Τετάρτη, 1 Μαΐ
21oC Αθήνα

Γερμανοί βιομήχανοι: Όλο και πιο πιθανή η «τεχνική» ύφεση στη Γερμανία

Γερμανοί βιομήχανοι: Όλο και πιο πιθανή η «τεχνική» ύφεση στη Γερμανία

«Μια τεχνική ύφεση το χειμερινό εξάμηνο 2023 – 2024 γίνεται όλο και πιο πιθανή» σύμφωνα με ανακοίνωση την οποία εξέδωσε σήμερα (07.03.24) ο Ομοσπονδιακός Σύνδεσμος της Βιομηχανίας της Γερμανίας (BDI).

«Η οικονομική παραγωγή (σ.σ. στη Γερμανία) υποχώρησε το τέταρτο τρίμηνο, μετά από στασιμότητα το θερινό εξάμηνο», σημείωσε ο σύνδεσμος της βιομηχανίας. Οι καταναλωτικές δαπάνες των ιδιωτικών νοικοκυριών είναι πιθανό να ανακάμψουν μόνο αργά. Η υψηλή αύξηση των ονομαστικών μισθών και η πτώση του πληθωρισμού σταθεροποιούν το πραγματικό εισόδημα», σημείωσαν οι Γερμανοί βιομήχανοι.

Επίσης, τονίζουν πως «η επενδυτική δραστηριότητα ενδέχεται να επιβραδυνθεί κατά το τρέχον έτος. Οι κατασκευαστικές επενδύσεις εξακολουθούν να υποφέρουν από την αδύναμη κατασκευή κατοικιών. Το εξωτερικό εμπόριο αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς αυξάνεται ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου.

Προς το παρόν δεν θα υπάρξει σημαντική αναπτυξιακή ώθηση. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε και πάλι πέρυσι κατά 1,2%. Με τη μειωμένη χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας και την έλλειψη παραγγελιών, δεν διαφαίνεται ακόμη βελτίωση».

Από πλευράς BDI, τονίζεται ότι «η οικονομική παραγωγή θα αυξηθεί κατά 0,3% το τρέχον έτος και η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών θα αντισταθμίσει με το παραπάνω την πτώση των επενδύσεων κεφαλαίου.»

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις