Δευτέρα, 29 Απρ.
23oC Αθήνα

Capital Controls: Μεγάλο πλήγμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Capital Controls: Μεγάλο πλήγμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Απολύσεις, κλείσιμο επιχειρήσεων, μείωση εξαγωγών, ακύρωση επενδύσεων και μεταφορά της έδρα στο εξωτερικό ήταν μερικές από τις πληγές που προκάλεσαν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα capital controls.

Αυτό προκύπτει από μελέτη της Εθνικής Τράπεζας και από την οποία φαίνεται πως οι συνέπειες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν πιο σοβαρές από τις μεγάλες μονάδες.

Ειδικότερα από την έρευνα προκύπτει ότι:

-περίπου το 25% του τομέα ακύρωσε επενδυτικά σχέδια,
-το 22% περιόρισε την απασχόληση,
-το 7% προχώρησε σε προσωρινή διακοπή λειτουργίας και
-το 1% μετέφερε την έδρα του στο εξωτερικό.

Οσον αφορά τις εξαγωγές το συμπέρασμα της έρευνας είναι πως δέχθηκαν πιέσεις, με αποτέλεσμα να περιοριστούν κατά 9% το τρίτο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014 (με την πτώση για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις να φτάνει το 28% κατά το αντίστοιχο διάστημα).

Σε επίπεδο κλάδων, θετικά ξεχωρίζει η βιομηχανία χημικών, η πληροφορική και ο τουρισμός, ενώ πιο αδύναμοι παρουσιάζονται οι τομείς των κατασκευών και του λιανικού εμπορίου.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων φαίνεται να έπληξε περισσότερο τις ΜμΕ σε σχέση με τις μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς η διαφορά στο ρυθμό πτώσης των πωλήσεων έφτασε τις 7,2 ποσοστιαίες μονάδες το τρίτο τρίμηνο του 2015 (15% για τις ΜμΕ έναντι 7,8% για τις μεγάλες).

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε