Σάββατο, 27 Απρ.
21oC Αθήνα

ΔΕΘ 2023: Όλα όσα αλλάζουν στην αγορά του Airbnb με την επιβολή ΦΠΑ

ΔΕΘ 2023: Όλα όσα αλλάζουν στην αγορά του Airbnb με την επιβολή ΦΠΑ

Προσπάθεια εξισορρόπησης των επιβαρύνσεων που ακολουθούν τις ξενοδοχειακές μονάδες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, με τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις (τύπου Airbnb), καταβάλλεται πλέον μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία ανακοίνωσε στην 87η ΔΕΘ για την επιβολή ΦΠΑ.

Αυτό θα αφορά τα εισοδήματα από 3 ή περισσότερα ακίνητα από Airbnb, ενώ παράλληλα θα ακολουθείται και από τα υπόλοιπα τέλη που επιβάλλονται σε επαγγελματίες του κλάδου, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, το εισόδημα που αποκτάται, από φυσικά πρόσωπα, από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου της οικονομίας διαµοιρασµού, είναι εισόδημα από ακίνητη περιουσία, όπως δηλαδή και από ενοίκια και μακροχρόνιες μισθώσεις και εφαρμόζονται οι εξής συντελεστές:

-15% για ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ,

-35% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ευρώ και

-συντελεστή 45% για μισθώματα άνω των 35.000 ευρώ.

Προϋπόθεση τα ακίνητα να εκµισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων. Σε περίπτωση που παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες, το εισόδημα αυτό αποτελεί εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα του άρθρου 21 του Ν. 4172/2013, όπως ισχύει.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα το Airbnb έχει σημειώσει τεράστια άνοδο και έχει αποδειχθεί μια προσοδοφόρα αγορά χάρη σε μια σειρά από παράγοντες. Η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων έχει φέρει θετικές και αρνητικές επιπτώσεις σε αστικά κέντρα, σε τουριστικούς προορισμούς, αλλά και σε «απάτητες» γωνιές της χώρας.

Σύμφωνα με τις πρόχειρες εκτιμήσεις ότι ο τζίρος της οικονομίας του Airbnb στην Ελλάδα αναμένεται να αγγίξει τα 4 δισ. ευρώ φέτος.

Στο Airbnb υπολογίζεται πως διατίθενται περί τα 100.000 δωμάτια, διαμερίσματα και σπίτια ανά την Ελλάδα. Μόνο το κέντρο της Αθήνας αριθμεί 12.345 καταχωρίσεις στην πλατφόρμα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Inside Airbnb που παρακολουθεί το φαινόμενο του Airbnb παγκοσμίως.

Στη Θεσσαλονίκη, οι καταχωρίσεις ανέρχονται σε 3.717, στην Κρήτη βρίσκουμε 25.425 καταχωρίσεις συνολικά, ενώ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με προεξάρχουσες τις νήσους των Κυκλάδων, ο αριθμός εκτοξεύεται στις 32.186.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αύξηση του φόρου ημερήσιας διαμονής από 1 έως 6 ευρώ στα πολυτελή ξενοδοχεία για ενίσχυση του αποθεματικού για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις φυσικές καταστροφές. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα ο φόρος κυμαίνεται από 0,5 έως 4 ευρώ την ημέρα.  

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις