Σάββατο, 22 Ιουν.
27oC Αθήνα

Η Raiffeisen Bank σταματάει τις εξερχόμενες μεταφορές σε δολάρια από την Ρωσία

Η Raiffeisen Bank σταματάει τις εξερχόμενες μεταφορές σε δολάρια από την Ρωσία

Δεν θα μπορούν να μεταφέρουν δολάρια στο εξωτερικό οι Ρώσοι πελάτες της αυστριακής Raiffeisen Bank, μετά τις 10 Ιουνίου, ενώ δεν θα μπορούν επίσης να ανοίγουν νέους λογαριασμούς ταμιευτηρίου και να κάνουν καταθέσεις.

Συγκεκριμένα η απόφαση αυτή της αυστριακής τράπεζας λαμβάνεται «σε σχέση με τις μεταβληθείσες απαιτήσεις των ανταποκριτριών τραπεζών, οι οποίες πραγματοποιούν τέτοιου είδους μεταφορές» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ρωσικής θυγατρικής εταιρείας του αυστριακού τραπεζικού ομίλου Raiffeisen Bank Internationa, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της τράπεζας σήμερα (29.5.2024).

Δεν υπάρχουν περιορισμοί στις εισερχόμενες πληρωμές σε δολάρια. Η απαγόρευση δεν ισχύει ούτε για μεταφορές σε άλλα ξένα νομίσματα.

Η Raiffeisen Bank International, υπόσχεται περισσότερο από δύο χρόνια ότι θα φύγει από την Ρωσία.

Στις 25 Μαΐου, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7 )στη Στρέσα της Ιταλίας, συνέστησαν «απερίφραστα», όπως τονίζει το Reuters, στην αυστριακή τράπεζα να τερματίσει τις δραστηριότητές της στη ρωσική αγορά. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής δευτερογενών κυρώσεων κατά των τραπεζών που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.

Ο όμιλος Raiffeisen κατέβαλε 464 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους στον ρωσικό προϋπολογισμό το 2023, ενώ από τον Δεκέμβριο η τράπεζα έχει δημοσιεύσει σχεδόν 2.500 αγγελίες αναζήτηση υπαλλήλων στη Ρωσία.

Παράλληλα, διαβεβαιώνει ότι συνεχίζει τη διαδικασία αποχώρησης από τη ρωσική αγορά, κάτι που είχε ζητηθεί να κάνει για περισσότερο από δύο χρόνια από την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ με πληροφορίες από DW (ρωσική υπηρεσία)

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις