Διεθνή

ΗΠΑ: Απροσδόκητη μείωση της ανεργίας το Δεκέμβριο του 2024 

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η αγορά εργασίας άντεξε πέρυσι παρά το υψηλό κόστος δανεισμού

Η θετική αυτή εξέλιξη στο μέτωπο της ανεργίας στις ΗΠΑ επισφράγισε μια εκπληκτικά ισχυρή χρονιά, υποστηρίζοντας την υπόθεση της παύσης των μειώσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), αναφέρει το Bloomberg.

Οι μη αγροτικές μισθοδοσίες αυξήθηκαν κατά 256.000, ξεπερνώντας όλες τις προβλέψεις εκτός από μία σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων. Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 4,1%, ενώ οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,3% από τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την σημερινή (10.1.2025) έκθεση του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η αγορά εργασίας άντεξε πέρυσι παρά το υψηλό κόστος δανεισμού, τον παρατεταμένο πληθωρισμό και την πολιτική αβεβαιότητα. Ενώ η ζήτηση για εργαζόμενους μετριάστηκε και το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε το 2024, η οικονομία πρόσθεσε ακόμη 2,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας – κάτω από την αύξηση των 3 εκατομμυρίων το 2023, αλλά πάνω από τα 2 εκατομμύρια που δημιουργήθηκαν το 2019.

Επιπλέον, η έκθεση περιλάμβανε ετήσιες αναθεωρήσεις του ποσοστού ανεργίας. Ειδικότερα, το μέγιστο ποσοστό τον Ιούλιο – το οποίο αρχικά είχε αναφερθεί ως 4,3% και βοήθησε να τεθούν οι βάσεις για μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα μείωσης των επιτοκίων από τη Fed αργότερα μέσα στο έτος – αναθεωρήθηκε χαμηλότερα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αγορά εργασίας ήταν κάπως πιο ανθεκτική κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού από ό,τι θεωρούνταν προηγουμένως.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
«Αλαλούμ» μεταξύ Λευκού Οίκου και Amazon: Αναφορά για αναγραφή του κόστους των δασμών σε προϊόντα έφερε την οργή Τραμπ – Το αρνείται η εταιρεία
Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αναπαρήγαγε αναφορά που προκάλεσε την οργή του Αμερικανού Προέδρου. Ρήγμα στις σχέσεις Μπέζος - Τραμπ;
Ντόναλντ Τραμπ 1
Ο Τραμπ μειώνει τους δασμούς στα αυτοκίνητα για να στηρίξει την εγχώρια παραγωγή, λέει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου
Αυτή η κίνηση θα ανταμείψει εταιρείες που κατασκευάζουν ήδη στις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα θα δώσει χώρο στους κατασκευαστές οι οποίοι έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους να επενδύσουν στην Αμερική
Ο Χάουαρντ Λούτνικ 1