Τρίτη, 30 Απρ.
19oC Αθήνα

Bonus σε όσους επιλέγουν φοροαπαλλαγές δίνει ο νέος επενδυτικός νόμος

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Με τις νέες διαδικασίες που ακολουθούνται θα επιτευχθεί fast track εγκρίσεων καθώς από τα 3 χρόνια που είναι σήμερα ο μέσος όρος έγκρισης θα κατέβει στους έξι μήνες.

Η ταχύτερη ένταξή τους στον επενδυτικό νόμο είναι το πλεονέκτημα που θα εξασφαλίσουν οι επιχειρηματίες που θα επιλέξουν τις φοροαπαλλαγές έναντι των άλλων κινήτρων. Ο νέος επενδυτικός νόμος θα ενεργοποιηθεί τον προσεχή Απρίλιο. Τον Ιανουάριο θα ολοκληρωθεί ο διάλογος με τους επιχειρηματίες προκειμένου να ιεραρχήσουν τη σειρά των προκηρύξεων για τα νέα προγράμματα, ενώ μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα, ο υπουργός θα ανακοινώσει και τον προϋπολογισμό του επενδυτικού για το 2011.

Όπως τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσιάζοντας τον νέο επενδυτικό νόμο, με τις νέες διαδικασίες που ακολουθούνται θα επιτευχθεί fast track εγκρίσεων καθώς από τα 3 χρόνια που είναι σήμερα ο μέσος όρος έγκρισης θα κατέβει στους έξι μήνες. Όπως αναφέρθηκε έχουν εγκριθεί από τον παλαιό αναπτυξιακό κονδύλια 1 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 90% αφορά 2000 επιχειρηματικά σχέδια για φωτοβολταικά (μέχρι 100 κιλοβάτ) ενώ σημειώθηκε ότι οι εγκρίσεις πέρυσι ήταν 628 εκατ. ευρώ.

Τα σχέδια νόμου που αφορούν την μείωση της γραφειοκρατίας για την αδειοδότηση βιομηχανικών και μεταποιητικών εγκαταστάσεων και ΒΕΠΕ και για τα τεχνικά επαγγέλματα και για την τροποποίηση του νόμου που αφορά στην βελτίωση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα κατατεθούν προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρθηκε, υπογράφεται εντός των ημερών μεταξύ των τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σύμβαση ύψους 2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση αποκλειστικά μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αναμένεται η προκήρυξη του προγράμματος για τη γενική επιχειρηματικότητας ύψους 400 εκατ. ευρώ τις αμέσως επόμενες μέρες. Εάν συνυπολογιστούν και τα κονδύλια του ΕΤΕΑΝ όπως είπε ο υπουργός αναμένεται μόχλευση κεφαλαίων μέσα στο 2011 ύψους 25 δισ. ευρώ. Επισημάνθηκε δε ότι βασική παράμετρος για την μόχλευση όσο το δυνατόν περισσότερων κεφαλαίων είναι και η αναμόρφωση του ΕΣΠΑ.

Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι ασφαλείς εκτιμήσεις για τη συμβολή του επενδυτικού στις θέσεις εργασίας και στην επιχειρηματικότητα θα υπάρξουν σε ένα με δύο χρόνια. Σημειώνεται σε ότι αφορά στις φοροαπαλλαγές ότι αφορούν φοροαπαλλαγές προ φόρων. Τέλος ο υπουργός ανέφερε ότι εντός του Ιανουαρίου θα γίνει και η προκήρυξη για το πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στη δημιουργία 50.000 νέων επιχειρήσεων.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε