Δευτέρα, 29 Απρ.
22oC Αθήνα

Γαλλία: Κρατική παρέμβαση για την διάσωση του τεχνολογικού κολοσσού, Atos, με το χρέος των 5 δισ. ευρώ

Γαλλία: Κρατική παρέμβαση για την διάσωση του τεχνολογικού κολοσσού, Atos, με το χρέος των 5 δισ. ευρώ

Κρατική παρέμβαση για την διάσωση μίας από τις πλέον εξέχουσες τεχνολογικές εταιρείες της Γαλλίας, Atos, που άλλοτε βρισκόταν υπό την διοίκηση του Τιερί Μπρετόν, σκοπεύει να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, λόγω του ογκώδους χρέους των 5 δισ. ευρώ που δεν μπορεί να αποπληρώσει.

Προτού, «συντριβεί» από το χρέος, η κάποτε ισχυρή Atos, με χρηματιστηριακή αξία το 2017 που έφτανε τα 15 δισ. δολάρια, φαινόταν να κάνει προσφορές για οτιδήποτε και σε ό,τι μπορούσε, κυριαρχώντας στην αγορά της Γαλλίας, με τον σημερινό Ευρωπαίο Επίτροπο, Τιερί Μπρετόν, να καυχιέται για το πώς είχε ολοκληρώσει μια σειρά προβεβλημένων εξαγορών και συγχωνεύσεων χωρίς χρέος.

Στη συνέχεια, πήγε ό,τι μπορούσε να πάει στραβά. Ο Μπρετόν εγκατέλειψε το «καράβι» για την ευρωπαϊκή πολιτική, οι επενδυτές άρχισαν να αμφισβητούν την απύθμενη όρεξη της Atos για συγχωνεύσεις και εξαγορές και οι ελεγκτές ανακάλυψαν λάθη στα βιβλία των αμερικανικών εταιρειών που είχε εξαγοράσει. Μια ενοχλητική εναλλαγή διευθύνοντων συμβούλων – κατά μέσο όρο ένας κάθε έξι μήνες από το 2021 – ανέδειξε την αυξανόμενη δυσλειτουργία του ομίλου.

Τώρα, η Atos έχει σχεδόν 5 δισ. ευρώ σε χρέος που δεν μπορεί να αποπληρώσει. Η κρίση χρέους της την ανάγκασε να δώσει στη γαλλική κυβέρνηση μια «χρυσή μετοχή» στα πιο στρατηγικά της περιουσιακά στοιχεία σε αντάλλαγμα για ενδιάμεση χρηματοδότηση, παρέχοντας στο κράτος δικαίωμα άρνησης σε οποιαδήποτε συμφωνία πώλησής τους.

Η συμφωνία αποτελεί μελανό σημείο για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα ήθελε ο κόσμος να βλέπει το Παρίσι ως τη Silicon Valley της Ευρώπης. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παρέμβει για λόγους εθνικής ασφάλειας, δεδομένου του βασικού ρόλου της Atos ως προμηθευτή υπηρεσιών πληροφορικής στον πυρηνικό και αμυντικό τομέα της χώρας, καθώς και για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού αυτό το καλοκαίρι.

Η αξία της Atos ανέρχεται σήμερα σε 226 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά περίπου 98% σε σχέση με το μέγιστο επίπεδο του 2017. Οι μετοχές της υποχώρησαν 14% την Τρίτη, αφού προειδοποίησε ότι πρέπει να μειώσει στο μισό το χρέος της και δήλωσε ότι μια συμφωνία για την αποφυγή της πτώχευσης θα προκαλέσει «σημαντική αποδυνάμωση» των μετοχών.

Η «χρυσή μετοχή» της γαλλικής κυβέρνησης ήρθε σε τιμή μόλις 50 εκατ. ευρώ, ενώ η Atos συγκέντρωσε άλλα 400 εκατ. ευρώ σε ενδιάμεση χρηματοδότηση από μια ομάδα τραπεζών και ομολογιούχων.

Η ίδια η Atos προέκυψε από μια μεγαλοσυγχώνευση υπό την επίβλεψη του Μπρετόν – όταν το 2010 η Atos Origin ανακοίνωσε την εξαγορά της μονάδας πληροφορικής της Siemens σε μια συμφωνία που ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας δήλωσε ότι θα δημιουργούσε «έναν ευρωπαίο πρωταθλητή». Ο Μπρετόν δήλωσε τότε ότι η συμμαχία θα άνοιγε «ένα ευρύ πεδίο νέων επιχειρήσεων».

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις