Διεθνή

ΕΕ: Εκταμιεύτηκε η δεύτερη δόση έκτακτης χρηματοδότησης της Ουκρανίας

Εκταμιεύτηκε σήμερα (24.4.2024) από την ΕΕ η δεύτερη δόση, ύψους 1,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο έκτακτης χρηματοδότησης προς διευκόλυνση της Ουκρανίας.

Ειδικότερα, η εκταμίευση ακολουθεί τη θετική αξιολόγηση από την Επιτροπή των συμφωνημένων όρων πολιτικής που συνδέονται με τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα του δικαστικού συστήματος, της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της γεωργίας, καθώς και των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων για τη διασφάλιση της διαφανούς και αποτελεσματικής χρήσης των χρηματοδοτήσεων. Γενική προϋπόθεση για τη στήριξη στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης της Ουκρανίας είναι ο σεβασμός των αποτελεσματικών δημοκρατικών μηχανισμών.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «η Ουκρανία φέρει στους ώμους της ένα βαρύ φορτίο για όλους μας». Εξήγησε ότι το πρόσθετο 1,5 δισ. ευρώ που εκταμιεύεται σήμερα θα διασφαλίσει ότι η Ουκρανία μπορεί να συνεχίσει να διατηρεί το κράτος και τις βασικές υπηρεσίες σε λειτουργία για τον πληθυσμό, ενώ αντιστέκεται στην επιτιθέμενη Ρωσία.

«Θα συνεργαστούμε στενά με τις ουκρανικές αρχές για να διασφαλίσουμε την εφαρμογή του σχεδίου της Ουκρανίας, για το οποίο αναμένω ότι το Συμβούλιο θα συμφωνήσει γρήγορα. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για τακτικές και προβλέψιμες εκταμιεύσεις στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης της Ουκρανίας, συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ. Η Ευρώπη παραμένει ενωμένη και αποφασισμένη στην υποστήριξή της προς την Ουκρανία», ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Τον Μάρτιο, η ΕΕ αποδέσμευσε την πρώτη δόση της έκτακτης χρηματοδότησης – γέφυρας, ύψους 4,5 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία. Με τη σημερινή πληρωμή, η ΕΕ έχει εκταμιεύσει 6 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία για να στηρίξει τη μακροοικονομική σταθερότητα της χώρας από την έναρξη ισχύος της Διευκόλυνσης της Ουκρανίας την 1η Μαρτίου. Η συνολική στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία και τον λαό της από τον Φεβρουάριο του 2022 ανέρχεται πλέον σε 98,5 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Ουκρανία: Όλο το σχέδιο στήριξης της Κομισιόν – Επιχορηγήσεις, ευρωδάνειο και κατάσχεση παγωμένων ρωσικών assets
«Οι τρεις επιλογές δεν αλληλοαποκλείονται. Μπορούν να συνδυαστούν ή να ακολουθήσουν τη σειρά τους», αναφέρει η Φον ντερ Λάιεν προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες
Boυλιάζει η Ευρώπη από κινεζικά υβριδικά αυτοκίνητα, την ώρα που βάζει δασμούς στα μικροδέματα των 150 ευρώ
Έρευνα που έχει στα χέρια της γερμανικής διπλωματίας αποκαλύπτει πως λόγω των υψηλών δασμών στα κινεζικά προϊόντα στις ΗΠΑ, οι κινεζικές εταιρείες ανακατευθύνουν εν μέρει τις εξαγωγές τους στη Γερμανία
ILE PHOTO: European flags fly outside the European Commission headquarters in Brussels, Belgium September 20, 2023. REUTERS/Yves Herman/File Photo