Δευτέρα, 29 Απρ.
19oC Αθήνα

Kίνα: Με τον ταχύτερο ρυθμό της 15ετίας πέφτει ο πληθωρισμός

Kίνα: Με τον ταχύτερο ρυθμό της 15ετίας πέφτει ο πληθωρισμός

Οι τιμές καταναλωτή σε ολόκληρη την Κίνα μειώνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 15 ετών, καθώς η οικονομία της παλεύει με την αδύναμη ζήτηση.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Κίνας μειώθηκε κατά 0,8% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα (8.2.2024). Είναι ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας μείωσης και η μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 2009 μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Ο πληθωρισμός παρασύρθηκε από την πτώση των τιμών των τροφίμων, οι οποίες μειώθηκαν κατά 5,9% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο. Οι τιμές του χοιρινού κρέατος μειώθηκαν κατά 17% και αποτέλεσαν σημαντική τροχοπέδη στον πληθωρισμό, ενώ τα φρέσκα λαχανικά ήταν κατά 12,7% φθηνότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο και τα φρούτα κόστιζαν 9,1% λιγότερο.

Τα εργοστάσια της Κίνας συνέχισαν να μειώνουν τις τιμές τους και τον περασμένο μήνα. Ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) διολίσθησε κατά 2,5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα τον Ιανουάριο, μετά από πτώση 2,7% τον προηγούμενο μήνα.

Οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα υποχώρησαν σε αποπληθωριστικό έδαφος το περασμένο καλοκαίρι και έκτοτε οι τιμές είναι σταθερές.

Η οικονομία της αγωνίζεται καθώς η ανάκαμψη μετά την άρση των περιορισμών του Covid-19 παραπαίει και καθώς ο υπερχρεωμένος τομέας των ακινήτων της συρρικνώνεται.

Η πτώση του ετήσιου πληθωρισμού ασκεί μεγαλύτερη πίεση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής του Πεκίνου να λάβουν νέα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις