Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Bloomberg: Έτσι θα ξεφορτωθούν τα κόκκινα δάνεια οι ελληνικές τράπεζες

Bloomberg: Έτσι θα ξεφορτωθούν τα κόκκινα δάνεια οι ελληνικές τράπεζες

Η Ελλάδα εξετάζει ένα σχέδιο για να βοηθήσει τις τράπεζές της να “ξεφορτωθούν” τα κόκκινα δάνεια, πιθανόν συμπεριλαμβάνοντας κυβερνητικές εγγυήσεις έτσι ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον ήδη πιεσμένο αυτό τομέα, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πρόσωπα με γνώση του θέματος.

Παρότι οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμα αποφασισθεί, εξετάζεται ένα σύστημα προστασίας περιουσιακών στοιχείων, στο οποίο οι τράπεζες θα “ξεφορτώνουν” κάποια από τα επισφαλή τους δάνεια σε Οχήματα Ειδικού Σκοπού (SPVs), όπως ονομάζονται, βγάζοντάς τα από τους ισολογισμούς τους. Τα Οχήματα αυτά, θα εκδίδουν ομόλογα, κάποια από τα οποία θα είναι εγγυημένα από το κράτος, και θα τα πουλάνε σε επενδυτές.

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, αποφασίστηκε μετά το χθεσινό μακελειό στο Χρηματιστήριο όπου οι τράπεζες έχασαν πάνω από 40% με τις αμφιβολίες για την επιτάχυνση έκδοσης των ισολογισμών να κυριαρχούν. Οι τράπεζες, πέρασαν τα stress tests της ΕΚΤ νωρίτερα φέτος, αλλά είναι υπό συνεχείς πιέσεις από τις εποπτικές αρχές προκειμένου να μειώσουν τη συμμετοχή τους σε επισφαλή δάνεια.

Το σχέδιο αυτό μοιάζει με τις προσπάθειες της Ιταλίας να σταθεροποιήσει τον τραπεζικό της τομέα. Μία πηγή ανέφερε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των κόκκινων δανείων ως και 15 δις ευρώ από ένα συνολικό βάρος 88,6 δις ευρώ που είχαν ανακοινώσει και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ως το τέλος Ιουνίου.

πηγη: Bloomberg

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις