Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Αποκάλυψη Reuters: Τι σκέφτεται η ΕΚΤ για τα κόκκινα δάνεια

κόκκινα δάνεια
Φωτογραφία Αρχείου: Eurokinissi

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει την απόσυρση των σχεδιαζόμενων κανόνων που θα υποχρέωναν τις τράπεζες να σχηματίζουν μεγαλύτερες προβλέψεις για το απόθεμά τους στα κόκκινα δάνεια, μετά τις πολιτικές αντιδράσεις που υπήρξαν.

Οι κατευθυντήριες γραμμές, που αναμένονταν τον Μάρτιο, είχαν παρουσιασθεί ως βασικός πυλώνας του σχεδίου της ΕΚΤ για τη μείωση που επιζητείται στα κόκκινα δάνεια. Τα οποία έχουν ύψος 759 δισ. ευρώ και επιβαρύνουν τις τράπεζες της Ευρωζώνης. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, αλλά και την Πορτογαλία και την Ιταλία.

Τα σχέδια της ΕΚΤ για τα κόκκινα δάνεια

Η ΕΚΤ εξετάζει τώρα, αν είναι αναγκαίες νέες πολιτικές αναφορικά με τα υφιστάμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, «ανάλογα με την πρόοδο που έχει γίνει από κάθε τράπεζα», ανέφερε εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας.

Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα και ότι τα επόμενα βήματα συνεχίζουν να αξιολογούνται. Πηγές της ΕΚΤ δήλωσαν στο Reuters ότι αν εγκαταλειφθούν οι κανόνες, οι εποπτικές Αρχές θα συνεχίσουν την άσκηση πίεσης σε προβληματικές τράπεζες, κάνοντας χρήση των υφιστάμενων αρμοδιοτήτων τους.

Το Συμβούλιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ (SSM) θα συζητήσει το θέμα σε συνεδρίαση τον επόμενο μήνα, με την τελική απόφαση να αναμένεται τον Ιούνιο, δήλωσε μία από τις πηγές.

Μία άλλη δέσμη κατευθυντήριων γραμμών της ΕΚΤ, που αφορά τα δάνεια που θα γίνουν «κόκκινα» στο μέλλον, συνάντησε αντιδράσεις από αρκετά μέλη της Ευρωβουλής, ιδιαίτερα από την Ιταλία, καθώς και από λομπίστες. Οι κατευθύνσεις αυτές δίνουν στις τράπεζες επτά χρόνια για να σχηματίσουν προβλέψεις για τα νέα ενυπόθηκα κόκκινα δάνεια και δύο χρόνια για τα δάνεια χωρίς ενέχυρα. Το αρχικό σχέδιο της ΕΚΤ προέβλεπε την εφαρμογή ανάλογων κατευθυντήριων γραμμών και για το απόθεμα των υφιστάμενων κόκκινων δανείων, αλλά αυτό φαίνεται όλο και περισσότερο απίθανο, δήλωσαν πηγές της ΕΚΤ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις