Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Αυτά προτείνει στο Μαξίμου η επιτροπή Πισσαρίδη για να «ξαναζωντανέψει» η οικονομία

Αυτά προτείνει στο Μαξίμου η επιτροπή Πισσαρίδη για να «ξαναζωντανέψει» η οικονομία
photo intime

Εξωστρέφεια, επενδύσεις, ψηφιοποίηση, πράσινη ανάπτυξη, μείωση φόρων, κοινωνική συνοχή σε πρώτο πλάνο. Η κυβέρνηση έχει ήδη στα χέρια της το ενδιάμεσο πόρισμα της επιτροπής. Οι άξονες για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας.

Η ενίσχυση της παραγωγικότητας, η αύξηση των εξαγωγών και η διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία είναι τα βασικά στοιχεία του αναπτυξιακού σχεδίου που προτείνει στην κυβέρνηση η λεγόμενη επιτροπή Πισσαρίδη.

Στο Μαξίμου παραδόθηκε ήδη το ενδιάμεσο πόρισμά της, στο οποίο περιγράφει τους άξονες που πρέπει ν’ ακολουθήσει ως προς την οικονομική της πολιτική η κυβέρνηση για να πετύχει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας.

Οι προτεραιότητες αυτές είναι οι εξής:

– Η αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών ως ποσοστό του ΑΕΠ.
– Η ενίσχυση της μισθωτής εργασίας και η μείωση της παραοικονομίας.
– Η επένδυση στην εκπαίδευση και τη γνώση.
– Η αύξηση του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων.
– Η προώθηση της τεχνολογίας αιχμής, της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης.
– Η επίτευξη φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων.
– Η υποστήριξη των αδύναμων νοικοκυριών.

Στο πόρισμα που αριθμεί περί τις 100 σελίδες, οι ακαδημαϊκοί και εμπειρογνώμονες-μέλη της επιτροπής με επικεφαλής τον νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη προτείνουν 15 διαφορετικούς άξονες αναπτυξιακής πολιτικής – ορισμένους εκ των οποίων ήδη έχει ασπαστεί στο προεκλογικό πρόγραμμά της η κυβέρνηση.

Οι 15 άξονες είναι οι εξής:

– Μείωση του φορολογικού βάρους στη μισθωτή εργασία.
– Επιταχυνόμενες αποσβέσεις και μείωση του κόστους ενέργειας στη μεταποίηση.
– Ενίσχυση της έρευνας μέσω της άρσης των αγκυλώσεων στα πανεπιστήμια και παροχή κινήτρων για την ενίσχυση της καινοτομίας.
– Ριζική αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης για ανέργους και εργαζομένους.
– Υποστήριξη των γυναικών, ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας.
– Εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στον δεύτερο πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης.
– Δημιουργία εξειδικευμένων τμημάτων στα δικαστήρια για τις υποθέσεις σημαντικού οικονομικού ενδιαφέροντος, με ανώτατο χρονικό όριο για την έκδοση απόφασης το ένα έτος.
– Συνέχιση και εμβάθυνση της ψηφιακής μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση.
– Εκσυγχρονισμός του συστήματος χρηματοπιστωτικής εποπτείας ως προς την προστασία των επενδυτών.
– Εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες της.
– Αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας, με προτεραιότητα στην ψηφιοποίησή του.
– Σταδιακή μεταφορά πόρων από το φόρο ακίνητης περιουσίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
– Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.
– Στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με μείωση του κόστους μετάβασης και στήριξη των τοπικών κοινωνιών κατά τη διαδικασία «απολιγνιτοποίησης».
– Ανάπτυξη υποδομών.

Το σχέδιο της επιτροπής δεν είναι τελικό, καθώς θα παραδοθεί έως τις αρχές Οκτωβρίου, ήτοι λίγο πριν παρουσιάσει η κυβέρνηση το δικό της πλάνο για την αξιοποίηση των πόρων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης (σ.σ.: τα 32 δισ. ευρώ εφόσον περάσει η πρόταση της Κομισιόν στη Σύνοδο Κορυφής). Έτσι, η επιτροπή Πισσαρίδη θα έχει μεν συμβουλευτικό ρόλο, με αυξημένο κύρος, αλλά το πρόγραμμα «Next Gen», όπως ονομάζεται το σχέδιο για την αξιοποίηση των 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, θα εκπονήσει η κυβέρνηση και θα έχει την «ιδιοκτησία» του.

Σημειώνεται πως πιθανότατα μεθαύριο Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί στο Μαξίμου τα μέλη της επιτροπής. Εκτός από τον κ. Πισσαρίδη, πρόκειται για τους: Νίκο Βέττα, γενικό διευθυντή ΙΟΒΕ & καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημήτρη Βαγιανό, καθηγητή χρηματοοικονομικών στο πανεπιστήμιο LSE στο Ηνωμένο Βασίλειο και Κώστα Μεγήρ, καθηγητή οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Yale στις ΗΠΑ.

Στην Επιτροπή συμμετέχουν επίσης με συμβουλευτικό ρόλο οι Κυριάκος Ανδρέου (PwC), Κωσταντίνος Αρκολάκης (Yale), Μανόλης Γαλενιανός (London Holloway), Χρήστος Γκενάκος (ΟΠΑ και Cambridge), Svetoslav Danchev (IOBE), Αρίστος Δοξιάδης (Big Pi Ventures), Νίκος Καραμούζης (Grant Thornton), Φοίβη Κουντούρη (ΟΠΑ), Αλέξανδρος Κρητικός (DIW), Δάφνη Νικολίτσα (Παν.Κρήτης), Διομήδης Σπινέλλης (ΟΠΑ), Πάνος Τσακλόγλου (ΟΠΑ). 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις