Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Bloomberg: Ίσως γλιτώσουν οι ομολογιούχοι των ελληνικών τραπεζών

Bloomberg: Ίσως γλιτώσουν οι ομολογιούχοι των ελληνικών τραπεζών

Οι ομολογιούχοι, εξασφαλισμένοι πιστωτές (senior), που θεωρείται πιθανό ότι θα υποστούν ζημιές με βάση το σχέδιο της ευρωζώνης για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, μπορεί να καταλήξουν να την “βγάλουν καθαρή”, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Όπως επισημαίνεται, οι υπουργοί Οικονομικών εξαίρεσαν τους senior κατόχους ομολόγων για απομειώσεις, στο πλαίσιο της τρίτης συμφωνίας διάσωσης της Ελλάδας, ενώ περίπου 25 δισ. ευρώ θα είναι “διαθέσιμα εάν χρειαστούν” για την ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση των τραπεζών.

Η ΕΚΤ εξετάζει τους ισολογισμούς των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Εάν η ΕΚΤ βρει κεφαλαιακό έλλειμμα, οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν αρκετές επιλογές. Μόνο μία –το να μπει μια τράπεζα σε καθεστώς εξυγίανσης- ενεργοποιεί τους κανόνες του bail-in που θα μπορούσαν να επεκταθούν στους εξασφαλισμένους πιστωτές.

“Δεν θεωρώ τώρα ότι είναι κοντά στο να κλείσουν μία από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες. Δεν βλέπω ότι αυτό θα συμβεί πραγματικά σε αυτό το στάδιο”, τόνισε ο Guntram Wolff, διευθυντής του Bruegel.

Πώς ανάγνωσαν οι αγορές την απόφαση των υπουργών Οικονομικών που γνωστοποιήθηκε την Παρασκευή, 14 Αυγούστου; Την επόμενη Δευτέρα, οι τίτλοι των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών μειώθηκαν κατακόρυφα και συνέχισαν να υποχωρούν όλη την εβδομάδα.

Ωστόσο, επισημαίνει το Bloomberg, η πορεία προς την απομείωση senior τραπεζικών ομολόγων στο πλαίσιο της ελληνικής διάσωσης, δεν είναι τόσο απλή όσο μπορεί να υποδηλώνει η αντίδραση της αγοράς. Μόλις είναι έτοιμη η ετυμηγορία της ΕΚΤ, οι επιλογές ανακεφαλαιοποίησης περιλαμβάνουν private offerings, προληπτική βοήθεια και μια πλήρους κλίμακας διάσωση με διαγραφές.

Όταν η Ελλάδα έθεσε σε ισχύ την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την διαχείριση των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, την BRRD, περιλάμβανε την μέγιστη καθυστέρηση (μέχρι 1η Ιανουαρίου) για την εφαρμογή του εργαλείου bail-in που θίγει τους senior πιστωτές όταν είναι αναγκαίο, ως προϋπόθεση για την πρόσβαση στα κεφάλαια διάσωσης.

Για να πληγούν οι senior πιστωτές πριν από το νέο έτος, η ελληνική βουλή θα πρέπει να τροποποιήσει το νόμο, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της ΕΕ. Ίσως να μην φτάσουμε μέχρι εκεί, αναφέρει το Bloomberg. Οι τράπεζες θα προσπαθήσουν να βρουν ιδιώτες επενδυτές. Πέρυσι, άντλησαν 8,3 δισ. ευρώ με αυτόν τον τρόπο, αναφέρει σε note με ημερομηνία 14 Αυγούστου η Κρίστη Χατζηλοϊζου της Barclays.

Αυτή την φορά, η ΕΚΤ πιθανώς θα διαπιστώσει ένα κεφαλαιακό έλλειμμα της τάξης των 15 δισ. ευρώ για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο των stress tests, αναφέρουν οι αναλυτές.

Ωστόσο, η αναζήτηση ιδιωτικών κεφαλαίων μπορεί να πάρει χρόνο, και η ΕΚΤ θέλει να κινηθεί γρήγορα. Η αξιολόγηση της ΕΚΤ θα πάρει “κάποιες εβδομάδες” και η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους, δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Benoit Coeure.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, εάν η Ελλάδα χρειαστεί να προσφύγει στα κεφάλαια διάσωσης για να ενισχύσει τις τράπεζές της, το ενδεχόμενο για bail-in των senior πιστωτών, αυξάνεται.

Με βάση την BRRD, “η ανάγκη για έκτακτη κρατική οικονομική στήριξη για μια τράπεζα, θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένδειξη ότι αυτή η τράπεζα καταρρέει ή είναι πιθανό να καταρρεύσει, και ως εκ τούτου ενεργοποιείται η ανάγκη για εξυγίανση”, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ).

Ωστόσο η νομοθεσία δίνει και άλλη εναλλακτική στους πολιτικούς. Όταν η δημόσια στήριξη χρησιμοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα κεφαλαιακό έλλειμμα σε μια αξιολόγηση της ποιότητας των asset ή σε ένα stress test σαν αυτά που διεξάγει η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες, “μπορεί να μην θεωρείται ως ενεργοποίηση της οδηγίας όταν παρέχεται για την άρση μιας σοβαρής διαταραχής στην οικονομίας ενός κράτους-μέλους και για την διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας”, αναφέρει η ΕΒΑ.

Ακόμη κι αν μια ελληνική τράπεζα τεθεί σε καθεστώς εξυγίανσης, οι αρχές της ευρωζώνης θα πρέπει να εξετάσουν τι θα κέρδιζαν από μια επιθετική απομείωση των ιδιωτών επενδυτών. Οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες έχουν περί τα 57 δισ. ευρώ σε senior ομόλογα, εκ των οποίων μόνο τα 4,2 δισ. ευρώ δεν είναι καλυμμένα από κρατικές εγγυήσεις, σύμφωνα με τον Alberto Gallo, στρατηγικό αναλυτή της Royal Bank of Scotland Group.

Και η BRRD παρέχει τα εργαλεία εκτός του bail-in, για την αντιμετώπιση μιας προβληματικής τράπεζας. Για παράδειγμα, τα senior ομόλογα θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε μια bad bank, “όπου θα μπορούσαμε να περιμένουμε μια τελική ανάκτηση ότι θα είναι σημαντικά χαμηλότερα από τις τρέχουσες τιμές τοις μετρητοίς”, αναφέρει η Barclays.

“Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση μιας τράπεζας, και το bail-in είναι απλώς ένας από αυτούς”, τονίζει ο Karel Lanoo, διευθύνων σύμβουλος του CEPS. “Έχουν κάποια περιθώρια ελιγμών με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία μέχρι το τέλος του χρόνου”.

Πηγή Capital

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε