Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Δεν εισπράττουν 1,5 δισ. ευρώ λόγω… μπλακ άουτ!

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Μηχανογραφικό «μπλακ-άουτ» στερεί το υπουργείο Οικονομικών από έσοδα 1,5 δισ. ευρώ, την ώρα που τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας στερεύουν και καθώς δεν αναμένεται να φτάσει πριν τα μέσα Νοεμβρίου η επόμενη δόση των 8 δισ.

από την Τρόικα (έστω και «κουτσή» χωρίς τα περίπου 3 δισ. από το ΔΝΤ που βάζει «αστερίσκους» για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους).

Σήμερα από νωρίς το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιούνται επιτελικές συσκέψεις για να βρεθεί τρόπος να εκδοθούν και να αποσταλούν σε περίπου 3,5 εκατ. φορολογουμένους τα εκκαθαριστικά της έκτακτης εισφοράς, από τα οποία το δημόσιο ανέμενε να εισπράξει έως τέλος Οκτωβρίου τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ (καθώς το ελάχιστο ποσό δόσης έχει οριστεί στα 300 ευρώ).

Εκ των πραγμάτων η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου για την πληρωμή της β΄δόσης φαίνεται πως έχει χαθεί και στο υπουργείο εξετάζουν να δώσουν παράταση έως τουλάχιστον τις 10 Νοεμβρίου. Δεν αποκλείεται μάλιστα τελικά πολλοί να κληθούν να πληρώσουν διπλή τη δόση μέσα στον επόμενο μήνα, εφόσον δεν διευθετηθεί το πρόβλημα μέσα στην ημέρα.

Το πρόβλημα ανέκυψε από την πολυήμερη απεργία στο ΚΕΠΥΟ που νέκρωσε τις διαδικασίες, με αποτέλεσμα χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν χάσει το μπούσουλα με όσα έχουν να πληρώσουν αναδρομικά και προκαταβολικά, να ταλαιπωρούνται πάλι προσπαθώντας να βάλουν σε μια σειρά τα οικονομικά τους.

Λόγω της απεργίας μέχρι στιγμής δεν έχει σταλεί κανένα ειδοποιητήριο. Περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι που πλήρωσαν ήδη τον Σεπτέμβριο την α΄δόση, θα μπορούσαν θεωρητικά να σπεύσουν στις ΔΟΥ με τα πρώτο εκκαθαριστικό που έλαβαν. Η λύση αυτή όμως απορρίπτεται από τους επιτελείς του υπουργείου γιατί θα δημιουργείτο το αδιαχώρητο στις εφορίες, ενώ οι φορολογούμενοι θα έκαναν διπλό κόπο πηγαίνοντας πρώτα και στις τράπεζες για να εκδώσουν επιταγή (πληρωμές με μετρητά άνω των 250 ευρώ δεν γίνονται δεκτές στις ΔΟΥ).

Λόγω και της αργίας της 28ης Οκτωβρίου δεν προλαβαίνουν να αποσταλούν τα εκκαθαριστικά. Εξετάζεται όσοι είναι εγγεγραμμένοι χρήστες στο taxisnet να μπορούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα να εκτυπώσουν το σημείωμα της δεύτερης
δόσης και να το εξοφλήσουν στις τράπεζες. Στο τραπέζι έχει πέσει και η ιδέα να χρησιμοποιήσουν ως μέσο πληρωμής το εκκαθαριστικό της πρώτης δόσης, όσοι το έλαβαν, αφού αναγράφει το ποσό και το ΑΦΜ του οφειλέτη, αλλά αυτό ίσως μπορεί να ισχύσει μόνο για πληρωμές στις ΔΟΥ.

Επιπλέον εκκρεμεί και η έκδοση άλλων 900.000 εκκαθαριστικών για την α΄δόση, που δεν κατέστη εφικτό να εκδοθούν έως Σεπτέμβριο, όπως έγινε για τους υπόλοιπους 2,5 εκατ. φορολογουμένους.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε