Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Bloomberg: Για την κρίση… φταίει η αντιπολίτευση!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Η υπονόμευση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών σε χώρες της Ευρωζώνης από αντιπολιτευόμενα κόμματα, που βλέπουν τη δημοτικότητά τους να αυξάνεται, αποδυναμώνει την προοπτική αγοράς κρατικών ομολόγων (ποσοτικής χαλάρωσης) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Το δημοσίευμα, με τίτλο: «Ο Ντράγκι βαδίζει σε έναν δρόμο αδυναμίας της ΕΚΤ προς την ποσοτική χαλάρωση χωρίς μεταρρυθμίσεις» σημειώνει ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ φοβούνται ότι μπορεί σύντομα να αναγκασθούν να προσφύγουν στην πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης, η οποία δεν θα μπορεί να επιτύχει από μόνη της. «Αυτό που βλέπουν οι αξιωματούχοι είναι έναν πληθυσμό της Ευρωζώνης τόσο κουρασμένο από τα χρόνια της οικονομικής αναταραχής, που ψηφίζει όλο και περισσότερο πολιτικούς, οι οποίοι είναι αντίθετοι στην πανευρωπαϊκή συνεργασία και απορρίπτουν τις μεταρρυθμίσεις που η ΕΚΤ θεωρεί κρίσιμης σημασίας για την αναζωογόνηση της οικονομίας» αναφέρει το Bloomberg.

«Από τον πυρήνα της Ευρωζώνης, στη Γαλλία, έως την Ελλάδα, που είναι στην περιφέρειά της, οι κυβερνήσεις υπονομεύονται από την αυξημένη δημοφιλία των κομμάτων διαμαρτυρίας…Η απειλή πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, την Καταλονία, την Ιταλία και την Αυστρία, κάνει την ΕΚΤ να παρακολουθεί με λύπη, καθώς στενεύει ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας για δράση» αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατατρύχεται από την επιτυχία του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λε Πεν, σημειώνει το Bloomberg, και ανησυχεί ότι μπορεί να υπερκερασθεί από τον πρώην Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης που έχει μία ρητορική αντίθετη με το είδος της συνεργασίας που επιθυμεί η ΕΚΤ. Στην Ελλάδα, σημειώνει το Bloomberg, το αντιμνημονιακό κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, που αναδύθηκε από την κρίση χρέους, προηγείται στις δημοσκοπήσεις και θέλει πρόωρες εκλογές. Στην Ισπανία, η ενάντια στο κατεστημένο ομάδα του Podemos που συγκροτήθηκε πέρυσι είναι πιο δημοφιλής από τα δύο άλλα κόμματα που μοιράζονταν την εξουσία από τη δεκαετία του 1980. Όσον αφορά στην Ιταλία, που βρίσκεται για τρίτο χρόνο σε ύφεση, οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι εμποδίζονται από το κίνημα πέντε αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, ενός κόμματος κατά του κατεστημένου που ήταν δεύτερο στις Ευρωεκλογές.

Σε συνεχόμενες ομιλίες του, οι κεντρικοί τραπεζίτες με επικεφαλής τον κ. Ντράγκι ζητούν από τις κυβερνήσεις – από το Παρίσι έως τη Ρώμη – να συμπληρώσουν τις πολιτικές νομισματικής στήριξης της ΕΚΤ με μεταρρυθμίσεις των οικονομιών τους και ενίσχυση των επενδύσεων. «Η ανταπόκριση – μία απροθυμία για μεταρρυθμίσεις και ένα επενδυτικό σχέδιο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που δεν θα υλοποιηθεί έως αργά το επόμενο έτος – έχει απογοητεύσει». «Η ΕΚΤ μπορεί να είναι απλά ανίσχυρη», δήλωσε ο Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας: «Υπάρχουν εγχώριοι πολιτικοί περιορισμοί, για τους οποίους, στο επίπεδο της ΕΕ, δεν μπορούν να κάνουν (στην ΕΚΤ) τίποτε. Αυτοί που φωνάζουν για τη νομισματική στήριξη είναι βασικά από τη Νότια Ευρώπη. Λένε ότι η ΕΚΤ πρέπει να κάνει το καθήκον της, ανεξάρτητα από το τι κάνουν οι κυβερνήσεις». Η διαμάχη αυτή δίνει μία άλλη διάσταση στην πίεση που ασκεί ο Ντράγκι στους αξιωματούχους της ΕΚΤ, καθώς προετοιμάζονται για τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εντός της εβδομάδας, σημειώνει το Bloomberg.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε