Δευτέρα, 20 Μαΐ
22oC Αθήνα

Οι απρόβλεπτοι γείτονες, τα …καψώνια στον Ράμα, πως ο «πόλεμος» έγινε ασπασμός, η General Atlantic και η ανακοίνωση που δεν βγήκε για την Epsilon Net, οι επενδύσεις που φέρνουν νοικοκύρεμα σε Entersoft και Epsilon Net

Οι απρόβλεπτοι γείτονες, τα …καψώνια στον Ράμα, πως ο «πόλεμος» έγινε ασπασμός, η General Atlantic και η ανακοίνωση που δεν βγήκε για την Epsilon Net, οι επενδύσεις που φέρνουν νοικοκύρεμα σε Entersoft και Epsilon Net

Οι απρόβλεπτοι γείτονες!

Με τεντωμένες τις κεραίες η Αθήνα παρακολουθεί τις κινήσεις πρόκλησης στις οποίες επιδίδονται δύο απρόβλεπτοι γείτονες της, τα Τίρανα και η Άγκυρα. Ο Έντι Ράμα στις 12 Μαίου, την ημέρα την επετείου από την σύλληψη του εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας και μετέπειτα υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ Φρέντι Μπελέρη, σχεδιάζει προεκλογική φιέστα στην Αθήνα, ένα χρόνο πριν τις εκλογές στην Αλβανία. Ο Ταγίπ Ερντογάν μία εβδομάδα πριν από την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία (13/5), προέβη σε μια ακόμη προκλητική κίνηση, στην μετατροπή σε τζαμί της Ιεράς Μονής της Χώρας, στην Κωνσταντινούπολη.

Το παρασκήνιο και τα αγκάθια

Ο Αλβανός πρωθυπουργός με ένα βίντεο που κυκλοφόρησε απευθύνθηκε στους Αλβανούς που ζουν στην Ελλάδα. Στις 12 Μαΐου ξεκινάμε από την Αθήνα την εκδρομή της άνοιξης στη διασπορά, όπου θα ήταν μεγάλη χαρά να συναντηθούμε» ήταν το μήνυμα του το οποίο ντύθηκε με πλάνα από συναντήσεις του ίδιου με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον νυν Κυριάκο Μητσοτάκη και από τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Δερβιτσάνη. Η επίσκεψη του στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται «ιδιωτική» από κυβερνητικές πηγές και δεν έχει προγραμματιστεί καμία επίσημη συνάντηση. Το παρασκήνιο όμως είναι πλούσιο δεδομένου ότι η κίνηση αυτή του Ράμα γίνεται σε μια στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ. Η υποψηφιότητα Μπελέρη για την ευρωβουλή έχει προκαλέσει ημικρανία στον Αλβανό πρωθυπουργό. Ο ίδιος θεωρεί ότι ήταν μία εσωτερική παρέμβαση στην Αλβανία ενώ η Ελλάδα μετατρέπει ένα διμερές θέμα σε ευρωπαϊκό διότι θεωρεί ότι υπήρξε κακοδικία και παράβαση του κράτους δικαίου.

Μπλόκο;

Ο Ράμα αναζητεί μία αίθουσα με χωρητικότητα έως 2000 άτομα. Από το κλειστό γήπεδο Γαλατσίου, δεν δόθηκε άδεια με το επιχείρημα ότι την συγκεκριμένη ημερομηνία υπάρχουν άλλες δραστηριότητες. Το κόμμα του Ράμα απευθύνθηκε στον Πανελλήνιο και εισέπραξε επίσης όχι. Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας του απάντησε ότι δεν υπάρχει ελεύθερη μεγάλη αίθουσα αλλά μια μικρή (και εγκαταλειμμένη) 100-150 ατόμων που την αρνήθηκε.

Στο …Σύνταγμα!

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα ζήτησε να κάνει ο Ράμα ακόμη και ανοιχτή συγκέντρωση στο …Σύνταγμα αλλά το όχι ήταν κατηγορηματικό. Αντί να υπάρχει αυτός ο κλεφτοπόλεμος, υπάρχουν φωνές όπως του Νικήτα Κακλαμάνη που τονίζουν ότι θα έπρεπε να μην επιτραπεί στον Ράμα να κάνει προεκλογική συγκέντρωση πριν τις ευρωεκλογές. Υπενθυμίζεται ότι έχει απαγορευθεί στον Ερντογάν να μιλήσει σε Τούρκους μετανάστες στη Γερμανία, την Γαλλία και άλλες χώρες της ΕΕ πριν τις εκλογές στην Τουρκία. Επίσης υπάρχουν Αλβανοί και ομογενείς οι οποίοι έχουν διπλή υπηκοότητα και μπορούν να ψηφίσουν και στις αλβανικές εκλογές που θα γίνουν του χρόνου και στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Οπότε θα μπορούσε να θεωρηθεί παρέμβαση η ομιλία Ράμα. Εάν δεν αλλάξει ρότα το ελληνικό υπ.Εξωτερικών – που φαίνεται δύσκολο- στο τέλος θα βρεθεί χώρος για την ομιλία Ράμα στην Αθήνα. Από το τι θα πει, θα φανεί πόσο θα τραβήξει στα άκρα το σχοινί που ήδη είναι τεντωμένο.

Ταξίδι – αστραπή;

Μία επίσκεψη λίγων ωρών στην Άγκυρα, με την συνοδεία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και χωρίς υπουργική κουστωδία, θα πραγματοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Άγκυρα την ερχόμενη Δευτέρα. Οι πληροφορίες που υπήρχαν ότι ενδεχομένως να πήγαινε και στην Καππαδοκία δεν επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής. Η τουρκική πλευρά δεν βοήθησε ώστε το κλίμα να είναι ανάλογο με εκείνο της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι τελευταίες προκλήσεις ήταν -πέρα από την απόπειρα γκριζαρίσματος των ελληνικών νησιών που είναι μια πάγια τακτική της γειτονικής χώρας- η «γαλάζια πατρίδα» που με νόμο του Τούρκου προέδρου θα διδάσκεται στα σχολεία και η μετατροπή της λειτουργίας της Ιεράς Μονής της Χώρας σε τζαμί. Από το 1947 μέχρι σήμερα που άρχισε να ανακαινίζεται λειτουργούσε ως μνημείο. «Έχεις το ψαλίδι στα χέρια σου και την κορδέλα μπροστά σου. Όλοι μαζί να πούμε “εις το όνομα του Κυρίου” (για Αλλάχ μπισμιλάχ) και να κόψουμε την κορδέλα. Με το καλό» δήλωσε ο Ερντογάν σε ζωντανή αναμετάδοση από το σαράι.

Μια στο καρφί μια στο πέταλο

Σκοπιμότητα αποδίδεται από πολλές φωνές στον Ερντογάν Για λόγους ακόμα και τυπικούς θα μπορούσε να αναβάλλει τα εγκαίνια για το καλοκαίρι και όχι να τα κάνει ενώ ήταν προγραμματισμένη η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα. Όλα δείχνουν ότι ο πήχης είναι πολύ χαμηλά. Δεν υπάρχουν προσδοκίες πέραν των ήρεμων νερών που πάντως δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν καθώς εδώ και πολλούς μήνες δεν γίνονται παραβιάσεις και η χώρα κερδίζει χρόνο και χρήμα για τον εξοπλισμό της και την ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της.

Ανοιχτή πόρτα

Κατά τα άλλα ο Ερντογάν μετά το υπουργικό συμβούλιο μίλησε για συμμάχους. «Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει πόρτα που δεν μπορεί να ανοίξει ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις, αρκεί να υπάρξει προσέγγιση με καλή πρόθεση και να δοθεί ευκαιρία στη διπλωματία» τόνισε. και αναφέρθηκε και στην επίσκεψη Μητσοτάκη. «Σαν τον δικέφαλο αετό των Σελτζούκων, θα αναζητήσουμε τον τρόπο να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την Ανατολή και την Δύση στη βάση των κοινών συμφερόντων μας» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Λεβέντη μου»

Ο Στέφανος Κασελάκης έδωσε την έκπληξη το Πάσχα. Πήγε ετοιμοπόλεμος στην Κέρκυρα αν δεχόταν επίθεση από τον μητροπολίτη Νεκτάριο που έδιωξε από την Εκκλησία, πριν από καιρό βέβαια, δύο βουλευτές που υπερψήφισαν το γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ήταν προετοιμασμένος και ο ιεράρχης να αντεπιτεθεί στην περίπτωση που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούσε. Το αναστάσιμο κήρυγμα είχε αιχμές για ψεύτο-δικαιωματιστές και σαρκικούς πόθους. Όταν όμως ο Κασσελάκης μετά την Ανάσταση έσπευσε να τον ασπαστεί, ο Νεκτάριος του ευχήθηκε «Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη λεβέντη μου», και ασπάστηκε και τον σύζυγο του Τάιλερ Μάκμπεθ. Επίσης προσκάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ την επομένη για ένα μισάωρο τετ α τετ. Η άλλη είδηση είναι ότι στην Κέρκυρα ήταν και ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος τον οποίον αν και περίμεναν στην εξέδρα των επισήμων (δίπλα στον Κασσελάκη) απέφυγε να εμφανιστεί και κινήθηκε ιδιωτικά.

Το τερπνόν μετά του ωφελίμου

Business and pleasure συνδύασαν οι πολιτικοί τις ημέρες του Πάσχα. Βρέθηκαν στις εκλογικές τους περιφέρειες ή αλλού συνεχίζοντας σε πιο χαλαρούς ρυθμούς την προεκλογική τους καμπάνια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε χθες από την Τήνο όπου έκανε Ανάσταση με την οικογένειά του. Ο Στέφανος Κασσελάκης μαζί με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημητριάδη επισκέφτηκαν τον δήμαρχο της Κέρκυρας Στέφανο Πουλημένο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης από την Σέριφο θα βρεθεί σήμερα στην Κρήτη. Ο Αλέξης Χαρίτσης με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Νέας Αριστεράς Γαβριήλ Σακελλαρίδη ήταν στην Καλαμάτα. Ο Ανδρέας Λοβέρδος με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή των Δημοκρατών και πρόεδρο της Βαρβακείου Βασίλη Σίμο περιόδευσαν στην Ρόδο.

Η General Atlantic και η ανακοίνωση που δεν βγήκε για την Epsilon Net

Δεν θα ήταν πολύ ωραίο για την Ελλάδα να κυκλοφορούσε ένα δελτίο τύπου της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας General Atlantic που να εξηγούσε για ποιο λόγο επενδύει, και μάλιστα με τόσο υψηλή αποτίμηση, στην Epsilon Net; Δωρεάν διεθνής διαφήμιση για το ελληνικό χρηματιστήριο και την ελληνική αγορά τεχνολογίας σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επενδύει στην αναβάθμιση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς. Δυστυχώς, όμως, ο κολοσσός με τα 84 δισ. δολάρια υπό διαχείριση και τις δεκάδες επενδύσεις σε ολόκληρο τον κόσμο δεν έβγαλε καμία ανακοίνωση για τη συμφωνία με την Epsilon Net! Το τελευταίο δελτίο τύπου στην ιστοσελίδα του έχει κυκλοφορήσει στις 23 Απριλίου και αφορά επένδυση σε εταιρεία διαχείρισης αθλητικού περιεχομένου στην Βραζιλία, την LiveMode. Γιατί, όμως, δεν έκαναν μια έστω λακωνική ανακοίνωση για το ελληνικό deal; Η General Atlantic, όπως και η CVC που είναι αρκετά γνωστή στην Ελλάδα λόγω των επενδύσεων σε υγεία, τρόφιμα και ενέργεια (10% της ΔΕΗ), ανήκουν στη λεγόμενη νέα γενιά εταιρειών private equity.

Οι επενδύσεις που φέρνουν νοικοκύρεμα σε Entersoft και Epsilon Net

Οι νέοι ιδιοκτήτες ή συνιδιοκτήτες των εταιρειών επιχειρηματικού λογισμικού που γιγαντώθηκαν την τελευταία τριετία θα χρειαστεί να σπάσουν αυγά προκειμένου να νοικοκυρέψουν τους ομίλους που μεγάλωσαν απότομα μέσα από σειρά εξαγορών μικρότερων εταιρειών του τομέα. Ο όμιλος του Πάνου Γερμανού στον οποίο πέρασε η Entersoft ελέγχει ήδη την SoftOne που κινείται ακριβώς στον ίδιο τομέα, στις λύσεις λογισμικού για επιχειρήσεις. Οι Αμερικανοί της General Atlantic και ο συνεταίρος τους, ο σημερινός βασικός μέτοχος της Epsilon Net Γιάννης Μίχος, θα χρειαστούν ακόμα περισσότερη δουλειά. Δυστυχώς για το ελληνικό χρηματιστήριο, όπως έχει ήδη επισημάνει η στήλη, το νοικοκύρεμα φέρνει πόνο και αυτές οι δουλειές γίνονται πιο γρήγορα εκτός Χ.Α. Δεν είναι τυχαίο πως και οι δύο εταιρείες εγκαταλείπουν το χρηματιστήριο προς μεγάλη ζημιά του κλάδου τεχνολογίας της Λεωφόρου Αθηνών. Ετσι δεν θα χρειαστεί σύντομα να δικαιολογήσουν και κάποιες υψηλές αποτιμήσεις!

Είναι πολλά τα deals!

Γιορτές είχαμε, η επικαιρότητα είναι περιορισμένη, καιρός να γράψουμε για τη βροχή από deals! Ούτως ή άλλως κάτι θα γίνει τις επόμενες ημέρες και θα επιβεβαιωθούμε. Για να σοβαρευτούμε, από τώρα μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο (τα καλά deals ανακοινώνονται 14 Αυγούστου!) θα κριθούν πολλά στην ενέργεια, έναν κλάδο που παρουσιάζει τεράστια κινητικότητα. Δεν είναι μόνο η υπόθεση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αλλά η αγορά έχει πλημμυρίσει με φήμες για την τύχη και εταιρειών προμήθειας στη λιανική αγορά ρεύματος όπως η Elpedison. Την έχει πλευρίσει, λένε, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος που θέλει να μεγαλώσει γρήγορα το μερίδιο της Protergia στην αγορά προμήθειας και να γίνει μια «μικρή ΔΕΗ». Υπάρχουν, πάντως, και άλλοι υποψήφιοι για εξαγορά από την Protergia. Και με μεγαλύτερα μερίδια από την Elpedison!

Η λιανική του ρεύματος είναι πλέον μόνο για καθετοποιημένους παίκτες

Αν θέλετε, πάντως, να καταλάβετε που θα γίνουν τα επόμενα deals στην ενέργεια μπορείτε να επικεντρωθείτε στους ομίλους που κινούνται σήμερα στη λιανική του ηλεκτρικού ρεύματος και δεν είναι επαρκώς καθετοποιημένοι, δεν διαθέτουν, δηλαδή, ισχυρή παρουσία και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Εδώ θέλει προσοχή επειδή κάποιοι που είναι σήμερα καθετοποιημένοι μπορεί αύριο να μην είναι! Και αυτοί μπορεί να αποτελέσουν στόχο εξαγοράς ή να πραγματοποιήσουν εξαγορές ώστε να αποκτήσουν κρίσιμη μάζα που είναι απαραίτητη σε αυτή την αγορά. Με μολύβι και χαρτί η άσκηση γίνεται γρήγορα και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρεθείτε μπροστά σε διάφορες εκπλήξεις. Σαν αυτές που πιθανώς θα ζήσουμε αυτό το καλοκαίρι.

Τι συμβαίνει όταν «γυρίζει» η αγορά ακινήτων;

Η πασχαλιάτικη συμφωνία αναδιάρθρωσης δανεισμού του γαλλικού ομίλου προκατασκευών Consolis, ενός από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη με έσοδα ένα δισ. ευρώ το 2023, δείχνει τι μπορεί να συμβεί όταν γυρίσει η αγορά ακινήτων. Τα υψηλά επιτόκια που περιόρισαν τις συναλλαγές στην ευρωπαϊκή αγορά κατοικίας όπου δραστηριοποιείται η Consolis οδήγησαν σε αδυναμία διαχείρισης του δανεισμού και σε συμφωνία με τους πιστωτές. Μέσω της συμφωνίας, η γνωστή αμερικανική επενδυτική εταιρεία Bain Capital, που από το 2017 είχε πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Consolis, περιορίζεται σε μόλις 4%. Κερδισμένη από τη συμφωνία είναι η βρετανική Arini, μια επενδυτική εταιρεία που ειδικεύεται σε τέτοιου τύπου αναδιαρθρώσεις. Μέσω της συμφωνίας, η γαλλική εταιρεία αποκτά πρόσθετη ρευστότητα 115 εκατ. για να παραμείνει εν ζωή.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ψήφισαν οι πρώτοι 1500 με επιστολική, 500 αγωγές για τα e mails, ζητούν 9,5 εκατομ.ευρώ, ο Νίκος, ο Σμιτ και οι ντελιβεράδες, επικοινωνιακή αντεπίθεση από Hellenic Train, πόσο σκληρός είναι ο Γιάννος Κοντόπουλος, χωρίς την Prodea το πρώτο εκπαιδευτήριο στο Ελληνικό και πως η Helleniq Energy αλλάζει το δίκτυο πρατηρίων Εξόρμηση στα «πολύ δεξιά κάστρα», ο βασιλικός καφές, και το μάθημα Κασσελάκη στον 13χρονο, oι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν και ο Παντελής Μαντωνανάκης, ο τρίτος δρόμος για το Μιχάλη Τσαμάζ και η είσοδος των Ιταλών στην Epsilon Net Να πέσουν τα σεντόνια από τα ψηφιδωτά της Ιεράς Μονής, τι δείχνουν μυστικές κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, η γκρίνια για την ΕΡΤ, oι νέοι επενδυτές του Χάρη Καρώνη, το κύμα εξαγορών στα ξενοδοχεία, ο καλπασμός της Τουρκίας και η δυσάρεστη ιστορία της μεταπολίτευσης για την οικονομία Τα τέσσερα αγκάθια, το κεμπάπ και τα τουρκικά γλυκά, από το high – tech πούλμαν του Ρουσόπουλου, στο «Ground Force 1» του Κασσελάκη, διεργασίες μέχρι το παρά πέντε στον ΣΕΒ, ο «μαύρος κύκνος» που εξαφανίστηκε (σχεδόν) ακαριαία, η περίπτωση Foodlink και το ανθεκτικό πετρέλαιο
αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις