώνει ότι είναι αμφίβολο αν η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει χωρίς εξωτερική βοήθεια, ακόμη και μετά τις δραματικές περικοπές και τη μείωση του ελλείμματος. Και μπορεί η οικονομία να έχει αρχίσει να αναπτύσσεται εκ νέου, όμως οι πιστωτές της χώρας φοβούνται ότι χωρίς εξωτερικές πιέσεις, η Αθήνα θα σταματήσει τις μεταρρυθμίσεις για τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας που παραμένουν άλυτα.

Είναι επίσης αβέβαιο τι συμφωνία θα επιτύχει η Ελλάδα για την ελάφρυνση του χρέους, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους ότι τα σκληρά μέτρα λιτότητας θα συμβάλλουν στην εξασφάλιση ελάφρυνσης του χρέους στο μέλλον. Η Ευρώπη πιθανότατα δεν θα δεχθεί κούρεμα του χρέους, όμως η Αθήνα θα ήθελε τουλάχιστον μία περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή, επέκταση της διάρκειας και χαμηλότερα επιτόκια. Αυτό δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να περάσει στη Βόρεια Ευρώπη και ειδικότερα στη Γερμανία.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Stratfor «το τελευταίο διάστημα, οι σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της είναι εγκάρδιες. Τους τελευταίους μήνες, η Αθήνα λαμβάνει τις υποδόσεις του προγράμματος χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Αλλά με τη λήξη του τρίτου προγράμματος να ορίζεται για τα μέσα του 2018, και οι δύο πλευρές ετοιμάζονται για πρόωρες συζητήσεις του τι θα επακολουθήσει»

«Σύμφωνα με αρκετές εφημερίδες και πηγές του Stratfor, το τέλος του προγράμματος δεν θα είναι τόσο “καθαρό” όσο ήταν για άλλες χώρες που διασώθηκαν, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Και αυτό επειδή η Ελλάδα θα συνεχίσει να χρειάζεται οικονομική βοήθεια. Η επόμενη στήριξη της Ελλάδας, όμως, δεν θα είναι απαραίτητα ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης, συνδεδεμένο με σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Τα ερωτήματα για το τι μορφή θα λάβει αυτή η στήριξη -και ο τρόπος με τον οποίο θα απαντηθούν- μπορεί να δημιουργήσουν νέες προκλήσεις για την Ελλάδα την επόμενη χρονιά» υπογραμμίζει το Ινστιτούτο.

Ωστόσο, το Stratfor εκφράζει τις επιφυλάξεις του για την ικανότητα της χώρας μας να σταθεί μόνη στα πόδια της αναφέροντας πως «είναι ασαφές εάν η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει χωρίς εξωτερική βοήθεια». 

Αναφέρει πως ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε «μηχανική υποστήριξη» λόγω των οικονομικών της προβλημάτων για σχεδόν μια δεκαετία, ακόμη και αφότου μείωσε δραματικά τις δαπάνες της και μείωσε το έλλειμμά της. «Η ελληνική οικονομία εμφανίζει ανάπτυξη και η ελληνική κεντρική τράπεζα προβλέπει αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 1,7% το 2017 και κατά 2,4% το 2018. Αλλά οι πιστωτές ανησυχούν ότι τα οφέλη δεν θα είναι επαρκή για να καταφέρει η Ελλάδα να ξεπεράσει το πρόβλημα με το χρέος της, το οποίο παραμένει -περίπου- στο 180% του ΑΕΠ».

Οι προβληματισμοί των πιστωτών

Στο σημείωμα του Ινστιτούτου μεταφέρονται οι προβληματισμοί των πιστωτών, ότι δηλαδή η Αθήνα πιθανώς να σταματήσει τις μεταρρυθμίσεις και πως τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν θα αντιμετωπιστούν.

«Ως αποτέλεσμα, οι πιστωτές δεν αποκλείεται να πιέσουν την Αθήνα να υπογράψει μια νέα οικονομική συμφωνία -πιθανώς με τη μορφή μιας προληπτικής πιστωτικές γραμμής ή παράταση του παρόντος προγράμματος διάσωσης με χαλαρούς όρους- για να έχουν μια επίβλεψη των ελληνικών πολιτικών» διευκρινίζει το Stratfor.

«Υπό αυτό το σενάριο, η ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει έναν τρόπο να υπογράψει τη συμφωνία χωρίς να “πληρώσει” το πολιτικό τίμημα από τους ψηφοφόρους πριν από τις εκλογές του 2019» σημειώνει.

Πηγή: Stratfor

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις