Διεθνή

ΗΠΑ: Στο 2,2% ο δείκτης πληθωρισμού της Fed τον Αύγουστο

Ο πληθωρισμός κινήθηκε πιο κοντά στο στόχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) τον Αύγουστο, διευκολύνοντας το έδαφος για μελλοντικές μειώσεις των επιτοκίων, ανέφερε σήμερα (27.9.2024) το Υπουργείο Εμπορίου.

Ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), ένας δείκτης που η Fed θεωρεί πιο κατατοπιστικό για να μετρήσει το κόστος των αγαθών και υπηρεσιών στην αμερικανική οικονομία, αυξήθηκε κατά 0,1% για το μήνα, τοποθετώντας το 12μηνο ποσοστό πληθωρισμού στο 2,2%, από 2,5% τον Ιούλιο και το χαμηλότερο από το Φεβρουάριο του 2021.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα ενισχυθεί κατά 2,3%. 

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών PCE πραγματοποίησε άνοδο 2,7% σε ετήσια βάση, έναντι 2,6% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 2,7%.

Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο πυρήνας του PCE αυξήθηκε κατά 0,1% τον Αύγουστο και ήταν αυξημένος κατά 2,7% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ ο αριθμός 12 μηνών ήταν 0,1 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερος από τον Ιούλιο.

Οι αξιωματούχοι της Fed τείνουν να εστιάζουν περισσότερο στον πυρήνα ως καλύτερο μέτρο των μακροπρόθεσμων τάσεων. Οι αντίστοιχες προβλέψεις ήταν για 0,2% και 2,7% στον πυρήνα.

Αν και οι αριθμοί για τον πληθωρισμό έδειξαν συνεχή πρόοδο, οι αριθμοί για τις προσωπικές δαπάνες και το εισόδημα ήταν αμφότεροι ελαφροί.

Το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,2% τον μήνα, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,2%. Οι αντίστοιχες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αυξήσεις 0,4% και 0,3%.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Πιθανή η συμφωνία Καναδά – ΗΠΑ για τους δασμούς έως την επόμενη εβδομάδα, λέει ο Κάρνεϊ
Τόνισε επιπλέον σημασία των συνομιλιών της κυβέρνησής του με τις ασιατικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, καθώς ο Καναδάς επιδιώκει να διαφοροποιήσει το εμπόριό του πέρα από τις ΗΠΑ
Ο Μαρκ Κάρνεϊ
ΕΕ κατά Ρωσίας: Προ των πυλών αξιοποίηση των παγωμένων ρωσικών assets και νέο μπλόκο στον σκιώδη στόλου μεταφοράς πετρελαίου
Η Σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις 23 Οκτωβρίου αναμένεται να επικυρώσει τον τερματισμό των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου από την 1η Ιανουαρίου 2025
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν