Κυριακή, 14 Απρ.
20oC Αθήνα

ΗΠΑ: «Κάνει πίσω» η Fed στην επιβολή πράσινων κανόνων στις τράπεζες – Ρήγμα με ΕΚΤ

ΗΠΑ: «Κάνει πίσω» η Fed στην επιβολή πράσινων κανόνων στις τράπεζες – Ρήγμα με ΕΚΤ

Εγκαταλείπουν την προσπάθεια να επιβάλλουν παγκόσμιους «πράσινους» κανόνες στις τράπεζες οι ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ, με προεξάρχουσα την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed), σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Οι αξιωματούχοι της Fed έρχονται σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η Επιτροπή Τραπεζικής Εποπτείας της Βασιλείας πρέπει να συμφωνήσει στην απαίτηση από τις τράπεζες να γνωστοποιούν τις στρατηγικές τους για την τήρηση των πράσινων δεσμεύσεων. Σε συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ επικαλέστηκαν ότι η Επιτροπή της Βασιλείας ξεπερνά τον σκοπό της.

Tο ρήγμα στην επιτροπή, η οποία συγκεντρώνει εκπροσώπους από ρυθμιστικές αρχές και κεντρικές τράπεζες από όλον τον κόσμο για τον συντονισμό των κανόνων και της εποπτείας των τραπεζών, ήταν ιδιαίτερα έντονο μεταξύ ορισμένων αξιωματούχων της Fed και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής των αυστηρότερων απαιτήσεων για το κλίμα.

Η εξέλιξη συμπίπτει με την ευρύτερη αντίδραση στις ΗΠΑ, η οποία περιλαμβάνει νομικές επιθέσεις υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών εναντίον χρηματοπιστωτικών εταιρειών που συνυπολογίζουν περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διαχειριστικά στοιχεία ή δεδομένα ESG στις επιχειρηματικές και επενδυτικές αποφάσεις. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ έχει ξεκαθαρίσει σε δημόσια σχόλια ότι η Fed δεν θα πρέπει να συγχέεται με έναν «υπεύθυνο χάραξης πολιτικής για το κλίμα».

Ο Μάικλ Μπαρ, αντιπρόεδρος της Fed για την εποπτεία που διορίστηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν, έχει υπομείνει μια από τις σφοδρότερες εκστρατείες πίεσης από την Wall Street ενάντια σε μια υπογραφή αναθεώρησης που θα απαιτούσε από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες να αυξήσουν τα κεφάλαια που κατέχουν κατά σχεδόν 20%.

Ο Μπαρ προτάθηκε για τον ρόλο του αφού η Σάρα Μπλουμ Ράσκιν, πρώην διοικήτρια της Fed και αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών επί κυβέρνησης Ομπάμα, αποσύρθηκε εν μέσω αντιδράσεων στις προσπάθειές της να εντάξει την κλιματική αλλαγή στη συζήτηση για τη χάραξη πολιτικής.

Από τον Ιούλιο, ο Μπαρ ασχολείται με τις επιπτώσεις της πρότασής του για τους λεγόμενους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ Endgame. Και έπειτα από τη σφοδρή αντίδραση του κλάδου, ο Πάουελ έδωσε πρόσφατα το μήνυμα ότι το σχέδιο μπορεί πλέον να μειωθεί δραστικά.

Η επίτευξη συναίνεσης στο πλαίσιο της Επιτροπής της Βασιλείας χαρακτηρίζεται συχνά από συγκρούσεις στα εθνικά συμφέροντα με τις ΗΠΑ να έχουν σημαντική επιρροή. Η Fed πρέπει να συμμορφώνεται με τους νόμους των ΗΠΑ που καθορίζουν παραδοσιακά τους κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα, ενώ η εντολή της επιτροπής είναι να θέτει διεθνή πρότυπα.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις