Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Δάνεια 530 εκατομμύρια ευρώ στις επιχειρήσεις από δύο τράπεζες

Δάνεια 530 εκατομμύρια ευρώ στις επιχειρήσεις από δύο τράπεζες

Δεν είναι καθόλου άσχημο. Το αντίθετο μάλιστα. Δύο τράπεζες η Εθνική και η Eurobank εξασφάλισαν 530 εκατομμύρια ευρώ για να χρηματοδοτήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις, όπως ανακοίνωσαν οι ίδιες.

Η πρώτη υπέγραψε σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για χρηματοδότηση ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Η δεύτερη υπέγραψε δύο συμφωνίες με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων με στόχο χρηματοδότηση 230 εκατομμυρίων ευρώ η οποία θα κατευθυνθεί σε μικρέςε και μεσαίες επιχειρήσεις.

Αναλυτικά οι δύο χρηματοδοτήσει προβλέπουν:

Εθνική Τράπεζα: Συμφωνία χρηματοδότησης συνολικού ύψους μέχρι 300 εκατ. Ευρώ για τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων, υπέγραψαν η Εθνική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Η συμφωνία χρηματοδότησης βασίζεται στην τιτλοποίηση επιχειρηματικών απαιτήσεων, στην οποία προχώρησε προ διμήνου η Εθνική Τράπεζα, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό σημαντικά μειωμένο κόστος άντλησης κεφαλαίων για χρηματοδότηση. Με βάση τις κινήσεις αυτές και τη συμφωνία που υπογράφηκε, το τελικό κόστος δανεισμού των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μειώνεται σημαντικά.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υπεύθυνος της λειτουργίας της Τράπεζας στην Ελλάδα κ. Jonathan Taylor, τόνισε, κατά τη υπογραφή της συμφωνίας, το ζωηρό ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τις Μεσαίες Επιχειρήσεις, που όπως είπε, αποτελούν τον κορμό της ελληνικής οικονομίας και τον πυρήνα των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα. Η συναλλαγή, είπε, αποτελεί το πρώτο βήμα βοηθείας προς μια μεγάλη τράπεζα για την επιστροφή της στις αγορές.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, που μετείχε ενεργά στην προ διμήνου τιτλοποίηση της Εθνικής για δανειοδοτήσεις προς Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, τόνισε κατά την υπογραφή, μέσω του εκπροσώπου του κ. Alessandro Tappi, ότι η νέα συμφωνία θα βοηθήσει σημαντικά την Εθνική Τράπεζα να αυξήσει τις χορηγήσεις της προς τις ελληνικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις μέσης κεφαλαιοποίησης που αποτελούν, όπως είπε, τη βάση της ελληνικής οικονομίας.

Eurobank: Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) και η Eurobank υπέγραψαν δύο συμφωνίες συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ που βελτιώνουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της Ελλάδας. Οι συμφωνίες αυτές, υποστηρίζονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), βασικού πυλώνα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει επενδυθεί στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη.

Η συμφωνία στο πλαίσιο του προγράμματος εγγυήσεων COSME, θα επιτρέψει στη Eurobank να κατευθύνει κεφάλαια ύψους 130 εκατ. ευρώ σε πάνω από 1000 μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σε διάστημα τριών ετών. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων με την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα παράσχει στη Eurobank εγγυήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος COSME, κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα στην τράπεζα να μειώσει σημαντικά τις απαιτήσεις για παροχή εξασφαλίσεων.

Με τη συμφωνία στο πλαίσιο του προγράμματος InnovFin, η Eurobank θα κατευθύνει δάνεια και μισθώσεις με ευνοϊκούς όρους για καινοτόμες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για τα επόμενα δύο χρόνια. Η εγγύηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων παρέχεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «EU InnovFin finance for Innovators» με την οικονομική υποστήριξη του Ορίζοντας 2020, του προγράμματος της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η στήριξη της ΕΕ για τις καινοτόμες επιχειρήσεις στην Ελλάδα αναμένεται να δημιουργήσει χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων υπέγραψε στο πλαίσιο του προγράμματος EaSI συμφωνία μικρο-πίστωσης με τη Eurobank για τη στήριξη με 1,1 εκατ. ευρώ μικρο- δανειοληπτών της Αττικής που αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης σε δανεισμό, μέσω ενός προϊόντος μικρο-πίστωσης. Το πρόγραμμα EaSI Guarantee ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2015, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το διαχειρίζεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε