Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας τερματίζει την πολιτική αρνητικών επιτοκίων

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας τερματίζει την πολιτική αρνητικών επιτοκίων
Φωτογραφία-Reuters

Για πρώτη φορά σε 17 χρόνια, τα επιτόκια αναμένεται να αυξηθούν στην Ιαπωνία. Η κίνηση ανακοινώθηκε επίσης μετά από μεγάλες αυξήσεις μισθών σε μεγάλες εταιρείες.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2007. Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ) αύξησε το βασικό επιτόκιο, το οποίο είχε μειώσει στο -0,1% το 2016, στο 0-0,1%.

Ταυτόχρονα, οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής αποφάσισαν να τερματίσουν τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων, η οποία είχε περιορίσει πρόσφατα τα επιτόκια των δεκαετών κρατικών ομολόγων στο ένα τοις εκατό. Η αγορά διαπραγματεύσιμων μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων (ETF) θα σταματήσει επίσης.

Μετά από 25 χρόνια καταπολέμησης του αποπληθωρισμού, η BoJ εγκαινιάζει μια νέα εποχή νομισματικής πολιτικής. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής «έχουν εκπληρώσει τον ρόλο τους», δήλωσε η BoJ μετά την απόφαση, προκειμένου να επιτευχθεί ένας καλός κύκλος αύξησης μισθών και τιμών. Κατά την άποψή τους, πληρούνται πλέον δύο κριτήρια για αύξηση των επιτοκίων.

Από τη μία πλευρά, η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι ο στόχος του πληθωρισμού του 2% θα μπορούσε να επιτευχθεί «βιώσιμα και σταδιακά» φέτος. Από την άλλη, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Kαζούο Ουέντα (Kazuo Ueda), ήθελε να περιμένει και να δει αν οι μισθοί θα αυξηθούν ταχύτερα από τις τιμές, έτσι ώστε οι Ιάπωνες να μπορούν να κερδίσουν περισσότερα χρήματα σε πραγματικούς όρους.

Το αποτέλεσμα της Shunto, της ανοιξιάτικης μάχης, είχε ξεπεράσει ακόμη και τις προσδοκίες την περασμένη εβδομάδα σε τέτοιο βαθμό που ο οικονομολόγος Τζέσπερ Κολ (Jesper Koll) προειδοποιεί για έναν νέο κίνδυνο. «Όχι μόνο έχει τελειώσει ο αποπληθωρισμός, αλλά η πιθανότητα η αύξηση των μισθών και των τιμών να μετατραπεί σε ένα δυνητικά επικίνδυνο πληθωριστικό σπιράλ είναι πλέον σημαντική».

 

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις