Σάββατο, 27 Απρ.
23oC Αθήνα

ECOFIN: «Παράθυρο» για περικοπές δαπανών στον προϋπολογισμό της ΕΕ το 2025

ECOFIN: «Παράθυρο» για περικοπές δαπανών στον προϋπολογισμό της ΕΕ το 2025

Σε «ρεαλιστικό» προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2025 προέτρεψε το ECOFIN μετά τη συνεδρίαση του την Τρίτη (12.3.2024) αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο για περικοπές δαπανών όπου χρειαστεί.

Συγκεκριμένα, το ECOFIN θεωρεί ότι ο προϋπολογισμός για το 2025 πρέπει να είναι σύμφωνος με τις πραγματικές ανάγκες, και προτρέπει την Κομισιόν να ευθυγραμμίσει το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 με τη συμφωνία για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο όπως περιγράφεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης Φεβρουαρίου 2024.

Από την άποψη αυτή, τονίζεται η ανάγκη να προσδιοριστούν οι αναγκαίες ανακατανομές των πόρων για τη χρηματοδότηση των προτεραιοτήτων.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως η δημοσιονομική πειθαρχία πρέπει να τηρείται από όλα τα θεσμικά όργανα, φορείς, γραφεία και οργανισμούς της Ένωσης και τονίζει την ανάγκη να προϋπολογιστούν μόνο τα στοιχεία δαπανών που θεωρούνται απαραίτητα με ευθύνη της Κομισιόν να τηρήσει τα συμφωνηθέντα για το τι ορίζεται ως «απαραίτητο».

Στο έγγραφο του ECOFIN τονίζεται η ανάγκη προβλεψιμότητας και των συνεισφορών των κρατών μελών προς την ΕΕ και των πληρωμών από τον προϋπολογισμό της ΕΕ προς τα κράτη μέλη, υπενθυμίζοντας ότι πρέπει να είναι ακριβείς έτσι ώστε να αποφεύγονται ανεπιθύμητες προκλήσεις για τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Το συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ προτείνει ότι πρέπει να υπάρχουν διορθωτικά δημοσιονομικά εργαλεία, όπως οι διορθωτικοί προϋπολογισμοί και να διατηρούνται σε ένα μίνιμουμ επίπεδο, καλώντας την Κομισιόν να παρουσιάσει σχετικά προσχέδια το συντομότερο δυνατό.

Έτσι, τονίζεται πως προκειμένου τα εθνικά κοινοβούλια να έχουν επαρκή χρόνο για να διενεργήσουν λεπτομερή έλεγχο και προκειμένου το Συμβούλιο να προετοιμάσει διεξοδικά τη θέση του, πρέπει η Κομισιόν να παρουσιάσει το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 το συντομότερο δυνατό, και κατά προτίμηση έως την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου.

Τέλος, το Συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ επιβεβαίωσε εκ νέου ότι η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη να παρέχει οικονομική ανακούφιση στην Ουκρανία, για όσο διάστημα χρειαστεί, και υποστήριξη της ανθεκτικότητάς της και για τη μακροπρόθεσμη
ανοικοδόμησή της. Το ECOFIN τονίζει ότι είναι σημαντικό και ο προϋπολογισμός για το 2025 να είναι προσανατολισμένος
στην αλληλεγγύη της Ένωσης με τον λαό της Ουκρανίας και να ανταποκριθεί στις σχετικές κρίσεις.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις