Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Bαρουφάκης: Στο οπλοστάσιο είχαμε παράλληλο σύστημα πληρωμών

Bαρουφάκης: Στο οπλοστάσιο είχαμε παράλληλο σύστημα πληρωμών

Σε ομιλία του στο Λονδίνο ο Γ. Βαρουφάκης επανέλαβε πως το βασικό όπλο της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα ήταν η απειλή μονομερούς αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που κατείχε η ΕΚΤ σε περίπτωση που έκλεινε τις ελληνικές τράπεζες αλλά και η δημιουργία του παράλληλου συστήματος πληρωμών. Αν τα σχέδια αυτά υλοποιούνταν ο Ντράγκι και η Μέρκελ θα έρχονταν σε εμάς με μια έντιμη και βιώσιμη συμφωνία, εκτίμησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Σε διάλεξή του στο King’s College του Λονδίνου ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε ξανά τα βασικότερα διαπραγματευτικά όπλα της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν σε απόλυτη γνώση του Α. Τσίπρα, όπως τόνισε με έμφαση.
Το πρώτο ήταν η απειλή μονομερούς αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που κατείχε η ΕΚΤ σε περίπτωση που έκλεινε τις ελληνικές τράπεζες και το δεύτερο η δημιουργία του παράλληλου συστήματος πληρωμών.
Μάλιστα ο Γιάνης Βαρουφάκης εκτίμησε πως αν τα χρησιμοποιούσαν αυτά τα όπλα τότε ”ο Ντράγκι και η Μέρκελ θα έρχονταν σε εμάς με μια έντιμη και βιώσιμη συμφωνία”.

Σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη η αντίδραση των δανειστών μας στις προτάσεις του ήταν ”ανυπόφορη σιωπή και τοξική προπαγάνδα”.
”Η μόνη ερμηνεία για όσα έκανε η τρόικα είναι ότι δεν ήθελε πίσω τα χρήματά της. Επέβαλε πολιτικές που δεν επέτρεπαν την παραγωγή εισοδήματος ώστε να γίνει αποπληρωμή του χρέους”.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επανέλαβε πως όσο ήταν υπουργός δεν πήρε ούτε μία σελίδα αντιπροτάσεων από τους εταίρους και προκάλεσε τους κοινοτικούς αξιωματούχους να τον διαψεύσουν.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε