Τρίτη, 7 Μαΐ
24oC Αθήνα

ΔΕΗ: Εξασφάλισε ευρωπαϊκά κονδύλια για τριετές επενδυτικό πρόγραμμα  

ΔΕΗ

Νέα γραμμή χρηματοδότησης, ύψους 330 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εξασφάλισε η ΔΕΗ ΑΕ.  Θα υλοποιήσει νέες επενδύσεις το χρονικό διάστημα 2021 με 2023 που έχουν ως στόχο τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του Δικτύου Διανομής στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα.

Ο όμιλος διατηρεί μακρόχρονη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία αποτελεί στρατηγικό χρηματοδοτικό εταίρο, υποστηρίζοντας το επενδυτικό του πρόγραμμα σε έργα μεγάλης σημασίας για την οικονομία, τους Έλληνες καταναλωτές, την ασφάλεια εφοδιασμού της Χώρας και το περιβάλλον.

Εν τω μεταξύ χθες, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης της Νάξου στο Σύστημα Υψηλής Τάσης, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση της Β΄ Φάσης Διασύνδεσης των Κυκλάδων με το Ηπειρωτικό Σύστημα. Τους επόμενους μήνες, αναμένεται να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την τέταρτη και τελευταία φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων που περιλαμβάνει τη Σαντορίνη, τη Μήλο, τη Φολέγανδρο και τη Σέριφο, απ’ όπου αναμένεται ότι θα  μπει ένα οριστικό τέλος στα προβλήματα ηλεκτροδότησης του νησιωτικού συμπλέγματος.

Τεχνητές λίμνες και φωτοβολταϊκά πάρκα  

Έργα που αφορούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), σε συνδυασμό με νέες υποδομές αποθήκευσης ενέργειας και υδρογόνου, καθώς και έργα αποκατάστασης και αλλαγής χρήσης σε ορυχεία και λιγνιτικές μονάδες, στο πλαίσιο της στρατηγικής για απολιγνιτοποίηση, βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες της ΔΕΗ.

Πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης κ. Γιώργος Στάσσης, αναφερόμενος στο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ, τόνισε ότι προτεραιότητα θα δοθεί στις λιγνιτικές περιοχές Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης, όπου σχεδιάζεται η  ανάπτυξη έργων ΑΠΕ ισχύος 2,4 γιγαβάτ.  Για τα ενεργειακά έργα έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τη γερμανική εταιρεία RWE.

Στο χαρτοφυλάκιο των νέων έργων περιλαμβάνεται επίσης, η κατασκευή μεγάλου φωτοβολταΪκού πάρκου 200 MW στην Πτολεμαϊδα, ενώ στην Μεγαλόπολη βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την επιλογή του αναδόχου για την κατασκευή 50 MW φωτοβολταϊκών. Στην ΠτολεμαΪδα πάλι, έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 30 MW. 

Στα σχέδια προβλέπεται και η κατασκευή τεχνητών λιμνών στις εκτάσεις των εξαντλημένων ορυχείων, έτσι ώστε να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις   αντλησιοταμίευσης για αποθήκευση ενέργειας.

Πρόβλεψη επίσης υπάρχει και για έργα παραγωγής υδρογόνου, ενώ το ενδιαφέρον για την ηλεκτροκίνηση εκδηλώθηκε με την ανακοίνωση του προγράμματος για τοποθέτηση 1.000 σταθμών φόρτισης σε όλη την Ελλάδα και 10.000 σταθμών φόρτισης μεσοπρόθεσμα.  Τα πρώτα μνημόνια συνεργασίας για την εγκατάσταση σταθμών φόρτισης έχουν ήδη υπογραφεί και αφορούν τοποθεσίες όπως είναι το αεροδρόμιο και έξω από σούπερ μάρκετ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις