Δευτέρα, 3 Ιουν.
32oC Αθήνα

Γαλλία: Πρώτη σε προσέλκυση επενδύσεων στην Ευρώπη το 2023 – Το 44% αφορούσαν βιομηχανικά σχέδια

Γαλλία: Πρώτη σε προσέλκυση επενδύσεων στην Ευρώπη το 2023 – Το 44% αφορούσαν βιομηχανικά σχέδια

Παρέμεινε το 2023 η κορυφαία χώρα υποδοχής επενδυτικών σχεδίων στην Ευρώπη η Γαλλία, με 1.194 αποφάσεις εγκαθίδρυσης ή επέκτασης επενδύσεων, οι οποίες θα επιτρέψουν τη δημιουργία ή τη διατήρηση σχεδόν 40.000 θέσεων εργασίας, σύμφωνα με έρευνα του βαρόμετρου «EY».

Είναι η 5η χρονιά που η Γαλλία κατακτά την 1η θέση στην προσέλκυση επενδύσεων, ξεπερνώντας το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, όπως επισημαίνει ενημερωτικό σημείωμα του γραφείου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι.

Σύμφωνα με σημείωμα της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της εν θέματι έρευνας, ο Γάλλος Υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών B. Le Maire, ανέφερε ότι η πολιτική σταθερότητα έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα.

Για την γαλλική κυβέρνηση, οι ξένες επενδύσεις είναι ευπρόσδεκτες, καθώς συμβάλλουν σε δύο κύριους στόχους: την αναζωογόνηση και την εκβιομηχάνιση της χώρας, μία δηλωμένη προτεραιότητα του Γάλλου Προέδρου.

Επισημαίνεται ότι το 2023, το 44% των επενδυτικών αποφάσεων που κατεγράφησαν αφορούσαν βιομηχανικά σχέδια. Συνολικά, 530 εργοστάσια αναμένεται να εγκαινιαστούν ή να επεκταθούν στη Γαλλία.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του βαρομέτρου «ΕΥ», σε ότι αφορά έργα που απασχολούν περισσότερους από 250 υπαλλήλους, η Γαλλία είναι πλέον ισοδύναμη με το Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπλέον, πολλά επενδυτικά σχέδια συμβάλλουν στην προσπάθεια απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές καθώς και στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας, ενώ στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, που είναι απαραίτητος για την κυριαρχία της χώρας, η Γαλλία κατέχει επίσης ηγετική θέση με 17 επενδυτικές αποφάσεις το 2023- ιδίως αποφάσεις δημιουργίας κέντρων Ε&Α.

Παρότι το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα να είναι ανησυχητικά στη Γαλλία, οι ξένες εταιρείες εκτιμούν ότι η ελκυστικότητα της Γαλλίας θα βελτιωθεί, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα της χώρας να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Από την άλλη πλευρά, οι ξένες εταιρείες επισημαίνουν σχετικώς το επίμονο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, τις αρνητικές επιπτώσεις του κοινωνικού κλίματος, καθώς και την περίπλοκη πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Επιπλέον, το κόστος της ενέργειας θεωρείται επίσης δυσμενές, παρά την ύπαρξη πυρηνικών αντιδραστήρων στη χώρα.

Η έρευνα του βαρόμετρου «EY» αναδεικνύει επίσης μια νέα γεωγραφία αλυσίδων αξίας, με την άνοδο της Τουρκίας, Πολωνίας και Σερβίας, καθώς και χωρών της Νότιας Ευρώπης όπως η Ισπανία ή η Πορτογαλία. Από την άλλη πλευρά, παρά το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο εμφάνισε καλές σχετικές επιδόσεις, έχοντας 6% περισσότερα έργα το 2023. Μάλιστα σε κλάδους όπως υπηρεσίες, ψηφιακό μετασχηματισμό και χρηματοοικονομικό τομέα, προηγείται ακόμη και της Γαλλίας.

Όσον αφορά την Ευρώπη, με μία αδύναμη ανάπτυξη και με τον πόλεμο στο κατώφλι της, κατέγραψε σχετική πτώση 4%. Με λιγότερες από 5.700 επενδυτικές αποφάσεις πέρυσι, απέχει πολύ από το ρεκόρ του 2017 (6.653). Εν μέσω οικονομικής ύφεσης, η Γερμανία υπέστη ακόμη και πτώση 12%.

Επισημαίνεται ότι στην εκδήλωση “Choose France’ , εξαγγέλθηκαν 56 ανακοινώσεις από τις συμμετέχουσες εταιρείες, για σχετική πραγματοποίηση επενδύσεων ύψους 15 δισ. στη Γαλλία, που αναμένεται να δημιουργήσουν αντίστοιχα 10.000 νέες θέσεις εργασίας.

Παρατίθενται περιληπτικά, σημαντικότερες ανακοινώσεις των πολυεθνικών εταιρειών:

  • ACCENTURE (Ιρλανδία): Ανακοίνωσε το άνοιγμα δύο κέντρων Τεχνητής Νοημοσύνης ατο Παρίσι και τη Σοφία-Αντίπολη. Αυτή η επένδυση στοχεύει να καταστήσει τη Γαλλία ηγέτη στην τεχνητή νοημοσύνη στην Ευρώπη.
  • AMAZON (Ηνωμένες Πολιτείες): Ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, οποίες θα δημιουργήσουν περισσότερες από 3.000 άμεσες μόνιμες θέσεις εργασίας. Εν λόγω επενδύσεις στοχεύουν στην ενίσχυση του δικτύου logistics και της ανάπτυξης της υποδομής cloud της Amazon.
  • MICROSOFT (Ηνωμένες Πολιτείες): Aνακοίνωσε επένδυση ύψους 4 δισ. ευρώ, για την ανάπτυξη του τομέα τεχνητής νοημοσύνης στη Γαλλία, διευρύνοντας τις σχετικές εγκαταστάσεις της στο Παρίσι και τη Μασσαλία, και παρέχοντας τοιουτοτρόπως χωρητικότητα έως 25.000 GPU τελευταίας γενιάς μέχρι το τέλος του 2025. Επιπλέον, η εταιρεία σχεδιάζει να εκπαιδεύσει περίπου 1 εκ. Γάλλους στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και να υποστηρίξει περί τις 2.500 γαλλικές νεοφυείς επιχειρήσεις στη χώρα.
  • ΙVECO (Ιταλία): Δεσμεύεται να πραγματοποιήσει επενδύσεις άνω των 112 εκατομμυρίων ευρώ το 2024. Αυτό συνεπάγεται αύξηση της παραγωγικής ικανότητας ηλεκτρικών λεωφορείων και λεωφορείων υδρογόνου στα εργοστάσια του Annonay (περιοχή Auvergne-Rhône-Alpes) και Rorthais (περιοχή Nouvelle-Aquitaine).
  • MC CAIN (Καναδάς): Η εν λόγω εταιρεία επεξεργασίας και εμπορίας κατεψυγμένων πατατών, πρόκειται επενδύσει 350 εκατ. ευρώ στη γαλλική αγορά. Οι σχετικές επενδύσεις θα επικεντρωθούν στις τοποθεσίες Harnes , Béthune, και Matougues.
  • ASTRAZENECA (Ηνωμένο Βασίλειο): Ανακοίνωσε μια επένδυση ύψους 365 εκατ. ευρώ για επέκταση δύο γραμμών πρόσθετης παραγωγής πράσινων φαρμάκων κατά του άσθματος, στο εργοστάσιο της Δουνκέρκης.
  • PFIZER (Ηνωμένες Πολιτείες): σχεδιάζει να επενδύσει περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ στη Γαλλία τα προσεχή πέντε χρόνια (2024-2028), μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που επικεντρώνεται στην καινοτομία. Η επένδυση αυτή βασίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες: επενδύσεις στην παραγωγή, ιδίως στον τομέα της ογκολογίας και σημαντική αύξηση των επενδύσεων στην έρευνα και ανάπτυξη-κυρίως στους τομείς της ογκολογίας και των σπάνιων ασθενειών.
  • NATURE ENERGY (Δανία): ανακοίνωσε επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ για κατασκευή και λειτουργία μονάδας παραγωγής αερίου από ανανεώσιμες πηγές.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις