Τετάρτη, 1 Μαΐ
18oC Αθήνα

Γερμανία: Αυξάνεται η βιομηχανική παραγωγή, αλλά μειώνονται οι εξαγωγές

Γερμανία: Αυξάνεται η βιομηχανική παραγωγή, αλλά μειώνονται οι εξαγωγές

Μικτή εικόνα παρουσίασε το «βαρύ πυροβολικό» της Γερμανίας το Φεβρουάριο, καθώς αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή, αλλά μειώθηκαν οι εξαγωγές.

Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα Ιανουάριο, το Φεβρουάριο η αξία των εξαγωγών της Γερμανίας μειώθηκε κατά 2,0%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που έδωσε σήμερα (08.04.24) στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 4,4% στα 132,9 δισ. ευρώ. Όσον αφορά τις εισαγωγές, οι στατιστικολόγοι κατέγραψαν πτώση 8,7% στα 111,5 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο.

Μείωση σημειώθηκε στο εμπόριο με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Τον Φεβρουάριο, ημερολογιακά και εποχικά προσαρμοσμένα αγαθά αξίας 72,9 δισ. ευρώ πήγαν στην πιο σημαντική περιοχή πωλήσεων. Το ποσό αυτό ήταν κατά 3,9% μικρότερο από ό,τι τον Ιανουάριο.

Από την άλλη πλευρά, οι εξαγωγές προς χώρες εκτός της ΕΕ αυξήθηκαν ελαφρά κατά 0,4% στα 60,0 δισ. ευρώ. Σημαντική αύξηση κατά 10,2% σημειώθηκε στο εμπόριο με τις ΗΠΑ.

Βιομηχανία: εκπληκτικά ισχυρή αύξηση της παραγωγής

Εν τω μεταξύ, οι γερμανικές επιχειρήσεις αύξησαν την παραγωγή τους τον Φεβρουάριο με εκπληκτικά υψηλό ρυθμό, τον υψηλότερο εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι προμηθευτές βιομηχανίας, κατασκευών και ενέργειας παρήγαγαν μαζί 2,1% περισσότερο τον Ιανουάριο από ό,τι τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για την ισχυρότερη αύξηση από τον Ιανουάριο του 2023, όταν ήταν 2,9%.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters ανέμεναν αύξηση μόνο κατά 0,3%, μετά από αύξηση 1,3% τον Ιανουάριο.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας σχολίασε την εξέλιξη αυτή, λέγοντας ότι «οι ενδείξεις μιας σταδιακής εκτόνωσης της οικονομίας γίνονται έτσι πιο στέρεες».

Προηγουμένως, πρώιμοι δείκτες όπως οι εισερχόμενες παραγγελίες στον τομέα της μεταποίησης και βαρόμετρα κλίματος όπως το επιχειρηματικό κλίμα Ifo είχαν ήδη υποδείξει κάτι τέτοιο.

«Η δεύτερη συνεχόμενη αύξηση δείχνει μια σταθεροποίηση της ταλαιπωρημένης βιομηχανικής παραγωγής – ιδίως καθώς οι ενεργοβόροι τομείς, όπως η χημική βιομηχανία, έχουν επίσης ανακάμψει και πάλι», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιεργκ Κρέμερ (Jörg Krämer).

«Η επιβάρυνση από τις πρόσφατες αυξήσεις των βασικών επιτοκίων και του ενεργειακού κόστους χαλαρώνει σιγά-σιγά».

Η ύφεση στη Γερμανία είναι πιθανό να τερματιστεί το θερινό εξάμηνο. Ωστόσο, τα ανεπίλυτα διαρθρωτικά προβλήματα θα αντιστρατευθούν μια ισχυρή ανάκαμψη.

Μόνο η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,9%. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της παραγωγής στην αυτοκινητοβιομηχανία (+5,7%) και στη χημική βιομηχανία (+4,6%). Αντίθετα, η παραγωγή στον εξίσου σημαντικό κλάδο της μηχανολογίας μειώθηκε κάπως (-1,0%), σύμφωνα με το υπουργείο.

Οι καλές επιδόσεις του Φεβρουαρίου οφείλονται επίσης στον κατασκευαστικό κλάδο, ο οποίος αυξήθηκε κατά 7,9%. Αντίθετα, η παραγωγή ενέργειας μειώθηκε κατά 6,5%.

 

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις