Τρίτη, 28 Μαΐ
20oC Αθήνα

ΗΠΑ – Βρετανία: Απαγορεύτηκε η εισαγωγή μετάλλων από τη Ρωσία

ΗΠΑ – Βρετανία: Απαγορεύτηκε η εισαγωγή μετάλλων από τη Ρωσία

Απαγορεύτηκε χθες (12.4.2024) στις ΗΠΑ η εισαγωγή αλουμινίου, χαλκού και νικελίου ρωσικής προέλευσης από την Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο επιπρόσθετων κυρώσεων που επιβάλλει από κοινού με τη Βρετανία για να μειωθούν τα έσοδα της Μόσχας.

«Αυτή η νέα ενέργεια απαγορεύει την εισαγωγή αλουμινίου, χαλκού και νικελίου ρωσικής προέλευσης στις ΗΠΑ και περιορίζει τη χρήση αλουμινίου, χαλκού και νικελίου ρωσικής προέλευσης στις παγκόσμιες αγορές μετάλλων και στις συναλλαγές παραγώγων», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε για το μέτρο.

Αθροιζόμενα, τα μέταλλα είναι το κυριότερο εξαγωγικό προϊόν της Ρωσίας μετά την ενέργεια, αν και η αξία των εξαγωγών της μειώθηκε μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, εξήγησε η βρετανική κυβέρνηση σε χωριστή ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Οι εξαγωγές, που είχαν αξία 25 δισ. δολάρια το 2022, μειώθηκαν στα 15 δισ. δολάρια το 2023 «εξαιτίας των προσπαθειών της G7 και συμμάχων για να περιοριστούν», διευκρίνισε. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες έχουν σκοπό να μειωθούν περαιτέρω τα έσοδα της Μόσχας, εξηγείται.

Λαμβάνοντας κοινά μέτρα, οι ΗΠΑ και η Βρετανία «στερούν από τη Ρωσία και τις βιομηχανίες μετάλλων της μεγάλη πηγή εσόδων», επέμεινε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Πέραν την απαγόρευσης των εισαγωγών, Ουάσιγκτον και Λονδίνο εννοούν να περιορίσουν τις αγοραπωλησίες μετάλλων ρωσικής προέλευσης στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων.

Οι διεθνείς αγορές μετάλλων, όπως οι London Metal Exchange (LME) και Chicago Mercantile Exchange (CME), θα απαγορεύεται πλέον να αποδέχονται αλουμίνιο, χαλκό και νικέλιο από τη Ρωσία.

Αυτές οι αγορές διαδραματίζουν «κεντρικό ρόλο» στην εμπορία μετάλλων για βιομηχανική χρήση «σε όλο τον κόσμο», εξήγησε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Τα μέτρα αυτά τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα και «θα συνεχίσουν να βάζουν στο στόχαστρο τα έσοδα που μπορεί να εξασφαλίζει η Ρωσία για να συνεχίσει τον βάρβαρο πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας», σημείωσε η Τζάνετ Γέλεν, η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπηρεσιών της.

Ο Τζέρεμι Χαντ, ο βρετανός ομόλογός της, τόνισε πως «είναι ευκολότερο να εξουδετερώσουμε τη δυνατότητα του (προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν να διεξαγάγει τον παράνομο πόλεμό του εναντίον της Ουκρανίας όταν δρούμε μαζί με τους συμμάχους μας».

Στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζεται πως τα μέτρα δεν αφορούν μέταλλα παραχθέντα πριν από σήμερα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις