Τετάρτη, 8 Μαΐ
20oC Αθήνα

Διαπραγμάτευση: Τείχος στα εργασιακά – Μεγάλα “αγκάθια” και τα πλεονάσματα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Τα εργασιακά και ιδιαίτερη η αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10% και απαγόρευση της προέγκρισης από το κράτος,, μαζί με τον κατώτατο μισθό. τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας παραμένουν τα μεγάλα “αγκάθια” και το μεγαλύτερο εμπόδιο για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Ανοιχτές…πληγές είναι επίσης ο προϋπολογισμός του 2018 για τον οποίο το κουαρτέτο βλέπει ότι υπάρχει ένα κενό 600 δισεκατομμυρίων ευρώ,τα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2019 και το 2020, η εξωδικαστική ρύθμιση των υπερχρεωμένων και θέματα ενέργειας.

Για τα μεν εργασιακά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνει μία ύστατη προσπάθεια μέσω τηλεδιάσκεψης ως την ερχόμενη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου που θα συνεδριάσει το Euro Working Group.

Το ζητούμενο είναι το σημείο συμβιβασμού, οι υποχωρήσεις που θα κάνει η ελληνική πλευρά και πως αυτές θα παρουσιαστούν μιας και έχουν αναχθεί σε εμβληματικό θέμα για την κυβέρνηση.

Όσον αφορά στον προϋπολογισμό του 2018 η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως τα τεχνικά κλιμάκια τις επόμενες ημέρες και πριν από της 28 Νοεμβρίου θα κλείσουν το θέμα, πράγμα που δεν είναι τόσο εύκολο όσο εμφανίζεται μιας και η διαφορά των 600 εκατ. ευρώ κρίνεται μεγάλη.

Για την εξωδικαστική ρύθμιση οι πληροφορίες από την ελληνική πλευρά αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν πολιτικές διαφορές, αλλά μόνο τεχνικές λεπτομέρειες που αναμένεται να ρυθμιστούν. Όμως, θα συνιστά μεγάλη ήττα για την κυβέρνηση αν εξαιρεθούν από τη ρύθμιση οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις με τζίρο ως 50.000 ευρώ. Και αναρωτιέται κανείς τι σόι μέριμνα για τους μικρούς είναι αυτή και πόση σχέση με την πραγματικότητα έχουν οι διάφορες εξαγγελίες υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όταν εξαιρούνται από τη δυνατότητα να ανασάνουν από το βρόχο των χρεών και να να επανεκκινήσουν.

Για την ενέργεια Ολοκληρώθηκε ο δεύτερος κύκλος των συναντήσεων με τους θεσμούς στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την δεύτερη αξιολόγηση.

Ένα άλλο μεγάλο αγκάθι το οποίο, όμως, η κυβέρνηση μεταθέτει για το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2019 και το 2020.

Η κυβέρνηση αρνείται να τα συζητήσει με το επιχείρημα ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα εξαρτώνται ευθέως από τη ρύθμιση του χρέους. Αποτελούν την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, λένε χαρακτηριστικά.

Πάντως, γενικώς οι Έλληνες διαπραγματευτές εκτιμούν ότι σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και πως το χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεν αλλάζει.
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε