Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Γαλλία: Μειώθηκε εκπληκτικά ο πληθωρισμός το Μάρτιο

Γαλλία: Μειώθηκε εκπληκτικά ο πληθωρισμός το Μάρτιο

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών το Μάρτιο. Ως αποτέλεσμα της μείωσης του πληθωρισμού στο χαμηλό τριετίας στη Γαλλία, πληθαίνουν οι εκκλήσεις προς την ΕΚΤ να μειώσει γρήγορα τα επιτόκια.

Η απροσδόκητα απότομη πτώση του πληθωρισμού στη Γαλλία ενισχύει τους υποστηρικτές μιας επικείμενης μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν μόλις κατά 2,4% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία Insee την Παρασκευή. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από τον Αύγουστο του 2021.

Τον Φεβρουάριο, ο πληθωρισμός που υπολογίζεται σύμφωνα με τα ενιαία ευρωπαϊκά πρότυπα ήταν ακόμη στο 3,2%. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters ανέμεναν ότι θα μειωνόταν μόνο στο 2,8%.

Ενώ τα νωπά τρόφιμα έγιναν φθηνότερα, οι τιμές της ενέργειας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της νομισματικής ένωσης μετά τη Γερμανία δεν αυξήθηκαν τόσο πολύ όσο προηγουμένως.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσούα Βιλαρουά ντε Γκάλο ( Francois Villeroy de Galhau), η ΕΚΤ θα δρομολογήσει πιθανότατα μια στροφή την άνοιξη με μια μέτρια μείωση των επιτοκίων.

Αυτό θα συμβεί ανεξάρτητα από το πώς θα διαμορφωθεί το πρόγραμμα νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, δήλωσε το μέλος του Συμβουλίου της ΕΚΤ σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Paris-Dauphine την χθες (28.3.24).

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις