Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Αποχαιρετισμός στα όπλα – Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λέει «αντίο» στο Eurogroup

Αποχαιρετισμός στα όπλα – Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λέει «αντίο» στο Eurogroup

Εξαιρετικά απίθανο φαίνεται να συζητηθεί στο σημερινό Eurogroup το ελληνικό ζήτημα. Δεν είναι στην ατζέντα και οι Ευρωπαίοι προφανώς και δεν θέλουν αφενός να εμπλακούν στα εσωτερικά της χώρας, ενόψει εκλογών και αφετέρου θεωρούν ότι είναι άσκοπο να συζητήσουν με έναν απερχόμενο υπουργό.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πάντως θα είναι παρών στο τελευταίο του Eurogroup και δεν φαίνεται να έχει άλλο σκοπό από το να αποχαιρετήσει τους συναδέλφους του και να τους ευχαριστήσει για την όντως πολύ καλή συνεργασία που είχαν.

Ωστόσο για την Ελλάδα πολλά ζητήματα μένουν ανοικτά και όλα δείχνουν ότι πάνε για τον Σεπτέμβριο, αφού το επόμενο προγραμματισμένο και τελευταίο Eurogroup του καλοκαιριού είναι προγραμματισμένο για τις 8 Ιουλίου, την επομένη δηλαδή των εκλογών στην Ελλάδα και ως εκ τούτου δεν θα υπάρχει ελληνική συμμετοχή.

Στο μεταξύ χθες έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα δεν έχει υποβάλλει επίσημο αίτημα προς το Eurogroup προκειμένου να γίνει η πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου του ΔΝΤ. Το παραπάνω επισήμανε χθες αξιωματούχος της Ε.Ε. στην καθιερωμένη ενημέρωση δημοσιογράφων ενόψει της σημερινής συνόδου του Eurogroup. Κατέστησε πάντως σαφές ότι η εν λόγω υπόθεση με το Ταμείο «παραμένει σε εκκρεμότητα».

Η ίδια πηγή επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι εξαιρετικά απίθανο να συζητηθεί στο σημερινό Eurogroup. Και τούτο καθώς η Έκθεση Ενισχυμένης εποπτείας θα απασχολήσει το Euro Working Group (EWG) που θα γίνει το πρώτο μισό του Ιουλίου προετοιμάζοντας την υπουργική σύνοδο.

Σημειώνεται ότι το θέμα “Ελλάδα” ήταν εκτός της ατζέντας των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, μία ημέρα μετά, την Παρασκευή θα συζητηθεί η χώρα στο πλαίσιο του Ecofin και του διαλόγου για την δημοσιονομική εποπτεία ανά την Ε.Ε. Οι υπουργοί θα κάνουν συζήτηση σχετικά με τις οικονομικές και δημοσιονομικές πτυχές των συστάσεων ανά χώρα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου του 2019. Η έγκριση των συστάσεων και σε αυτή τη περίπτωση θα γίνει στο επόμενο Ecofin, αυτό του Ιουλίου.

Οι εκθέσεις για την Ελλάδα ανοίγουν ένα μέτωπο που θα κορυφωθεί το φθινόπωρο. Τότε θα εξεταστούν εκ νέου οι τρύπες που έχουν προκληθεί τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε διαρθρωτικό επίπεδο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις