Διεθνή

O Ντόναλντ Τραμπ ρίχνει τους δασμούς προς ορισμένες χώρες στο 10% για 90 ημέρες και τους αυξάνει στο 125% για την Κίνα

Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης έρχεται μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου νωρίτερα πως επιβάλλει δασμούς 84% στα αμερικανικά προϊόντα

Ο οικονομικός πόλεμος ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα κλιμακώνεται με τον Ντόναλντ Τραμπ να ανακοινώνει πως παγώνει τους δασμούς στα επίπεδα του 10% προς τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ για 90 ημέρες, πλην του Πεκίνου όπου τους αυξάνει στο 125%.

Συγκεκριμένα για την Κίνα ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε την περαιτέρω κλιμάκωση καθώς οι δασμοί αυξάνονται στο 125% από 104% που ίσχυε πριν.

Η νέα αυτή ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης έρχεται ως απάντηση στην… ανταπάντηση του Πεκίνου το οποίο ανακοίνωσε νωρίτερα πως επιβάλλει δασμούς 84% στα αμερικανικά προϊόντα, και στέλνει τους δείκτες της Wall Street σε ένα ξέφρενο ράλι

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου σήμερα (09.04.2025) θα ισχύσει μια μείωση στο 10% για διάρκεια 90 ημερών για την πλήρη εφαρμογή των νέων δασμών του για ορισμένες τουλάχιστον χώρες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε επίσης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι αυξάνει τους δασμούς που έχει επιβάλει στις εισαγωγές από την Κίνα στο 125% «με άμεση ισχύ» λόγω της «έλλειψης σεβασμού που έχει επιδείξει η Κίνα στις παγκόσμιες αγορές». Ο Τραμπ απέδωσε την απόφασή του να αναστείλει την πλήρη ισχύ των δασμών στο γεγονός ότι «περισσότερες από 75 χώρες» επικοινώνησαν με Αμερικανούς αξιωματούχους «για να διαπραγματευτούν μια λύση» στις εμπορικές ανησυχίες που έθεσε ο ίδιος επιβάλλοντας τους νέους δασμούς.

Ο Λευκός Οίκος εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να δημιουργήσει μια φορολογική πίστωση για τους εξαγωγείς, οι οποίοι θα μπορούσαν να πληγούν σκληρά από τις κινήσεις άλλων χωρών να αντιδράσουν στις εισφορές του Τραμπ με τους δικούς τους εμπορικούς φραγμούς. 

Ολόκληρη η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ αναφέρει: 

Με βάση την έλλειψη σεβασμού που έχει επιδείξει η Κίνα στις παγκόσμιες αγορές, αυξάνω με το παρόν τον δασμό που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στην Κίνα σε 125%, με άμεση ισχύ.

Κάποια στιγμή, ελπίζω στο εγγύς μέλλον, η Κίνα θα συνειδητοποιήσει ότι οι μέρες της εξαπάτησης των ΗΠΑ και άλλων χωρών δεν είναι πλέον βιώσιμες ή αποδεκτές.

Αντίθετα, και με βάση το γεγονός ότι περισσότερες από 75 χώρες έχουν καλέσει εκπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένων των Υπουργείων Εμπορίου, Οικονομικών, και της υπηρεσίας Εμπορικών Αντιπροσωπειών,  για να διαπραγματευτούν μια λύση στα θέματα που συζητούνται σχετικά με το εμπόριο, τα εμπορικά εμπόδια, τους δασμούς, τη χειραγώγηση του νομίσματος, και μη νομισματικούς δασμούς, και ότι οι χώρες αυτές δεν έχουν προβεί, μετά από έντονη υπόδειξή μου, σε αντίποινα με οποιονδήποτε τρόπο, μορφή ή μέσο κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, έχω εγκρίνει μια ΠΑΥΣΗ 90 ημερών και ένα σημαντικά μειωμένο αμοιβαίο δασμολόγιο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ύψους 10%, επίσης με άμεση ισχύ.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας στο θέμα αυτό! 

Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε ότι οι χώρες που «δεν ανταπέδωσαν» τους δασμούς θα ανταμειφθούν και ότι αναμένεται και άλλες χώρες να ζητήσουν από τις ΗΠΑ να διαπραγματευθούν «την καλύτερη συμφωνία». Υπενθύμισε ότι ήδη η Ιαπωνία ετοιμάζεται να στείλει μια αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον για να συζητήσει το θέμα. Η αναστολή, υποστήριξε, δίνει χρόνο για διαπραγμάτευση και δεν αποφασίστηκε λόγω της αντίδρασης των αγορών στην εφαρμογή των δασμών. «Θέλουμε να διαπραγματευτούμε καλόπιστα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Μπέσεντ, η μείωση των δασμών στο 10% αφορά επίσης και τους γείτονες των ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό.

«Θα δούμε τι θα κάνει η Κίνα», είπε ο υπουργός. «Δεν τον αποκαλώ εμπορικό πόλεμο, όμως η Κίνα κλιμάκωσε» τους δασμούς, επέμεινε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
ΕΚΤ: Yπέρ αυστηρών ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών κανόνων τάσσεται ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης
Η Ευρώπη θα πρέπει να ελέγξει τόσο την ποιότητα όσο και την ποσότητα των κανονισμών της και να καταργήσει σταδιακά ορισμένους από τους παλαιότερους δήλωσε ο Μάρτιν Κότσερ
European Central Bank policymaker Martin Kocher holds his first press conference as head of the Austrian National Bank (OeNB), in Vienna, Austria, September 12, 2025
Η Τράπεζα της Αγγλίας και ο ΟΟΣΑ προειδοποιούν σοβαρά για τον ασταθή πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο
Ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πολύ πιο άκαμπτος από ό,τι είχε προβλέψει στην τελευταία του πρόβλεψη τον Ιούνιο και υψηλότερος από οποιοδήποτε άλλο έθνος της G-7 τα επόμενα χρόνια
Inflation and the economic crisis. Financial market crash. The Red arrow on the chart is pointing Up. Golden Stack Coins With Red Arrow Showing Upward Direction for the higher inflation concept.
FCAS: Κολλημένο στο έδαφος το νέο ευρωπαϊκό αερομαχητικό – Προ της ρήξης Μερτς και Μακρόν για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στα κέρδη από την παραγωγή του
Το Future Combat Aircraft System (FCAS) κινδυνεύει να μείνει σχέδιο επί χάρτου καθώς Γερμανία και Γαλλία δεν τα βρίσκουν στο ποιος θα έχει τη μερίδα του λέοντος στο project
Αερομαχητικό Typhoon