Δευτέρα, 17 Ιουν.
25oC Αθήνα

Δάνεια: Έρχονται και νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ – Επιπλέον 4 με 5 δόσεις το χρόνο

Δάνεια: Έρχονται και νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ – Επιπλέον 4 με 5 δόσεις το χρόνο

Εφιάλτη για τους δανειολήπτες αποτελούν οι απανωτές αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ, που εν συνεχεία μεταφέρονται σε εκείνους που έχουν συνάψει δάνεια κυμαινόμενο επιτόκιο. Αυτά αφορούν κατά κύριο λίγο επιχειρηματικά και στεγαστικά, δηλαδή κατηγορία στην οποία ανήκει η συντριπτική πλειονότητα των δανειοληπτών.

Μετά και την χθεσινή (02.02.2023) εξέλιξη, αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ στα επιτόκια των δανείων, το Euribor 3μηνου εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 3% περίπου από 2,5% που είναι σήμερα. Αν υποθέσουμε μάλιστα ότι σε ένα στεγαστικό δάνειο, το τελικό επιτόκιο διαμορφώνεται σε Euribor συν τρεις ποσοστιαίες μονάδες, τότε το επιτόκιο αναμένεται να διαμορφωθεί στο 6%.

Βέβαια το επιτόκιο ποικίλει από τράπεζα σε τράπεζα και από πελάτη σε πελάτη, ωστόσο οι διαφορές δεν είναι πολύ μεγάλες.

Η συνολική επιβάρυνση σε ετήσια βάση μπορεί να φτάσει ακόμη και τις τέσσερις επιπλέον δόσεις. Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια ενός δανείου τόσο μεγαλύτερη είναι η συνολική επιβάρυνση.

Και τα κακά νέα δεν σταματούν εδώ. Αφού στην καλύτερη περίπτωση έρχεται μία ακόμη αύξηση του επιτοκίου παρέμβασης από την ΕΚΤ, κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες δύο της τάξεως των 25 μονάδων μέχρι τον Ιούλιο.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι τον περασμένο Ιούλιο το Euribor 3μηνου ήταν σε οριακά αρνητικό έδαφος και σήμερα είναι στο 2,483% (χθεσινά στοιχεία).

Ας δούμε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα

  1. Για δάνειο 100.000 ευρώ δανείου διάρκειας 15 ετών είχε επιτόκιο 3%. Η μηναία δόση τον περασμένο Ιούλιο ήταν 696,37 ευρώ και πλέον θα ανέλθει στα 850,44 ευρώ, με επιτόκιο 6%. Διαφορά δηλαδή της τάξεως των 154,07 ευρώ το μήνα. Συνολικά τον χρόνο θα κληθεί να πληρώσει 1.848,84 ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε 2,7 δόσεις επιπλέον τον χρόνο.

  2. Για το ίδιο δάνειο, αλλά διάρκεια 20 χρόνια, η επιβάρυνση είναι αρκετά μεγαλύτερη. Συγκεκριμένα, η δόση τον περασμένο Ιούλιο ήταν 537,30 ευρώ τον μήνα και η νέα δόση θα διαμορφωθεί σε 722,94 ευρώ τον μήνα, επιβάρυνση δηλαδή 185,64 ευρώ τον μήνα. Αθροιστικά στην διάρκεια ενός έτους, το συνολικό ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ο εν λόγω δανειολήπτης είναι της τάξεως των 2.227,68 ευρώ που αντιστοιχεί σε 4,1 δόσεις επιπλέον.

Γίνεται αντιληπτό ότι εφόσον η διάρκεια του δανείου φτάσει τα 30 ή τα 35 χρόνια η ετήσια επιβάρυνση μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τις 5 δόσεις επιπλέον τον χρόνο.

Καλπάζουν τα επιτόκια των δανείων  – Σχεδόν αμετάβλητα των καταθέσεων

Στο μεταξύ σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, οι τράπεζες προχώρησαν σε αύξηση κατά 0,04% των επιτοκίων καταθέσεων, κατά μέσο όρο, τον Δεκέμβριο και με αυτό τον τρόπο το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων θα διαμορφωθεί στο 0,10%.

Από την άλλη μεγαλύτερη ήταν η αύξηση στα επιτόκια χορηγήσεων, που έφτασε το 0,17% , με αποτέλεσμα το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά να διαμορφωθεί στο 5,06%.

Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 4,96 εκατοστιαίες μονάδες.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις