Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Αυτό είναι το σχέδιο των δανειστών για το ελληνικό χρέος – Ποιος ο ρόλος του ΔΝΤ

Αυτό είναι το σχέδιο των δανειστών για το ελληνικό χρέος – Ποιος ο ρόλος του ΔΝΤ

– “Άξονες” για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
– Επισπεύδει τις διαδικασίες η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς
– Δύο “σενάρια” της Ε.Ε για την συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ
– Η μονιμότητα των ψηφισμένων μέτρων βασικό κριτήριο για την “επόμενη μέρα”

Με την ίδια “συνταγή” αναμένεται να προχωρήσουν οι δανειστές για την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, είτε συμμετέχει οικονομικά στο πρόγραμμα είτε όχι. Μπορεί το ΔΝΤ ακόμα να εξετάζει το “ναι ή όχι” του χρηματοδοτικού “μπασίματος” ωστόσο η Ε.Ε προετοιμάζεται ήδη και για τα δύο σενάρια.

Σύμφωνα και με το ρεπορτάζ της RealNews και του συναδέλφου Θάνου Αθανασίου, ήδη χώρες του “σκληρού” πυρήνα της Ευρωζώνης έχουν καταλήξει σε κάποιους “άξονες” για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Η συμφωνία που επετεύχθη σε τεχνικό επίπεδο το απόγευμα του Σαββάτου (19.05.2018), σίγουρα βάζει “μπρος” αυτές τις διαδικασίες.

Τι σχεδιάζουν οι δανειστές για το ελληνικό χρέος

– Στο ερχόμενο Eurogroup στις 24 Μαΐου θα πρέπει να υπάρξει μια ανακοίνωση για την πρόοδο της Ελλάδας, την συμφωνία που “έκλεισε” με τους θεσμούς αλλά και το σχέδιο παρεμβάσεων για το χρέος. Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά από τα κράτη μέλη.

– Η Ελλάδα δεν γίνεται να έχει το απλό Post Programm Surveillance της Κύπρου και των υπόλοιπων χωρών σε πρόγραμμα, καθώς θα λαμβάνει ενίσχυση με τη μορφή αναδιάρθρωσης και μετά την 20η Αυγούστου. Το χρέος καμιάς από τις άλλες χώρες σε πρόγραμμα δεν αναδιαρθρώθηκε πριν η μετά τη διάσωσή τους.

– Το… “κακό” παρελθόν της Ελλάδα στην διαχείριση παρουσιάζει για τους δανειστές ιδιαίτερους πολιτικούς κινδύνους, γι αυτό θα πρέπει να υπάρχει δέσμευση πως οι μεταρρυθμίσεις δεν θα ανατραπούν. Ο καλύτερος τρόπος γι αυτό είναι να μην υπάρξει αυτοματισμός στις σχετικές πράξεις για την αναδιάρθρωση του χρέους. Με λίγα λόγια τα όσα μέτρα έχουν περάσει, είναι εδώ για να μείνουν.

-Η αναδιάρθρωση θα γίνει σε τρία η τέσσερα βήματα. Η αποπληρωμή τμήματος των δανείων του ΔΝΤ και τμήματος των ακριβών διμερών δανείων του 2010 θα είναι το πρώτο κύμα και ο στόχος (της Κομισιόν και του ESM) αυτού είναι αυτό να συμβεί πριν από την 20η Αυγούστου, με χρήματα από το σημερινό πρόγραμμα.

– Οι υπόλοιπες πράξεις, όπως μειώσεις επιτοκίων, επέκταση ωριμάνσεως κτλ, θα λάβουν χώρα έως το 2022, με τις προϋποθέσεις ότι θα διατηρηθούν τα όσα μέτρα έχουν περάσει, θα τηρηθούν τα πλεονάσματα, θα προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις κ.α.

– Ο μη αυτόματος γαλλικός μηχανισμός δεν θα ενεργοποιηθεί, παρά μόνον πριν από το τέλος της πρώτης πενταετίας, δηλαδή το νωρίτερο το 2023 και μόνο με νέα φαση του Eurogroup και εθνικές κοινοβουλευτικές εγκρίσεις.

Ευρώπη vs ΔΝΤ

Όπως υποστηρίζουν τουλάχιστον 10 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, η ελάφρυνση του χρέους έχει όρια. Το ΔΝΤ σε αυτό το επιχείρημα δεν μπορείνα επιβάλλει κανέναν όρο, μιας και είναι αυτό που θα αποπληρωθεί πρώτο. Επίσης όλως λένε τα όσα δηλώνουν στελέχη του Ταμείου, δεν συνάδουν με τα όσα συμφώνησαν το Πάσχα του 2017, σύμφωνα με την όποια ο παραπάνω όρος είναι απαράβατος.

Πάντως είτε ενεργοποιήσει είτε όχι το ΔΝΤ το πρόγραμμά του θα έχει έναν ελεγκτικό ρόλο. Οι αποστολές του θα συμμετέχουν κανονικά στο PPS και η γνώμη του θα έχει βαρύτητα μιας και την εμπιστεύονται οι αγορές. Με λίγα λόγια δεν θέλουν το ΔΝΤ “ανοιχτά” αντίπαλό τους.

Σε σχέση με την έγκριση των επόμενων δόσεων από το Γερμανικό κοινοβούλιο, σε περίπτωση που το ΔΝΤ δεν βάλει τα δικά του χρήματα, υπάρχει το δεδομένο των δύο προηγούμενων δόσεων και αυτό θα ακολουθηθεί.

Όπως και να χει ο σχεδιασμός είναι για μια ελάφρυνση μεγάλη και σημαντική και θα στηρίξει την έξοδο της χώρας στις αγορές έναντι όλων των κινδύνων.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις