Κυριακή, 28 Απρ.
17oC Αθήνα

EE: Οι δύο κρίσιμες ημερομηνίες για τους αγρότες – Επί τάπητος γραφειοκρατία και εισαγωγές από Ουκρανία

EE: Οι δύο κρίσιμες ημερομηνίες για τους αγρότες – Επί τάπητος γραφειοκρατία και εισαγωγές από Ουκρανία
Φωτογραφία-iStock

Με τις διαμαρτυρίες των αγροτών να συνεχίζονται, αν και σε ηπιότερους τόνους, στην ΕΕ τα ανώτατα όργανα βρίσκονται επί ποδός έτσι ώστε να βρεθούν λύσεις στα ζητήματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι, αρχής γενομένης την Παρασκευή (15.3.2024), όταν και η Κομισιόν θα ανακοινώσει ένα «πακέτο» μέτρων για τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Την «σκυτάλη» θα πάρουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συνέρχονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (21-22.3.2024) την επόμενη εβδομάδα και οι οποίοι αναμένεται να προτρέψουν το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ και τους υπουργούς Γεωργίας να δράσουν «χωρίς καθυστέρηση» στα πολλαπλά μέτωπα που εγείρουν οι αγρότες, όπως αναφέρουν αναφορές σε διεθνή μέσα.

Σύμφωνα με ένα προσχέδιο συμπερασμάτων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει «τις τρέχουσες προκλήσεις» στον γεωργικό τομέα και ζητά από τα ευρωπαϊκά όργανα «να προχωρήσουν τις εργασίες χωρίς καθυστέρηση».

Υπενθυμίζεται, πως στο προηγούμενο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας τέθηκαν ζητήματα και από την ελληνική πλευρά και τον κ. Λευτέρη Αυγενάκη τα οποία αναμένεται να συζητηθούν και στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Έλληνας υπουργός έκανε μία σειρά προτάσεων προς τους ομολόγους του, με τις πέντε κυριότερες να αποτελούν:

  1. Ευελιξία στην εφαρμογή των Προτύπων της αιρεσιμότητας.
  2. Διευκόλυνση της μεταφοράς αδιάθετων ποσών και μεταξύ ετών για τις ετήσιες παρεμβάσεις του πρώτου Πυλώνα.
  3. Απλοποίηση των ελέγχων και εξορθολογισμός των κυρώσεων.
  4. Eναρμόνιση των κανονιστικών απαιτήσεων σχετικά με τις επενδύσεις σε αρδευτικά έργα.
  5. Aπλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης των τροποποιήσεων των Στρατηγικών Σχεδίων και αύξηση του αριθμού επιτρεπόμενων τροποποιήσεων.

Mάλιστα, τις ελληνικές προτάσεις υιοθέτησε στο 100% το ΕΛΚ με ψήφισμά του, καλώντας την ΕΕ να τις εφαρμόσει.

Το σχέδιο της Κομισιόν για την γραφειοκρατία

Η Κομισιόν πρόκειται να ανακοινώσει μια σειρά μέτρων την Παρασκευή για να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών για μείωση του διοικητικού φόρτου σε τμήματα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ.

Το πακέτο σκοπεύει να περιορίσει την παρακολούθηση, τους ελέγχους και τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις στο πλαίσιο της ΚΑΠ, μια κίνηση που έχει καταγγελθεί από περιβαλλοντικές οργανώσεις ως «ανατροπή» όσον αφορά τους στόχους βιωσιμότητας.

Ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είχε ήδη γίνει την Τρίτη, όταν η Κομισιόν πρότεινε να δοθεί στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή του κανονισμού. Αυτό το είδος νομοθετικής πράξης μπορεί να γίνει αποδεκτή ή να απορριφθεί, αλλά όχι να τροποποιηθεί, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ.

Ουκρανία και αθέμιτος ανταγωνισμός

Το σχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου αναφέρεται και σε «θέματα» που σχετίζονται με την αμφιλεγόμενη απελευθέρωση του εμπορίου με την Ουκρανία και ζητούν την αντιμετώπιση των αυτόνομων εμπορικών μέτρων «με δίκαιο και ισορροπημένο τρόπο».

Ενώ η Κομισιόν πρότεινε μια σειρά «μέτρων διασφάλισης» για να αμβλύνει τις ανησυχίες των αγροτών σχετικά με την εισροή ουκρανικών εισαγωγών τροφίμων, γεωργικές οργανώσεις και ηγέτες χωρών είπαν ότι είναι ανεπαρκή.

Ωστόσο, το εμπόριο πέρα από την Ουκρανία προκαλεί επίσης ανησυχία, με τους αγρότες να διαμαρτύρονται για τον «αθέμιτο» ανταγωνισμό από παραγωγούς τρίτων χωρών που δεν χρειάζεται να πληρούν τις ίδιες απαιτήσεις με τους ομολόγους τους στην ΕΕ.

Εκτός από την έκκληση για θεμιτό ανταγωνισμό «παγκόσμια», οι ηγέτες της ΕΕ ζητούν επίσης να διασφαλιστεί θεμιτός ανταγωνισμός «στην εσωτερική αγορά».

Στη Γαλλία ειδικότερα, οι αγρότες έχουν επισημάνει διαφορετικά πρότυπα παραγωγής στην ενιαία αγορά – μια κατηγορία που απορρίφθηκε από τους ηγέτες σε άλλες χώρες.

Αυξημένο ρόλο σε όλη την διατροφική αλυσίδα

Επιπλέον, μέτρα αναμένεται να ετοιμαστούν σε επίπεδο Κομισιόν και για το ζήτημα της ενίσχυσης της θέσης των αγροτών στη διατροφική αλυσίδα.

Ένα ζήτημα που εγείρεται και στο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το οποίο ζητεί επίσης «ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων», ιδίως «για να εξασφαλιστεί δίκαιο εισόδημα» για τους παραγωγούς τροφίμων.

Αυτό είναι και ένα μακροχρόνιο αίτημα των αγροτών, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι είναι οι πιο αδύναμοι «παίκτες» στην εφοδιαστική αλυσίδα των τροφίμων.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις