Σάββατο, 20 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Ψήφισαν οι πρώτοι 1500 με επιστολική, 500 αγωγές για τα e mails, ζητούν 9,5 εκατομ.ευρώ, ο Νίκος, ο Σμιτ και οι ντελιβεράδες, επικοινωνιακή αντεπίθεση από Hellenic Train, πόσο σκληρός είναι ο Γιάννος Κοντόπουλος, χωρίς την Prodea το πρώτο εκπαιδευτήριο στο Ελληνικό και πως η Helleniq Energy αλλάζει το δίκτυο πρατηρίων

Ψήφισαν οι πρώτοι 1500 με επιστολική, 500 αγωγές για τα e mails, ζητούν 9,5 εκατομ.ευρώ, ο Νίκος, ο Σμιτ και οι ντελιβεράδες, επικοινωνιακή αντεπίθεση από Hellenic Train, πόσο σκληρός είναι ο Γιάννος Κοντόπουλος, χωρίς την Prodea το πρώτο εκπαιδευτήριο στο Ελληνικό και πως η Helleniq Energy αλλάζει το δίκτυο πρατηρίων

Ζητούν κοντά στα 10 εκατομμύρια ευρώ!

Συνεχίζεται το μπαράζ των αγωγών αποδήμων κατά του υπ.Εσωτερικών και της ευρωβουλευτή Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου για την διαρροή των e mails με τα στοιχεία των αποδήμων. Ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος έχει καταθέσει μέχρι στιγμής γύρω στις 350 αγωγές σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και του υπ.Εσωτερικών και περίπου 120 κατά της ευρωβουλευτού. Είναι προς 20.000 ευρώ η κάθε αγωγή. Πλησιάζει τα 10 εκ. ευρώ το συνολικό ποσό που αιτείται. Η απάντηση που υπάρχει από νομικούς κύκλους του δημοσίου είναι ότι έγινε διαρροή αλλά ονομάτων και e mails. Όχι προσωπικών δεδομένων όπως ΑΦΜ, ΑΜΚΑ ή τον εκλογικό αριθμό των αποδήμων, όπως υποστηρίζουν. Αυτά θα απαντηθούν στις δικαστικές αίθουσες. Η έρευνα έδειξε ότι είναι αληθής ο ισχυρισμός της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως ότι η διαρροή δεν αφορά την επιστολική ψήφο.

Απόφαση στις 20 Μαΐου για τα e mails;

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τα e-mails. Οι εμπλεκόμενες πλευρές οι οποίες είχαν κληθεί σε ακρόαση από την Αρχή, πριν το Πάσχα, την Δευτέρα 13/5 κατέθεσαν τα τελικά υπομνήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες μία πιθανή ημερομηνία για την έκδοση απόφασης από την Αρχή είναι η 20ή Μαΐου και σε κάθε περίπτωση πριν από τις ευρωεκλογές ώστε να είναι καθαρό το τοπίο όσον αφορά στο χρόνο που έγινε η διαρροή αλλά και τα στοιχεία που διέρρευσαν.

Έχει βρεθεί η διαδρομή

Όλη η διαδρομή των διαρροών φαίνεται ότι είναι ξεκάθαρη σύμφωνα με τις παράλληλες έρευνες που έχουν διεξαχθεί τόσο από το υπουργείο Εσωτερικών όσο και από την Αρχή. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες επιβεβαιώνεται ότι η διαρροή έγινε κατά την υπηρεσιακή κυβέρνηση μεταξύ των δύο εθνικών εκλογών του 2023 από το υπουργείο Εσωτερικών στον τομεάρχη διασποράς της Ν.Δ. Νίκο Θεοδωρόπουλο και από αυτόν στην ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου στις 20 Ιανουαρίου 2024 μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές.

Έρχονται ΕΔΕ και πειθαρχικά

Η αστυνομική έρευνα έδειξε επίσης ότι δεν υπήρξε διάρρηξη στο γραφείο του διευθυντή εκλογών του υπουργείο Εσωτερικών ούτε εκλάπη αρχειακό υλικό όπως  έδειξε η ενδελεχής αστυνομική έρευνα. Την πόρτα, όμως, την έσπασε κάποιος και η υπουργός Εσωτερικών ζήτησε την δικογραφία για να ξεκινήσει εσωτερική έρευνα. Ποιος και με ποια κίνητρα το έκανε, θα ερευνηθεί σε βάθος όπως διαμηνύει προς όλες τις πλευρές η κ.Κεραμέως. Έρχονται Ένορκη Διοικητική Εξέταση και πειθαρχικά. Αν και μάλλον φαίνεται να ξέρουν τον ένοχο…

Ψήφισαν οι πρώτοι 1500!

Την Τετάρτη 15 Μαΐου, ψήφισαν με επιστολική ψήφο οι πρώτοι 1500 για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών. Η ροή της ψηφοφορίας συνεχίζεται. Από τους 202.556 που εγγράφησαν από το εσωτερικό και το εξωτερικό, για να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο, παρέλαβαν τους φακέλους τους από τις δυο μεταφορικές εταιρείες (ΕΛΤΑ, ACS) πάνω από 160.000 μέχρι χθες. Οι φάκελοι με την επιστολική ψήφο συγκεντρώνονται σε εγκαταστάσεις υψηλής ασφαλείας στο Περιστέρι. Για να καταμετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι, πρέπει να φτάσουν στον χώρο συλλογής έως και το Σάββατο 8 Ιουνίου 2024 και ώρα Ελλάδος 17:00. Θα ανοιχτούν μόλις κλείσουν οι κάλπες, στις 9 Ιουνίου. Εάν κάποιος στο μεταξύ μετανιώσει ή ξεχαστεί και δεν στείλει την επιστολική ψήφο, μπορεί να πάει να ψηφίσει με φυσική παρουσία ανήμερα των εκλογών στο εκλογικό τμήμα.

Ποια κόμματα εκλέγουν ευρωβουλευτές

Η Ελλάδα εκλέγει 21 ευρωβουλευτές. Σύμφωνα με εκλογολόγους πέντε κόμματα εκλέγουν σίγουρα ευρωβουλευτές: η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ.
Μάχη για να εκλέξουν ευρωβουλευτή θα δώσουν: Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας, Φωνή της Λογικής, Νέα Αριστερά, και πιθανόν και οι Δημοκράτες. Το εκλογικό μέτρο για να εκλέξει ένα κόμμα  ευρωβουλευτή, εξαρτάται από το ποσοστό των κομμάτων που θα πάρουν κάτω από 3% και θα μείνουν εκτός της κατανομής των εδρών. Αν μείνει έξω το 15% το μέτρο είναι 4%, αν μείνει 10% είναι 4,3%  και αν μείνει το 5% έξω, ένα κόμμα πρέπει να έχει πιάσει ένα 4,5% για να εκλέξει ευρωβουλευτή. Με βάση την δημοσκόπηση της MRB για το open οι έδρες μοιράζονται ως εξής:
ΝΔ: 8
ΣΥΡΙΖΑ: 4
ΠΑΣΟΚ: 3
ΚΚΕ: 2
Ελληνική Λύση: 2
Πλεύση Ελευθερίας: 1
Νέα Αριστερά: 1

Ο Νίκος, ο Σμιτ και οι ντελιβεράδες

Με τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν – δηλαδή, τον αντίπαλο της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν – ο Νίκος Ανδρουλάκης θα μιλήσουν την Δευτέρα, 20 Μαΐου, σε εκδήλωση για την κλιματική κρίση και τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, στην Λάρισα, καθώς η Θεσσαλία χτυπήθηκε ανελέητα από τον Daniel. Ο Σμιτ ήταν αυτός που πέρασε την κοινοτική οδηγία για πλήρη εργασιακά δικαιώματα στους ντελιβεράδες. Την Δευτέρα το πρωί, ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών καταφτάνει αεροπορικώς στην Θεσσαλονίκη. Πριν αναχωρήσουν για την Λάρισα, Ανδρουλάκης και Σμιτ θα συναντηθούν με ντελιβεράδες που θα καταφτάσουν με τα μηχανάκια τους, σε σημείο της Θεσσαλονίκης που θα οριστεί.

Ρουσόπουλος ο 4ος!

Ο τέταρτος ξένος υψηλός προσκεκλημένος στην ιστορία της Αυστριακής Βουλής ήταν ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θόδωρος Ρουσόπουλος. Απηύθυνε ομιλία στην ολομέλεια, με την ευκαιρία του εορτασμού των 75 χρόνων από την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, η κλιματική κρίση, η εκθετική αύξηση της τεχνητής νοημοσύνης παραμένουν στην πρώτη γραμμή για το Συμβούλιο της Ευρώπης. Εκφράζει όμως την ανησυχία του για τα «αυξανόμενα σημάδια δημοκρατικής οπισθοδρόμησης», την διάβρωση των θεμελιωδών ελευθεριών, τα fake news και την ρητορική μίσους και απόπειρας  φίμωσης κάθε διαφορετικής φωνής.
Την Δευτέρα ο Θόδωρος Ρουσόπουλος θα βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη για να μιλήσει στην Δ.Α.Π, καθώς συμμετέχει και στον προεκλογικό αγώνα της ΝΔ. Στη συνέχεια θα επιστρέψει και πάλι στα διεθνή καθήκοντά του καθώς έχει μπροστά του μαραθώνιο ταξιδιών τουλάχιστον σε 10 χώρες.

Επικοινωνιακή αντεπίθεση από Hellenic Train

Να περάσει στην αντεπίθεση ή τουλάχιστον να βγει από τη θέση άμυνας στην οποία βρίσκεται εδώ και μήνες θα επιχειρήσει η νέα διοίκηση της Hellenic Train που θα ανακοινωθεί την επόμενη Τετάρτη. Τότε αναμένεται να πληροφορηθούμε επισήμως πως ο Θανάσης Ζηλιασκόπουλος αποχωρεί από τη θέση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ αφού έληξε η θητεία του και αναλαμβάνει πρόεδρος της Hellenic Train. Την ίδια ημέρα θα τοποθετηθεί στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο Roberto Rinaudo που είναι τους τελευταίους μήνες στην Αθήνα και ενημερώνεται. Πρόκειται για στέλεχος που είχαν στείλει οι Ιταλοί της FSI για οκτώ χρόνια στη θυγατρική τους στη Γαλλία. Οι εκκρεμότητες που αναλαμβάνει να κλείσει η νέα διοίκηση είναι πολύ μεγάλες και ξεκινούν από τις αλληλο-οφειλές με τον ΟΣΕ και φτάνουν μέχρι τις αποζημιώσεις των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη και την υλοποίηση της γενναιόδωρης 15ετούς σύμβασης που υπέγραψε η Hellenic Train με το δημόσιο.

Πόσο σκληρός είναι ο Γιάννος Κοντόπουλος;

Εδώ και μήνες κυκλοφορούν οι νέοι κανόνες για τη διασπορά μετοχών στις εισηγμένες του ελληνικού χρηματιστηρίου. Μαθαίνουμε πως ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος θα χτυπήσει το χέρι στο μαχαίρι και απειλεί με υποβιβασμό στη μικρότερη αγορά του Χ.Α., την Εναλλακτική Αγορά (ΕΝ.Α.) όσες εταιρείες δεν φροντίσουν να αυξήσουν τη διασπορά τους. Γιατί ειδικά σε κάποιους κλάδους όπως οι επενδυτικές εταιρείες ακινήτων (ΑΕΕΑΠ) γίνεται κατάχρηση της νομοθεσίας με αποτέλεσμα ορισμένοι επιχειρηματίες ή όμιλοι να έχουν χαμηλή φορολογική επιβάρυνση για τα ακίνητά τους, χωρίς να τη μοιράζονται με άλλους μικρομετόχους! Το ίδιο ισχύει και με ισχυρούς ομίλους που είναι μεν στο χρηματιστήριο αλλά με προκλητικά χαμηλή διασπορά. Το ζήτημα είναι από πότε θα εφαρμοστούν τα μέτρα και πόσα παραθυράκια θα υπάρξουν. Λέτε να γίνει κανένα θαύμα και να περιορίσει η οικογένεια Καρέλια το ποσοστό της στην εισηγμένη κάτω από το 94%;

Χωρίς την Prodea το πρώτο εκπαιδευτήριο στο Ελληνικό

Προχώρησε, αλλά χωρίς την Prodea ΑΕΕΑΠ που συμμετείχε στο αρχικό σχήμα, η συμφωνία μεταξύ της Lamda Development με τα Εκπαιδευτήρια Κωστέα – Γείτονα (CGS) για το πρώτο ιδιωτικό σχολείο στο Ελληνικό. Η συυμφωνία υπεγράφη προχθές και προβλέπει πως η έναρξη λειτουργίας του CGS at The Ellinikon αναμένεται το Σεπτέμβριο 2027. Γράφουμε «το πρώτο ιδιωτικό σχολείο» γιατί η διοίκηση της Lamda Development βρίσκεται σε αναζήτηση και διεθνούς εκπαιδευτικού ιδρύματος. Μάλιστα πριν από λίγους μήνες είχαν περιηγηθεί στο πρώην αεροδρόμιο εκπρόσωποι αμερικανικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Πως η Helleniq Energy αλλάζει το δίκτυο πρατηρίων

Θα διαβάσετε σε άλλες στήλες τις δηλώσεις του Ανδρέα Σιάμισιη με αφορμή τα χθεσινά αποτελέσματα τριμήνου της Helleniq Energy. Η στήλη συγκρατεί τις μεγάλες αλλαγές που προωθούνται στο δίκτυο πρατηρίων του ομίλου με περιορισμό των συνεργαζόμενων πρατηριούχων και ενίσχυση των ιδιολειτουργούμενων πρατηρίων. Παράλληλα επιχειρείται η ενίσχυση των πωλήσεων μη πετρελαιοειδών προϊόντων από τα πρατήρια, μέσω συνεργασιών με τρίτες αλυσίδες, κ.α. Η διοίκηση της Helleniq Energy θεωρεί πως ήδη υπάρχουν θετικά αποτελέσματα σε αυτό το μέτωπο. Στην Ελλάδα ο όμιλος λειτουργούσε 1623 πρατήρια στο τέλος Μαρτίου από 1651 στο τέλος Μαρτίου 2023. Αλλά και στο εξωτερικό γίνεται εξορθολογισμός του δικτύου πρατηρίων με στοχευμένες κινήσεις επέκτασης σε ορισμένες αγορές ή περιοχές. Τα πρατήρια στο εξωτερικό ήταν στο τέλος Μαρτίου 323 από 319 στο τέλος του περυσινού πρώτου τριμήνου. Ο Ανδρέας Σιάμισης δεν έχει κρύψει τις βλέψεις για επέκταση του δικτύου πρατηρίων στη Βουλγαρία που σήμερα αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη αγορά από πλευράς όγκου πωλήσεων μετά τη Βόρεια Μακεδονία και την Κύπρο.

Fly me to the Moon!

Περισσότερες από 100 αποστολές στο Φεγγάρι έχουν προγραμματιστεί από σήμερα μέχρι το 2030 σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) που επικαλείται το Bloomberg. Αρκετές από αυτές είναι επανδρωμένες καθώς μέχρι σήμερα την επιφάνεια του Φεγγαριού έχουν πατήσει μόνο Αμερικανοί. Στόχος δεν είναι μόνο η εκμετάλλευση κοιτασμάτων, αλλά και κάτι πιο φιλόδοξο. Να αποτελέσει το φεγγάρι βάση για ένα μακρύτερο ταξίδι, προς τον Άρη. Ειδικά όταν υπάρχουν πλέον στοιχεία πως ο δορυφόρος της Γης διαθέτει νερό σε μορφή πάγου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για άρδευση και ύδρευση αλλά και για την παρασκευή καυσίμων για τα διαστημόπλοια που θα κάνουν το ταξίδι φεγγάρι – Άρης. Πόσο μακριά βρισκόμαστε από αυτά τα ταξίδια; Ποιος ξέρει; Καλό Σαββατοκύριακο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η εφτάψυχη Ούρσουλα, τι χαρτοφυλάκιο θα πάρει η Κύπρος, παράπλευρη απώλεια στον «πόλεμο» η Κουνταδάκη, 5000 συν 5000 πράσινες υπογραφές, όταν ο πανικός είναι κακός σύμβουλος, ο ρόλος Σδούκου στα μέτρα για το ρεύμα, το υπόγειο τρένο στην Πάτρα που δεν θα γίνει και οι πιέσεις στην αγορά γραφείων Ηλεκτροσόκ για τα εμβόλια στην Ούρσουλα, στο παρά πέντε της ψηφοφορίας, μυστικές συσκέψεις στο Στρασβούργο, γιατί ο Βέμπερ έγινε μαύρο πρόβατο, ο γάμος Καραμούζη – Αντωνόπουλο στο ελαιόλαδο, η τύχη της ΜΙΝΕΡΒΑ, οι ευκαιρίες από τη συγκέντρωση κλάδων και οι απανωτές θετικές εκθέσεις για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Cyprus: Time to Reunify, το θρίλερ της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο Μπελέρης στα έδρανα της ολομέλειας, γιατί δεν θα έχει επιτελείο η Άννα, oι απανωτές θετικές εκθέσεις για τις τράπεζες και τα καμπανάκια, πανηγύρια χωρίς λόγο για το Ταμείο Ανάκαμψης και ο ελληνικός σιδηρόδρομος και οι κινήσεις ανάστασης Καύσωνας της κιλοβατώρας χτυπάει το Μαξίμου, τι είπε η Άννα με Σημίτη, Παπανδρέου, Βενιζέλο, δύο πρόσωπα που δεν πληρώνουν την εισφορά τους στον ΣΥΡΙΖΑ, ο διαγωνισμός του μισού δισ. για το κυβερνητικό πάρκο, η κληρονομιά Σκρέκα στο ΥΠΕΝ, οι νέες μετοχοποιήσεις σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και το ξήλωμα αμαρτωλών υπηρεσιών από Ν. Χαρδαλιά
αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις