Site icon NewsIT

Από αύριο οι μειώσεις μισθών λόγω ασφαλιστικών εισφορών

31.05.2016 | 10:40
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Δεν είναι μονάχα οι αλλαγές λόγω της φορολογίας που θα ψαλιδίσουν για τους περισσότερους το εισόδημα. Από το εισόδημα, από 1η Ιουνίου 2016, θα πρέπει να αφαιρεθούν και οι επιπλέον κρατήσεις, λόγω των αυξήσεων στις εισφορές.

Μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι θα δουν μειώσεις καθώς οι εισφορές αυξάνονται για τους μεν μισθωτούς από το 3% στο 3,5% ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους το 6% στο 7%.
Στις ασφαλιστέες αποδοχές για τον μισθωτό υπολογίζεται πλέον ως ανώτατο όριο το ποσό των 5.860 ευρώ, αντί των 5.543, 55 ευρώ. Έτσι μισθωτός με μισθό 1.500 ευρώ θα καταβάλλει υπέρ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης 52,5 ευρώ το μήνα, αντί 45 ευρώ. Ισόποσα αυξημένη θα είναι και η εισφορά για όσους απασχολούνται σε βαρέα (η εισφορά σήμερα είναι 4,25% και 3,75% λόγω του επασφάλιστρου).
Όσους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν ενταχθεί στο ΕΤΕΑ για επικουρική ασφάλιση (κρεοπώλες, χημικοί, εκπαιδευτικοί ιδιωτικής γενικής εκπαίδευσης που είναι ιδιοκτήτες εκπαιδευτηρίων, ηλεκτρολόγοι) και κατέβαλαν ποσοστό 6% επί της ασφαλιστικής κατηγορίας, στην οποία βρίσκονται. Η νέα εισφορά θα υπολογίζεται με ποσοστό 7% και για ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που εθελοντικά ασφαλίστηκαν (τουλάχιστον στην 1η ασφαλιστική κατηγορία) για να λάβουν επικουρική σύνταξη. Τους αυταπασχολούμενους ? επιστήμονες ασφαλισμένους στο ΕΤΕΑ (π.χ δικηγόροι που καταβάλλουν εφάπαξ ποσό 528,48 ευρώ οι παλαιοί και 727,80 ευρώ οι νέοι για το επικουρικό).

Πηγή Ημερησία

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version