Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

ΑΠΕ: Αισιοδοξία από πηγές της Κομισιόν για τις συντάξεις

ΑΠΕ: Αισιοδοξία από πηγές της Κομισιόν για τις συντάξεις

Και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο θέλει η Κομισιόν όσον αφορά στο θέμα με την περικοπή ή όχι στις συντάξεις. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει απ’ όσα είπαν πηγές της Επιτροπής και μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Πηγές της Κομισιόν, σύμφωνα με το ΑΠΕ, εξέφρασαν αισιοδοξία πως τελικά θα βρεθεί η χρυσή τομή για τις συντάξεις. Μια “τομή” που θα συνδυάζει από τη μια την τήρηση των όσων έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους δανειστές και από την άλλη θα ενισχύσει εκείνους που το έχουν ανάγκη, πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού.

Οι αποφάσεις για τις συντάξεις αναμένεται να ληφθούν στο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου, αφού στο Συμβούλιο της Δευτέρας (05.11.2018) κεντρικό θέμα ήταν η Ιταλία, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να παίρνει… εκδίκηση για όσα έχει ζήσει τα τελευταία χρόνια και να “τρολάρει” τον Ιταλό υπουργό, Τζιοβάνι Τρία.

Το Eurogroup του Νοεμβρίου θα γίνει δυο μέρες πριν η ελληνική κυβέρνηση καταθέσει τον προϋπολογισμό του 2019 στη Βουλή. Οι πηγές της Κομισιόν, αναφέρει το ΑΠΕ, τόνισαν την ανάγκη να μην διαταραχθούν οι συνθήκες “θερμοκηπίου” που έχουν διαμορφωθεί για την ελληνική οικονομία την προσεχή δεκαετία και οι οποίες προϋποθέτουν την ύπαρξη οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας και προβλεψιμότητας.

«Οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές ή να συζητούνται με τους θεσμούς και αυτό γίνεται τώρα» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση που έκανε χθες ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί ήταν πιο… διαλλακτικός, λέγοντας πως μένει «να δούμε» πως θα χρησιμοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος που υπάρχει.

Η Κομισιόν για τις… εκλογές

Σε ερώτηση δε για το κλίμα που διαμορφώνεται ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών, οι πηγές της Κομισιόν που “μίλησαν” την Τρίτη (06.11.2018) τόνιζαν ότι οι προοπτικές για την χώρα είναι θετικές και ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας δεν θέτουν εν αμφιβόλω τις θεμελιώδεις συνιστώσες της εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, το ενδιαφέρον και η πίεση μεταφέρεται τώρα προς την Ιταλία η οποία καλείται ως τις 13 Νοεμβρίου να καταθέσει τροποποιημένο προϋπολογισμό που να αντικατοπτρίζει τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Εκτιμάται πάντως ότι στην περίπτωση της Ιταλίας δεν θα επαναληφθεί η ελληνική κρίση του 2015.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις