Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Δεκαπενθήμερο – φωτιά για την κυβέρνηση – Ξεκινάει η τρίτη αξιολόγηση

αξιολόγηση

Οι τεχνοκράτες, ο προπομπός, καταφθάνουν αύριο και μεθαύριο. Από βδομάδα έρχονται και οι επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών. Η τρίτη αξιολόγηση ξεκινάει και το επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται καυτό καθώς θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τους επόμενους μήνες, αλλά και τις απαιτήσεις για νέα μέτρα.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών θα παραμείνουν στη χώρα περίπου μια εβδομάδα. Στην αξιολόγηση θα τεθούν ζητήματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, οι περικοπές των επιδομάτων, αλλά και θέματα όπως τα εργασιακά, αλλά και η αξιολόγηση στο Δημόσιο.

Η κυβέρνηση θέλει, τουλάχιστον αυτό διαρρέεται, η αξιολόγηση να κλείσει γρήγορα, ως προς το βασικό της σκέλος με στόχο Ιανουάριο με βάση και τα στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού το 2017 να δοθεί η ευκαιρία μέσω ΔΝΤ για νέες πιέσεις για ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους.

Όλα βέβαια είναι ανοιχτά. Ως τώρα παρά τις πιέσεις από το ΔΝΤ η ευρωπαϊκή πλευρά δεν δείχνει διατεθειμένη για πραγματική μείωση του χρέους, ενώ ακόμη και στην περίπτωση που τα πλεονάσματα (τα οποία έχουν συμφωνηθεί στο 3,5% του ΑΕΠ) δεν βγαίνουν τότε θα ζητηθεί να έρθουν νωρίτερα τα μέτρα που έχουν ζητηθεί για τη διετία 2019-2020.

Τα αγκάθια στην αξιολόγηση ωστόσο μένουν. Ως τώρα από τα 95 προαπαιτούμενα έχουν κλείσει τα 20, ενώ ως τα τέλη του μήνα, οπότε και θα αναχωρήσουν από την Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, δεν θα έχουν κλείσει περισσότερα από 30.

Με “κλεισμένο” μόλις το 1/3 των προαπαιτούμενων η αισιοδοξία της κυβέρνησης μοιάζει μάλλον υπερβολική και ο φόβος για “επιπλοκές” εντείνεται.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις