Διεθνή

ΗΠΑ – Κίνα: Συμφωνία για «εντατικές επαφές» με σκοπό «μια ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη»

Συμφώνησαν ΗΠΑ και Κίνα σε μία εντατική επικοινωνία μεταξύ τους «για μια ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη», σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση (6.4.2024) του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, μετά τις συνομιλίες που είχε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, με τον Κινέζο ομόλογό της Χε Λιφένγκ στην Καντόνα (Γκουανγκτζόου) κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στην Κίνα.

Συγκεκριμένα, την νέα προσπάθεια για την σταθεροποίηση των τεταμένων σχέσεων ανάμεσα στις δύο οικονομίες δείχνουν οι επερχόμενες αυτές επαφές, έπειτα από τη συνάντηση των προέδρων των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, τον Νοέμβριο.

«Οι επαφές αυτές θα διευκολύνουν μια συζήτηση για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες (…) και έχω την πρόθεση να επωφεληθώ της ευκαιρίας αυτής για να ταχθώ υπέρ δίκαιων όρων για τους Αμερικανούς εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις», αναφέρει η Γέλεν σε ξεχωριστή της ανακοίνωση.

Η επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών στην Κίνα, η δεύτερη σε έναν χρόνο, γίνεται καθώς η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο διαφωνούν σε αριθμό θεμάτων, όπως η πρόσβαση στις τεχνολογίες αιχμής, το μέλλον της Ταϊβάν ή η εφαρμογή TikTok.

Η Γέλεν προειδοποίησε επίσης σήμερα τις κινεζικές επιχειρήσεις κατά της παροχής βοήθειας στη Ρωσία και στην αμυντική της βιομηχανία στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Αμερικανίδα υπουργός υπογράμμισε ότι «οι επιχειρήσεις, ιδίως οι κινεζικές, δεν θα πρέπει να παρέχουν υλική υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, στη ρωσική αμυντική βιομηχανία» και απείλησε με «σοβαρές συνέπειες» όσες θα το έκαναν, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Η Τζάνετ Γέλεν έφτασε στην Κίνα την Πέμπτη για επίσκεψη τεσσάρων ημερών, με πρώτο σταθμό την Καντόνα, στο νότιο τμήμα της χώρας, ενώ σήμερα αναμένεται να μεταβεί στο Πεκίνο.

Χθες (6.4.2024) η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ είχε δηλώσει ότι οι επιδοτήσεις που χορηγεί το Πεκίνο στην βιομηχανία αντιπροσωπεύουν «κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομική ανθεκτικότητα», καθώς δημιουργούν μια «πλεονάζουσα» παραγωγική ικανότητα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Καναδάς: Καταργούνται από 1ης Σεπτεμβρίου οι ανταποδοτικοί δασμοί στα εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα – Εξαιρούνται οχήματα, χάλυβας και αλουμίνιο
Με τον τρόπο αυτόν ο Καναδάς ανταποκρίνεται στις εξαιρέσεις που χορήγησε στις αρχές του μήνα η Ουάσινγκτον στα καναδικά προϊόντα
People are silhouetted in front of the Canadian national flag at the Palais des Congres in Montreal, Quebec, Canada October 21, 2019.
ΗΠΑ: Οι δασμοί θα μπορούσαν να μειώσουν το έλλειμα κατά 4 τρισ. δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία
Εάν συνεχιστούν οι αυξήσεις στους δασμούς, τα αυξημένα έσοδα θα συρρικνώσουν τα πρωτογενή ελλείμματα κατά 3,3 τρισ. δολάρια και θα μειώσουν τους τόκους που καταβάλλει η χώρα για το ομοσπονδιακό χρέος της κατά 0,7 τρισ. την επόμενη δεκαετία
ΗΠΑ: Οι δασμοί θα μπορούσαν να μειώσουν το έλλειμα κατά 4 τρισ. δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία
ΕΕ: Επενδύσεις ύψους 116 εκατ. ευρώ σε 13 έργα για την αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων
Τα 13 έργα, στα οποία συμμετέχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ερευνητικοί οργανισμοί, τοπικές αρχές, σχολεία και επιχειρήσεις, «θα αποφέρουν ευρύ φάσμα οφελών για τους ωκεανούς και τα ύδατα στην ΕΕ και όχι μόνο»
Santorini island, Greece
Πάουελ (Fed): Οι μεταβαλλόμενοι κίνδυνοι ενδέχεται να δικαιολογούν την προσαρμογή των επιτοκίων
«Η σταθερότητα του ποσοστού ανεργίας και άλλων δεικτών της αγοράς εργασίας μας επιτρέπει να προχωρήσουμε προσεκτικά καθώς εξετάζουμε αλλαγές στη στάση της πολιτικής μας», δήλωσε ο Πάουελ
Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell holds a press conference following a two-day meeting of the Federal Open Market Committee on interest rate policy in Washington, U.S., September 18, 2024.