Διεθνή

ΔΝΤ: Αναβλήθηκε επ’ αόριστον η επίσκεψη στη Ρωσία μετά από δυτικές πιέσεις

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανέβαλε επ’ αόριστον την προγραμματισμένη αποστολή διαβούλευσης στη Ρωσία λόγω τεχνικών ζητημάτων, όπως ανακοίνωσε σήμερα (18.9.2024) ο Αλεξέι Μοζίν, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στο ΔΝΤ, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

«Η διοίκηση του Ταμείου ενημέρωσε τη ρωσική πλευρά και το διοικητικό συμβούλιο ότι οι εργασίες της αποστολής θα αναβληθούν επ’ αόριστον», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στο ΔΝΤ, προσθέτοντας πως «ως λόγος για την αναβολή της αποστολής αναφέρθηκε η τεχνική μη ετοιμότητα της αποστολής για τη διεξαγωγή των διαβουλεύσεων».

Όπως επισημαίνει το Euractiv, η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της είχαν αντιταχθεί στην αποστολή στη Ρωσία με την αιτιολογία ότι θα έδειχνε ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία έχουν εξομαλυνθεί παρά τον πόλεμο και την κατοχή τεράστιων εκτάσεων του ουκρανικού εδάφους.

Η απόφαση του ΔΝΤ κοινοποιήθηκε τη Δευτέρα, την ημέρα που η αποστολή σκόπευε να ξεκινήσει τις ηλεκτρονικές διαβουλεύσεις. Αυτές επρόκειτο να ακολουθηθούν από επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στη Μόσχα για συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους.

Αυτό θα σήμαινε ότι το ΔΝΤ θα γινόταν ο πρώτος μεγάλος διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός που θα έστελνε επίσημη αποστολή του στη Ρωσία μετά τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Μοζίν δήλωσε ότι η ρωσική πλευρά «γνώριζε καλά» ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες «είχαν μιλήσει για το απαράδεκτο της επανάληψης της συνεργασίας μεταξύ του ΔΝΤ και της Ρωσίας και το απαράδεκτο της διεξαγωγής τέτοιων διαβουλεύσεων».

Οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή των επίμαχων διαβουλεύσεων είχαν πραγματοποιηθεί πριν από περισσότερο από ένα χρόνο και η Ρωσία, αν και ποτέ δεν ζήτησε την αποστολή, ήταν έτοιμη να δεχθεί μια αποστολή στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της βάσει των κανόνων του ΔΝΤ, δήλωσε ο Μοζίν.

«Η ρωσική πλευρά επιβεβαιώνει και πάλι με το παρόν την ετοιμότητά της», πρόσθεσε.

Η τελευταία ετήσια αποστολή του ΔΝΤ επισκέφθηκε τη Ρωσία τον Νοέμβριο του 2019, πριν από την έναρξη της πανδημίας ενώ δεν έχει υπάρξει καμία αποστολή του ΔΝΤ στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Οι περισσότερες περικοπές Οκτωβρίου εδώ και δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ λόγω τεχνητής νοημοσύνης και περικοπών δαπανών
Οι αμερικανικές εταιρείες, ανακοίνωσαν 153.074 περικοπές θέσεων εργασίας τον περασμένο μήνα, σχεδόν τριπλάσιες σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι και οφείλονται στους τομείς της τεχνολογίας και της αποθήκευσης
Xρηματοοικονομικά γραφήματα
Βρετανία: «Χιλιομετρικό φόρο» στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα συζητά η κυβέρνηση για να αυξήσει τα κρατικά έσοδα
Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Telegraph, η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς, που θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό στις 26 Νοεμβρίου, εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβληθεί φόρος ύψους 3 πενών (3,5 λεπτά του ευρώ) για κάθε μίλι (1,6 χλμ.)
Ηλεκτρικά οχήματα