Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Αυγενάκης για ΕΣΠΑ: Η ζημιά έχει γίνει, οι πολίτες θα πληρώσουν τον λογαριασμό

Αυγενάκης για ΕΣΠΑ: Η ζημιά έχει γίνει, οι πολίτες θα πληρώσουν τον λογαριασμό

“Σε πολύ σημαντικά έργα αυτοκινητοδρόμων – σιδηροδρόμων – διαχείρισης λυμάτων και σκουπιδιών και σε πολλά άλλα ακόμη, αναδεικνύονται οι αδυναμίες της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις αναγκαίες υποδομές στη χώρα, στερώντας για άλλη μια φορά πολύτιμη χρηματοδότηση από την οικονομία. Υποδομές που εκκρεμούν επί δεκαετίες”, τονίζει σε δήλωσή του ο υπεύθυνος του Τομέα Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, αναφερόμενος στα έργα που θα μεταφερθούν στο νέο ΕΣΠΑ και τα έργα-γέφυρες.

Η δήλωση του κ. Αυγενάκη:

 

«Μετά από επαναλαμβανόμενα ερωτήματα προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη, αναφορικά με τα έργα προς μεταφορά στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020) και τα έργα phasing (γέφυρες), η απάντηση που λάβαμε είναι χαρακτηριστική της τραγικής αποτυχίας της Κυβέρνησης στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Πιο συγκεκριμένα, 672 συγχρηματοδοτούμενα έργα όλων των επιχειρησιακών και περιφερειακών προγραμμάτων μεταφέρονται ή συνεχίζονται στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, με αθροιστικό προϋπολογισμό 4,6 δισ. ευρώ που θα επιβαρύνει το νέο πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 19.1 δισ.

Οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης είναι τεράστιες, έπειτα από τις διαδοχικές καθυστερήσεις, που κορυφώθηκαν το τελευταίο καταστροφικό επτάμηνο με τη στάση πληρωμών από την πλευρά του Δημοσίου, αλλά και την εγκληματική αδράνεια της κυβέρνησης η οποία δεν υπέβαλε καν αίτημα παράτασης του ΕΣΠΑ.

Σε πολύ σημαντικά έργα αυτοκινητοδρόμων – σιδηροδρόμων – διαχείρισης λυμάτων και σκουπιδιών και σε πολλά άλλα ακόμη, αναδεικνύονται οι αδυναμίες της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις αναγκαίες υποδομές στη χώρα, στερώντας για άλλη μια φορά πολύτιμη χρηματοδότηση από την οικονομία. Υποδομές που εκκρεμούν επί δεκαετίες.

Οι στόχοι δε, που θέτει ο αρμόδιος Υπουργός περί απορροφητικότητας ΕΣΠΑ στο τέλος του 2015 στα 4,5 δισ. ευρώ, δεν είναι απλώς υπεραισιόδοξοι, αλλά δείχνουν την μεγάλη απόσταση που τον χωρίζει από την πραγματικότητα.

Δυστυχώς, η ζημιά έχει ήδη γίνει, με τον λογαριασμό των καθυστερήσεων να γράφεται ιδιαίτερα βαρύς και που θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν οι πολίτες δεδομένου ότι θα κληθεί το ΠΔΕ το 2016 να καλύψει όλες τις τρύπες από έργα ΕΣΠΑ που δεν πρόκειται να μεταφερθούν ως έργα phasing (γέφυρες) στο νέο ΕΣΠΑ.

Καλούμε την κυβέρνηση να σοβαρευτεί και να ασχοληθεί σοβαρά με τη χώρα και τα μεγάλα προβλήματα που έχει δημιουργήσει σε όλους τους τομείς.

Μας αποκαλούσαν κινδυνολόγους όταν τους επισημαίναμε σφάλματα και αβλεψίες. Σήμερα αποδεικνύονται επικίνδυνοι».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε