Εντύπωση προκαλεί η δημοσιοποίηση των κειμένων από την ελληνική πλευρά, με αναλυτές να κάνουν λόγο για πρωτόγνωρη διαδικασία.
Διαβάζοντας το κείμενο αξίζει να σταθεί κανείς στην κατά Βαρουφάκη ”παρεξήγηση” στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Εδώ η ελληνική πλευρά λέει πως το χρέος γίνεται βιώσιμο το 2020, που τεχνοκρατικά μεταφράζεται στο 120% του ΑΕΠ, με πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ και ονομαστική ανάπτυξη στο 4%.
Σε αντάλλαγμα των δεσμεύσεων που η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει κατά τη διάρκεια της περιόδου της παράτασης / γέφυρας , οι εταίροι μας θα πρέπει να συμφωνήσουν ότι , κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου :
– Δεν θα υπάρξουν μέτρα που θεωρούμε στην Ελλάδα ως υφεσιακά
– Σε αυτά περιλαμβάνονται οι περικοπές των συντάξεων και οι αυξήσεις του ΦΠΑ .
Σύμφωνα με την ερμηνεία του Capital ο Γ. Βαρουφάκης έδωσε στους Ευρωπαίους τρεις δεσμεύσεις:
– Τήρηση της δανειακής σύμβασης
– Καμία ενέργεια που να ρισκάρει είτε τον προϋπολογισμό ή την χρηματοπιστωτική σταθερότητα
– Ξεχνάμε το κούρεμα στην ονομαστική αξία του χρέους
Εδώ πρέπει να τονιστεί πως αναφέρονται οι μονομερείς ενέργειες όπως τα μέτρα του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ που παρουσιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση και την επιστροφή των καθαριστριών με ταυτόχρονη όμως δέσμευση για λήψη υποκατάστατων μέτρων.
Για τις αποκρατικοποιήσεις ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε πως θα μπορούσε να εξευμενίσει τους εταίρους με υπόσχεσή για τήρηση του στόχου των πέντε δισεκατομμυρίων ωστόσο όπως είπε σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν θα δώσει υποσχέσεις που γνωρίζει ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει η χώρα σε μια αγορά όπου οι τιμές έχουν καταρρεύσει.
Από το κείμενο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, θεσμών όπως πλέον αποκαλούνται, προκύπτει πως ο Έλληνας υπ. Οικονομικών ζήτησε:
– Να μειωθεί στο 1,5% το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015
– Να επιτραπεί η έκδοση έντοκων γραμματίων πέραν του ορίου που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
– Να είναι πιο ελαστική η χορήγηση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, δηλαδή του μηχανισμού έκτακτης παροχής ρευστότητας
Τα κείμενα που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών από Βαρουφάκη, Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ είναι στα αγγλικά.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ και Capital