Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Αυστηρές συστάσεις μετά την πτώχευση ισπανικής τράπεζας

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που δέχεται… συμβουλές από το ΔΝΤ. Σειρά παίρνει η Ισπανία, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ζητά από τη Μαδρίτη «επείγουσες μεταρρυθμίσεις».

Η ισπανική κεντρική τράπεζα ανέλαβε τον έλεγχο της περιφερειακής τράπεζας CajaSur, γεγονός που στην ουσία σημαίνει ότι επιχειρεί τη διάσωσή της, της δεύτερης ισπανικής τράπεζας που χρειάζεται διάσωση μετά την χρηματοπιστωτική κρίση το 2008. Η περιφερειακή αυτή τράπεζα αντιμετώπιζε σοβαρότατα προβλήματα από την έκεθεσή της στην αγοά αυτοκινήτου και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Η CajaSur θα ενισχυθεί με κεφάλαια 550 εκατομμύρια ευρώ και η ισπανική κυβέρνηση σε αυτή την κίνηση μετά το ναυάγιο των συζητήσεων για συγχώνευση αυτής της τράπεζας με την Unicaja. 

Με αφορμή αυτό το θέμα και τον συναγερμό που υπήρξε σε ισπανικό και παγκόσμιο επίπεδο, το ΔΝΤ ζητά άμεσα μέτρα από την ισπανική κυβέρνηση προκειμένου να βελτιώσει τη λειτουργία της αγοράς εργασίας και το τραπεζικό σύστημά της. «Η πολιτική της κυβέρνησης πρέπει να επικεντρωθεί σε μία ήπια επανεξισορρόπηση της οικονομίας», ανακοίνωσε το ΔΝΤ καλώντας σε «επείγουσα και αποφασιστική δράση».

Το ΔΝΤ έδωσε τρεις προτεραιότητες: 

α) να καταστεί η αγορά εργασίας πιο ευέλικτη ώστε να ευνοηθεί η απασχόληση και η αναδιανομή της μεταξύ των τομέων, σε μία χώρα όπου το ποσοστό της ανεργίας ξεπέρασε το 20% το πρώτο τρίμηνο. 

β) ενίσχυση του προϋπολογισμού ώστε να θέσει τα δημόσια οικονομικά σε μία βιώσιμη βάση. Η κυβέρνηση εξήγγειλε μέτρα λιτότητας που αποσκοπούν στην εξοικονόμηση 15 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2010 και 2011. 

γ) ενίσχυση του τραπεζικού τομέα και μία αναμόρφωση προκειμένου να ενδυναμωθεί η υγεία και η αποτελεσματικότητα του συστήματος, για το οποίο οι κίνδυνοι παραμένουν αυξημένοι και άνισα κατανεμημένοι μεταξύ ιδρυμάτων, επικεντρωμένοι κυρίως στα ταμιευτήρια. 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε