Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι Έλληνες

Φωτογραφία αρχείου Reuters

Στην λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη φιγουράρουν τα ονόματα των Σπύρου Λάτση, Φίλιππου Νιάρχου, Αριστοτέλη Μυστακίδη, Βαρδή Βαρδινογιάννη και Ιβάν Σαββίδη, που η συνολική τους περιουσία ξεπερνά τα 10,8 δισ. ευρώ.

Οι πέντε Έλληνες κροίσοι «έχτισαν» τις περιουσίες τους, μέσα από την επαγγελματική τους ενασχόληση με τον χρηματοοικονομικό τομέα, τα ακίνητα, τα πετρέλαια, την ναυτιλία, την μεταλλουργία, τη βιομηχανία, τις εκδόσεις, τον αθλητισμό, τον τουρισμό, και την τέχνη.

Σύμφωνα με την λίστα Forbes, ο πλουσιότερος Έλληνας για το 2019 κι ένας από τους πλουσιότερους του πλανήτη, είναι ο τραπεζίτης, εφοπλιστής και μεγιστάνας της πετρελαιαγοράς Σπύρος Λάτσης. Ο 73χρονος κροίσος με προσωπική περιουσία 3 δισ. δολάρια, κατέκτησε την 848η θέση της παγκόσμιας λίστας των πλουσίων. Μετά το θάνατο του πατέρα του Γιάννη Λάτση το 2003, ο Σπ. Λάτσης διαχειρίζεται την περιουσία της οικογένειάς τους, με επενδύσεις στην ναυτιλία, μέσα από την επιχείρηση Latsco, τα ακίνητα, μέσω της Lamda Development, τα πετρέλαια, με την Hellenic Petroleum και τον τραπεζικό τομέα, καθώς η οικογένεια κατέχει μετοχές στην EFG International, έναν ιδιωτικό τραπεζικό όμιλο με έδρα τη Ζυρίχη.

Τη δεύτερη θέση μεταξύ των Ελλήνων και 912η της παγκόσμιας αγοράς, κατέκτησε ο Φίλιππος Νιάρχος με περιουσία 2,8 δισ. δολάρια. Ο μεγαλύτερος γιος του Σταύρου Νιάρχου, που κληρονόμησε το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής έργων τέχνης του πατέρα του, βρίσκεται στη θέση 912 της λίστας του Forbes.  Τη συλλογή του απέκτησε το 1957 ο ηθοποιός Edward G. Robinson, έναντι 3 εκατ. δολαρίων.  Όπως αναφέρει το Forbes, o Έλληνας κροίσος,  κατέχει τη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή έργων του Van Gogh, στην οποία περιλαμβάνεται και η περίφημη αυτοπροσωπογραφία του μεγάλου ζωγράφου με κομμένο το αυτί.

Τρίτος πλουσιότερος Έλληνας για το 2019 αναδείχθηκε ο Αριστοτέλης Μυστακίδης (γνωστός ως Telis) με περιουσία, που σύμφωνα με το Forbes ανέρχεται στα 1,8 δισ. δολάρια και η οποία αποκτήθηκε από τη δραστηριότητά του στον κλάδο των μετάλλων και εμπορευμάτων.   Την πεντάδα των πλουσιότερων Ελλήνων, συμπληρώνουν ο Βαρδής Βαρδινογιάννης και ο Ιβάν Σαββίδης, με περιουσία 1,6 δισ. δολάρια ο καθένας απ’ αυτούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Η αρχή του τέλους για την άρση του lockdown – Το χρονοδιάγραμμα

Η αρχή του τέλους για την άρση του lockdown – Το χρονοδιάγραμμα

Οι αντοχές της οικονομίας τελειώνουν και μοιραία επισπεύδεται το άνοιγμα της αγοράς. Όλα δείχνουν άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 22 Μαρτίου και της εστίασης στις 12 Απριλίου και αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους και με αυστηρούς όρους. Γιατί η σημερινή μέρα είναι κρίσιμη.
Αναδρομικά: 10 Μαρτίου οι πληρωμές σε 25.000 κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων

Αναδρομικά: 10 Μαρτίου οι πληρωμές σε 25.000 κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων

Στις 10 Μαρτίου καταβάλλονται τα αναδρομικά σε 25.000 κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων, που υπέβαλαν οριστικά τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ έως τις 28 ... Διαβάστε περισσότερα
Σκυλακάκης: Χωρίς εισφορά αλληλεγγύης και το 2022 για τον ιδιωτικό τομέα

Σκυλακάκης: Χωρίς εισφορά αλληλεγγύης και το 2022 για τον ιδιωτικό τομέα

Και για το 2022 τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα δεν θα επιβαρυνθούν με εισφορά αλληλεγγύης. Αυτό διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης στο ραδιόφωνο ... Διαβάστε περισσότερα