Διεθνή

ΕΚΤ: Κίνδυνος για τον πληθωρισμό οι δασμοί και οι δημόσιες δαπάνες, υψηλή πιθανότητα για ύφεση

Οι δασμοί που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ υποδαυλίζουν την αβεβαιότητα και αυξάνουν τον κίνδυνο οικονομικής ύφεσης στην ευρωζώνη

Μπαράζ προειδοποιήσεων εξαπέλυσαν τα προηγούμενα 24ωρα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, δεδομένων των αναταραχών της διεθνούς κατάστασης.

Συγκεκριμένα, ο Εσθονός αξιωματούχος της ΕΚΤ, Μάντις Μίλερ, προειδοποίησε ότι οι εμπορικοί δασμοί των ΗΠΑ και οι υψηλότερες δημόσιες δαπάνες στη Γερμανία θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν τον πληθωρισμό.

«Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν την προσδοκία ότι η ΕΚΤ θα μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια, αλλά μου φαίνεται ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην αξιολόγηση των προοπτικών του πληθωρισμού», δήλωσε ο Μίλερ στο εσθονικό ραδιόφωνο τη Δευτέρα. «Δεν υπάρχει συναίνεση σχετικά με το ποια θα πρέπει να είναι η επόμενη απόφαση».

Στο ίδιο πλαίσιο, και το μέλος της ΕΚΤ, Μάρτινς Κάζακς, δήλωσε ότι οι δασμοί που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ υποδαυλίζουν την αβεβαιότητα και αυξάνουν τον κίνδυνο οικονομικής ύφεσης στην ευρωζώνη.

«Η ύφεση δεν είναι επί του παρόντος το βασικό σενάριο, αλλά με δυνητικά τόσο μεγάλης κλίμακας αλλαγές στη γεωπολιτική και το παγκόσμιο εμπόριο, η πιθανότητά της είναι υψηλή», δήλωσε ο Κάζακς, ο οποίος είναι επίσης διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας.

Μεταξύ άλλων, ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε επίσης: «Δυστυχώς, η αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία έχει αυξηθεί και ο κύριος λόγος γι’ αυτό είναι οι δασμολογικοί πόλεμοι», ενώ συμπλήρωσε πως «αυτό εμποδίζει το εμπόριο, την κατανάλωση και τις επενδύσεις, επιβραδύνοντας την οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Οι περισσότερες περικοπές Οκτωβρίου εδώ και δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ λόγω τεχνητής νοημοσύνης και περικοπών δαπανών
Οι αμερικανικές εταιρείες, ανακοίνωσαν 153.074 περικοπές θέσεων εργασίας τον περασμένο μήνα, σχεδόν τριπλάσιες σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι και οφείλονται στους τομείς της τεχνολογίας και της αποθήκευσης
Xρηματοοικονομικά γραφήματα
Βρετανία: «Χιλιομετρικό φόρο» στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα συζητά η κυβέρνηση για να αυξήσει τα κρατικά έσοδα
Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Telegraph, η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς, που θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό στις 26 Νοεμβρίου, εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβληθεί φόρος ύψους 3 πενών (3,5 λεπτά του ευρώ) για κάθε μίλι (1,6 χλμ.)
Ηλεκτρικά οχήματα