Διαδικασίες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μερικούς μήνες στην επιβολή τομεακών τελωνειακών δασμών στα drones και σε υλικά απαραίτητα για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πλαισίων, κίνησε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, σύμφωνα με χθεσινή (14.7.2025) ανακοίνωση.
Και στις δύο περιπτώσεις, το υπουργείο άρχισε να διενεργεί από την 1η Ιουλίου 2025 δημόσια έρευνα και διαβούλευση, το πρώτο στάδιο για να αποφασίσει αν στα προϊόντα αυτά πρέπει να επιβληθούν ιδιαίτεροι δασμοί ή όχι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αφορούν ιδίως τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που πιλοτάρονται εξ αποστάσεως (UAVs ή drones) και το πολυκρυσταλλικό πυρίτιο και υποπροϊόντα του, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φωτοβολταϊκών πλαισίων και ημιαγωγών.
Οι διαδικασίες αυτές ανακοινώνονται στο πλαίσιο της διάταξης 232, πρόβλεψης της αμερικανικής νομοθεσίας που επιτρέπει στην κυβέρνηση να προστατεύει τομείς δραστηριότητας προχωρώντας στην επιβολή τελωνειακών δασμών αν θεωρεί πως εγείρεται κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Οι τελωνειακοί δασμοί που έχουν επιβληθεί στον εισαγόμενο χάλυβα και στο εισαγόμενο αλουμίνιο, όπως και διαδικασίες που έχουν αρχίσει για τους ημιαγωγούς και φαρμακευτικά προϊόντα, επίσης ενόψει της επιβολής τελωνειακών δασμών, έχουν την ίδια βάση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι ΗΠΑ είναι ανάμεσα στους κυριότερους παραγωγούς drones στον κόσμο, όπως και η Κίνα και το Ισραήλ, ενώ άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, το Ιράν, η Ρωσία και –τα τελευταία χρόνια– η Ουκρανία, ανέπτυξαν μοντέλα συγκριτικά χαμηλού κόστους για στρατιωτική χρήση, που χρησιμοποιούνται ολοένα περισσότερο σε πεδία μαχών, κατά αναλυτές έχουν μεταμορφώσει τον τρόπο που διεξάγονται οι πόλεμοι.
Κινεζικές βιομηχανίες, όπως ιδίως η DJI, είναι εξάλλου ανάμεσα στους σημαντικότερους παραγωγούς πολιτικών drones.
Στην Κίνα παραγόταν άλλωστε πάνω από το 90% του πολυκρυσταλλικού πυριτίου σε παγκόσμια κλίμακα το 2024, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Thunder Said Energy. Όχι ακριβώς μικρό μέρος της κινεζικής παραγωγής προέρχεται από την περιοχή Σιντζιάνγκ, όπου το Πεκίνο κατηγορείται για εγκλεισμό ενός και πλέον εκατομμυρίου μελών της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων — επίκριση που απορρίπτει η κινεζική κυβέρνηση.
Η δημόσια έρευνα και διαβούλευση αναμένεται να διαρκέσει 21 ημέρες μετά τη δημοσίευση των σχετικών αποφάσεων στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου θα έχει κατόπιν 270 ημέρες για να ολοκληρώσει δική του έρευνα, που μπορεί να συμπεριλάβει συμβολή άλλων υπηρεσιών της κυβέρνησης και ακροάσεις, προτού προχωρήσει στην υποβολή των εισηγήσεών του στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που θα αποφασίσει τελικά αν θα επιβληθούν τελωνειακοί δασμοί ή όχι.