Διεθνή

Αυξάνει την πίεση ο Ντόναλντ Τραμπ: Aνακοίνωσε επιβολή δασμών 30% σε ΕΕ και Μεξικό από 1η Αυγούστου

Oι νέες εισφορές τεθούν σε ισχύ από την 1η Αυγούστου, εκτός κι αν επιτευχθούν νέες, ευνοϊκότερες συμφωνίες

Νέα κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο προκαλεί ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανακοίνωσε επιβολή δασμών ύψους 30% σε εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και το Μεξικό, προκαλώντας εκνευρισμό στους συμμάχους των ΗΠΑ και αυξάνοντας την αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές.

Η ανακοίνωση των νέων δασμών έγινε μέσω δύο επιστολών που ανάρτησε ο Ντόναλντ Τραμο Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σάββατο (12/07.2025), ενημερώνοντας ΕΕ και Μεξικό ότι οι νέες εισφορές τεθούν σε ισχύ από την 1η Αυγούστου, εκτός κι αν επιτευχθούν νέες, ευνοϊκότερες συμφωνίες.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ο Τραμπ απέστειλε επιστολές σε ξένες κυβερνήσεις, προσαρμόζοντας τα προτεινόμενα επίπεδα δασμών από τον Απρίλιο και προσκαλώντας εκ νέου σε διαπραγματεύσεις.

Η EE ήλπιζε να καταλήξει σε μία προκαταρκτική συμφωνία με τις ΗΠΑ ώστε να αποφευχθεί η επιβολή των νέων δασμών, όμως η επιστολή του Τραμπ μείωσε τις ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας της τελευταίας στιγμής μεταξύ των δύο πλευρών. Παρόλα αυτά, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αναθεώρηση:

«Αν επιθυμείτε να ανοίξετε την –έως τώρα κλειστή– εμπορική σας αγορά στις Ηνωμένες Πολιτείες και να καταργήσετε τους δασμούς σας και τα μη δασμολογικά εμπόδια, ίσως εξετάσουμε την τροποποίηση της επιστολής αυτής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ο Τραμπ είχε ανακοινώσει δασμό 20% κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Ημέρα Απελευθέρωσης» τον Απρίλιο, τον οποίο στη συνέχεια μείωσε στο 10%, προκειμένου να δοθεί περιθώριο 90 ημερών για διαπραγματεύσεις. Όμως, η ενόχλησή του με τη στάση της 27μελούς Ένωσης τον οδήγησε στην απειλή επιβολής δασμού 50%, πυροδοτώντας νέο κύκλο συνομιλιών.

Στις αρχές της εβδομάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δηλώσει πως πλησιάζει σε συμφωνία-πλαίσιο με τις ΗΠΑ, μετά από επικοινωνία της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τον Τραμπ την Κυριακή.

Οι νέοι δασμοί θα είναι γενικής εφαρμογής, ανεξάρτητα από τους κλαδικούς δασμούς που ισχύουν για προϊόντα όπως τα αυτοκίνητα και ο χάλυβας. Εφόσον εφαρμοστούν, θα μπορούσαν να καταστήσουν την EE λιγότερο ανταγωνιστική στις εξαγωγές της προς το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αποχώρησε από την EE το 2020 και ήταν η πρώτη χώρα που σύναψε εμπορική συμφωνία με την κυβέρνηση Τραμπ.

Το κεφάλαιο του Μεξικού και η μάχη κατά της φαιντανύλης

Στην επιστολή του προς την πρόεδρο του Μεξικού, Κλαούντια Σέινμπαουμ, ο Τραμπ αναγνώρισε πως η χώρα «βοηθά στην προστασία των συνόρων», αλλά τόνισε ότι «δεν είναι αρκετό».

Προσέθεσε πως, εάν το Μεξικό «πετύχει στην καταπολέμηση των καρτέλ και στη διακοπή της ροής φαιντανύλης», τότε οι ΗΠΑ ενδέχεται να αναθεωρήσουν τους δασμούς. «Οι παρόντες δασμοί ενδέχεται να τροποποιηθούν προς τα πάνω ή προς τα κάτω, ανάλογα με τις σχέσεις μας με τη χώρα σας», σημείωσε.

Η επιστολή δεν αναφέρει εάν θα διατηρηθεί η εξαίρεση για τα προϊόντα που διακινούνται στο πλαίσιο της συμφωνίας USMCA (συμφωνία εμπορίου Β. Αμερικής), η οποία μέχρι σήμερα παρέχει απαλλαγή από τον δασμό 25%. Η κυβέρνηση είχε προηγουμένως δηλώσει ότι θα τηρήσει την εξαίρεση για τον Καναδά.

Το Μεξικό είναι η τρίτη χώρα που έλαβε επιστολή χωρίς να έχει ανακοινωθεί άμεσα αύξηση δασμών για την ημερομηνία-ορόσημο της 9ης Ιουλίου, μετά τον Καναδά και τη Βραζιλία.

Άλλες χώρες που ο Τραμπ έχει πρόσφατα στοχοποιήσει με προτάσεις επιβολής νέων δασμών περιλαμβάνουν την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τη Νότια Αφρική, την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη, την Καμπότζη, καθώς και την Αλγερία, τη Λιβύη, το Ιράκ και τη Σρι Λάνκα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ απειλεί τον Καναδά με δασμούς 35%
Παράλληλα ο Τραμπ έθεσε την προοπτική αύξησης των δασμών στις περισσότερες άλλες χώρες, αναβαθμίζοντας την εμπορική ρητορική του σε σχόλια που επιβάρυναν τις μετοχές και έδωσαν ώθηση στο δολάριο ΗΠΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ
Γιατί ο Μερτς «βλέπει» ναυάγιο του νέου στόχου του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες χωρίς τη Γερμανία
«Αν η Γερμανία δεν είχε ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο, η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη σχεδόν σίγουρα θα είχε εξελιχθεί διαφορετικά», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος παρόντος του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ
Ρούτε και Μερτς 1