Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Άρχισε το “ματς” για τα εργασιακά

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων-Διατήρηση κατώτατου μισθού-Όχι στις ομαδικές απολύσεις. Πρόκειται για το τρίπτυχο πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η διαπραγματευτική (κόκκινη) γραμμή της κυβέρνησης με τους δανειστές στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης που θα έχει στο επίκεντρό της την μεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις.

Με την άφιξή του στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ εγκαινίασε ουσιαστικά τις διαπραγματεύσεις για την εργασιακή μεταρρύθμιση καλώντας τους δανειστές να λάβουν υπόψη τους την ελληνική πραγματικότητα, τασσόμενος κατά των ομαδικών απολύσεων αλλά υπέρ των “βέλτιστων πρακτικών” που ισχύουν αλλού και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να στέλνει διπλό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση,
αφενός να κλείσει γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση και αφετέρου το νέο παραγωγικό μοντέλο να μη στηριχθεί στην συντριβή των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν η παρουσία της 8μελούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η οποία θα εισηγηθεί τις “βέλτιστες πρακτικές” για τα εργασιακά είναι σημαντική, καθώς κινείται κοντά στις ελληνικές θέσεις, δηλαδή:
– δεν θέλει αλλαγή στον κατώτατο μισθό (586 ευρώ) και άρα και στα επιδόματα
– είναι υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων
– είναι κατά των ομαδικών απολύσεων
– θέλει μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Να σημειωθεί παράλληλα ότι ο κ. Τσίπρας μιλώντας χθες στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ τόνισε με νόημα ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για την εργασιακή μεταρρύθμιση “Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο ότι στις πρώτες θέσεις του πίνακα ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, βρίσκονται χώρες με ισχυρά συστήματα ρύθμισης της αγοράς εργασίας και υψηλό εργασιακό κόστος, όπως, για παράδειγμα, οι χώρες της Σκανδιναβίας”.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε