Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ασπίδα προστασίας για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και επαγγελματίες – Τι κερδίζουν οι καταναλωτές σε ρεύμα και φυσικό αέριο

Ασπίδα απέναντι στην κρίση και τον πληθωρισμό επιχειρεί να υψώσει η κυβέρνηση με το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε χθες από τον Βουλή, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Μέσα από αυτό δίνεται ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά μέσα από την επιδότηση σε ρεύμα και φυσικό αέριο, ενώ για επαγγελματίες και επιχειρήσεις έρχεται ένεση ρευστότητας, μέσω των παρατάσεων σε αποπληρωμές και χρήση υφιστάμενων προγραμμάτων, προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην κρίση που προκαλεί ο πληθωρισμός και η πανδημία. Επίσης στο πακέτο υπάρχει ειδική πρόβλεψη για οικονομική στήριξη στους αγρότες.

Το συνολικό επιπλέον πακέτο στήριξης ανέρχεται σε 700 εκατ. ενώ το σημαντικό είναι και το γεγονός ότι δεν προβλέπονται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την παροχή επιδοτήσεων σε ρεύμα και φυσικό αέριο.

Ας δούμε αναλυτικά τι περιλαμβάνεται στο πακέτο

Ηλεκτρικό ρεύμα: Όλοι οι καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι με την χαμηλή τάση δικαιούνται κρατικής επιδότησης, η οποία και ανέρχεται σε 165 ευρώ ανά MWh από 130 ευρώ ανά MWh που ήταν πριν. Κατά συνέπεια η κρατική επιδότηση θα διαμορφώνεται στο εξής σε 49,5 ευρώ τον μήνα από 39 ευρώ τον μήνα.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι καλύπτεται ένα μεγάλο μέρος των αυξήσεων που θα προέλθουν στους λογαριασμούς.

Σε ότι αφορά τους δικαιούχους του ΚΟΤ (Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο) η στήριξη αυξάνεται σε 185 ευρώ ανά MWh από 150 ευρώ ανά MWh. Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 55,5 ευρώ τον μήνα από 45 ευρώ τον μήνα.

Φυσικό Αέριο: Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η αύξηση της έκπτωσης που ανακοινώθηκε για το φυσικό αέριο. Μέχρι σήμερα η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει έκπτωση 16% στη χονδρική τιμή προμήθειας για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, η οποία θα αυξηθεί στο 40% για το μήνα Δεκέμβριο. Το μέτρο αυτό συνεπάγεται έκπτωση για όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, η οποία και θα φτάσει από τα 11 ευρώ ανά θερμική MWh τον Οκτώβριο, σε 16 ευρώ ανά θερμική MWh τον Νοέμβριο και σε 34 ευρώ ανά θερμική MWh τον Δεκέμβριο. Για παράδειγμα για το μήνα Νοέμβριο, ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 1,5 MWh αντί για λογαριασμό 147,1 ευρώ θα πληρώσει λογαριασμό 131,15 ευρώ.

Γραμμή Ενεργειακής Αλληλεγγύης (15902): Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο των δράσεων του για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, θέτει σε λειτουργία την επόμενη εβδομάδα τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης που θα λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ.

Σκοπός της γραμμής είναι η υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν κίνδυνο διακοπής ή διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω αδυναμίας εξόφλησης των οφειλών τους στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Στις περιπτώσεις αυτές θα γίνεται άμεση επικοινωνία με τις αρμόδιες επιτροπές στον κάθε Δήμο αλλά και τη ΔΕΔΔΗΕ ώστε να εξετάζονται άμεσα τα αιτήματα επανασύνδεσης. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καλύπτει το κόστος της επανασύνδεσης για τους πολίτες που θα λαμβάνουν έγκριση για τα αιτήματά τους.

Μέτρα για τους αγρότες: Πρόσθετη επιδότηση σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια για την κατανάλωση των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Δηλαδή η επιδότηση θα ισχύσει και αναδρομικά και θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει επιβληθεί, αφαιρουμένων των εκπτώσεων και των επιδοτήσεων που ήδη έχουν χορηγηθεί. Στην παραπάνω έκπτωση θα ενταχθούν και τα ξηραντήρια καπνού μετά από αίτηση στον οικείο προμηθευτή. Η έκπτωση θα χορηγηθεί στους δικαιούχους με πιστωτικό λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη ΔΕΗ τις επόμενες ημέρες. Το συνολικό ύψος της πρόσθετης επιδότησης στους αγρότες θα ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, σε 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση. Έτσι λοιπόν αντί να αρχίσουν να πληρώνουν από 31 Ιανουαρίου την πρώτη δόση, από τις συνολικά 60, θα ξεκινήσουν τελικά στις 30 Ιουνίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έρχεται παροχή ρευστότητας ύψους 450 εκατ. που θα είχε πληρωθεί αν δεν άλλαζε κάτι μέχρι τον Ιούνιο. Επίσης δίνεται παράταση άλλων δύο μηνών, μέχρι τις 31 Μαρτίου σε όσους θέλουν να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό της επιστρεπτέας, το οποίο στην περίπτωση αυτή θα είναι κουρεμένο κατά 15%.

Πάγιες δαπάνες: Παράταση για άλλους έξι μήνες ακόμα, μέχρι 30 Ιουνίου δίνεται σε επιχειρήσεις, για να αποπληρώσουν οφειλές σε εφορία και ταμεία ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις